Ce este Android | O scurtă poveste despre cel mai popular sistem de operare pentru telefoane mobile

Ce este Android | O scurtă poveste despre cel mai popular sistem de operare pentru dispozitive mobile

Android este o platformă software și un sistem de operare pentru dispozitive și telefoane mobile, bazată pe kernel-ul Linux. Este acel sistem de operare pe care îl găsim pe majoritatea telefoanele mobile inteligente de astăzi, cu excepția celor produse de compania Apple.

Platforma a fost lansată în anul 2007, pe 5 noiembrie, după ce Google a achiziționat-o în anul 2005, într-un stadiu incipient, de la Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears și Chris White, considerați creatorii Android. Ulterior toți patru au continuat să lucreze în cadrul companiei americane, până la un anumit punct.


Din anul 2008, Android este disponibil open-source, Google publicând întregul cod sursă, inclusiv suportul pentru rețea și telefonie. Asta face ca Android să fie o platformă foarte versatilă dar și foarte populară atât în rândul producătorilor cât și al dezvoltatorilor open-source. O multitudine de dezvoltatori sau echipe de dezvoltatori publică variante alte acestui sistem de operare, mai mult sau mai puțin apreciate în lumea amatorilor de custom rom-uri. Cel mai bun și cunoscut exemplu în acest sens a fost CyanogenMod, proiect care s-a prăbușit și a fost continuat de LineageOS. Alte exemple și explicații complete despre ce este un custom rom găsești AICI.

Tot datorită caracteristicii sale open-source, producătorii de telefoane mobile Android își pot livra produsele cu interfețe de utilizator costumizate, aplicate peste sistemul de operare propriu-zis. Uneori aceste interfețe sunt atât de profunde și de complexe, încât apar acele mari diferențe între felul în care arată sistemul de operare Android de la un producător de telefoane mobile la altul. În ultimii ani, marii producători de smartphone-uri (ma gândesc aici în principal la Samsung, dar nu numai), au pus în practică feedback-ul primit de la utilizatori și au transformat aceste interfețe într-unele cât mai lite, renunțând la cele care îngreunau și încărcau foarte mult sistemul de operare.

Anual, de la o versiune la alta, Android are o interfață de utilizator din ce în ce mai prietenoasă și caracteristici și opțiuni din ce în ce mai avansate, mizându-se pe viteză de procesare, intuitivitate în utilizare și multe funcții noi care țin de A.I.

Cu Android poți naviga pe internet, poți urmări și administra rețele sociale, poți vizualiza filme, poți urmări clipuri pe YouTube, poți juca jocuri care au ajuns la un nivel foarte avansat al complexității și calității grafice și poți instala o multitudine de alte aplicații. Practic, astăzi, un dispozitiv Android ar putea substitui, într-o oarecare măsură, un calculator personal.

Categorii de dispozitive care rulează Android

Sistemul de operare Android funcționează pe dispozitive mobile ca telefoanele și tabletele, televizoare (Android TV), ceasuri inteligente (AndroidWear) dar și în autoturisme, în acest ultim caz sub denumirea Android Auto.

Versiuni Android existente

Până în prezent Google a publicat mai multe versiuni Android denumite generic cu un cod numeric și un nume de dulciuri/deserturi, în ordine alfabetică, astfel:
  • Android 1.5 Cupcake
  • Android 1.6 Donut
  • Android 2.1 Eclair
  • Android 2.2 Froyo
  • Android 2.3 Gingerbread
  • Android 3.2 Honeycomb - Primul cu interfață specifica tabletelor
  • Android 4.0 Ice Cream Sandwich - Primul cu posibilitate de rulare atat pe telefoane cat si pe tablete
  • Android 4.1 Jelly Bean - Lansat pe tableta Google Nexus 7 facuta de Asus
  • Android 4.2 Jelly Bean - Lansat pe LG Nexus 4
  • Android 4.3 Jelly Bean
  • Android 4.4 KitKat - Lansat pe LG Nexus 5
  • Android 5.0 Lollipop - Lansat pe Motorola Nexus 6 si HTC Nexus 9
  • Android 6.0 Marshmallow - Lansat pe LG Nexus 5X si Huawei Nexus 6P
  • Android 7.0 Nougat -  Lansat pe Googel Pixel și Pixel XL - 2016
  • Android 8.0 Oreo - 2017
  • Android 9 Pie - 2018
  • Android 10 Q - 2019
Citește și:

ALTE CARACTERISTICI ESENȚIALE ALE SISTEMULUI DE OPERARE ANDROID:

Magazinul Play - Google Play (Android Market)

Cu ajutorul kitului de dezvoltare software (Android SDK), care poate fi descărcat și utilizat gratuit, oricine poate dezvolta aplicații pentru telefoane Android pe care le poate face publice și accesibile utilizatorilor Android prin intermediul Magazinului Play. Dezvoltatorii care vând aplicații prin intermediul Magazinului Play plătesc taxe de aproximativ 30% din prețul de vânzare, pe care Google le folosește pentru întreținerea și securitatea Magazinului.

Fragmentarea sistemului de operare Android

Fragmentarea Android este o problemă apărută încă de la începuturile sale și a devenit din ce în ce mai acută de-a lungul timpului. Fenomenul se referă la numărul foarte mare de versiuni Android vechi care rulează pe dispozitivele de pe piața globală. În termenii cei mai de bază, fragmentarea este motivul pentru care dispozitivele Android pe care le vei întâlni continuă să ruleze versiuni vechi de ani buni, cum ar fi Android 4.0 Ice Cream Sandwich, în contextul în care Android 7.0 Nougat și Androd 8.0 Oreo sunt deja disponibile. Vezi AICI mai multe detalii referitoare la fragmentarea Android.

Frecvența actualizărilor Android

Actualizările Android, de la o versiune la alta, sunt disponibile de regulă anual, iar Google pare că se implică din ce în ce mai energic în optimizarea și actualizarea sistemului de operare pe care îl dezvoltă. Bineînțeles, actualizările sunt gratuite și gata de instalare pe dispozitivele Nexus și Pixel, imediat după lansarea oficială. Procesul de actualizare la ultima versiune disponibilă durează mai mult în cazul celorlalți producători, de cele mai multe ori aproximativ 6 luni, iar actualizările nu sunt livrate decât pentru ultimele generații de dispozitive.

Android Go

De la o versiune la alta, Android devine un sistem de operare din ce în ce mai pretențios și solicitant în ceea ce privește resursele necesare pentru a rula în condiții optime. În aceste condiții viitorul ne-ar putea rezerva o surpriza neplăcută și mă refer aici la dispariția de pe piața a telefoanelor ieftine, cele de buget redus.

Pentru a contracara o astfel de capcană, Google a decis să dezvolte o versiune mai ușoară și mai puțin pretențioasă a sistemului de operare Android, destinată dispozitivelor cu specificații hardware modeste, în special cele cu memorie RAM de 1GB sau mai puțin, aplicațiile urmând a fi gândite pentru a folosi mai puțină memorie RAM şi un spațiu de stocare redus.

Niciun comentariu:
Write comentarii