Este util un antivirus pe un telefon Android?

Este util un antivirus pe un telefon Android?

Virusul informatic este în general un program care se instalează singur, fără voia utilizatorului, și poate provoca pagube atât în sistemul de operare cât și în elementele hardware ale dispozitivului sau poate facilita sustragerea datelor și informațiilor personale. (Wikipedia)

Antivirusul este folosit în general pentru prevenirea infectării sau pentru eliminarea virușilor.

Citește și:

Nu ai nevoie de antivirus pe un telefon Android

Așa cum se întâmplă în cazul oricărui dezvoltator al unui sistem de operare, Google duce la rândul său o luptă continuă pentru actualizarea constantă și eliminarea oricăror vulnerabilități ale sistemului de operare Android. De fapt, asistăm la o cursă și o luptă continuă ce se dă între hackerii rău intenționați și Google, acesta din urmă luând constant măsuri de combatere a unor potențiale amenințări prin livrarea unor actualizări de securitate lunare.

Din păcate, nu toți producătorii de telefoane mobile Android livrează aceste actualizări în timp util, iar unii nu le livrează chiar deloc, mai ales dacă este vorba de un telefon mai vechi, care nu mai are parte de atenția producătorului. La polul opus, Google livrează actualizări de securitate la începutul fiecărei luni pentru telefoanele Nexus și Pixel.

Actualizările de securitate nu sunt singura măsură de protecție de care beneficiază sistemul de operare Android în lupta împotriva virușilor. 

Tote jocurile și aplicațiile disponibile în Magazinul Play sunt minuțios verificate de Google înainte de a fi publicate și, în principiu, acestea nu reprezintă un potențial pericol. Google Play Protect duce lupta mai departe.

În plus, sistemul de operare Android are implementată o altă măsură de securitate ce poate fi controlată de utilizator și care poate fi găsită în Setări>Securitate>Surse necunoscute. Doar prin activarea acestei opțiuni, telefonul va fi capabil de instalarea unor aplicații din alte surse decât Magazinul Play, altfel va fi limitat la acesta.


Google va verifica cu regularitate dispozitivul pentru a împiedica potențiale pericole sau pentru a te avertiza împotriva lor.


Nicio aplicație nu se poate instala pe Android fără acordul utilizatorului, indiferent de sursa din care acesta provine. Dacă ți se cere să instalezi o aplicație ca să accesezi un site sau în timp ce îl accesezi, este momentul să părăsești acel site.

Atât timp cât telefonul tău Android nu are root, nu ai un custom rom pe el, folosești numai aplicații din Magazinul Play și păstrezi setările de securitate activate, nu trebuie să-ți faci griji pentru securitatea telefonului și nu ai nevoie de un antivirus.

Un antivirus pentru Android blochează site-urile considerate periculoase, scanează fișierele descărcate, dar nu poate șterge nicio aplicație. Dacă aceasta este una compromițătoare și nu e dezinstalată, atunci va continua să producă daune.

Cele mai bune 3 aplicații pentru a îți proteja telefonul împotriva virușilor

Dacă nu te-am convins că nu ai nevoie de un antivirus pentru telefonul tău Android, iată în continuare 3 dintre cele mai bune astfel de aplicații:

Ține cont că orice aplicație de tipul acesta ocupă spațiu de stocare, solicită memoria RAM și procesorul, având impact inclusiv asupra bateriei, dat fiind că rulează permanent în fundal.

1. Avast Mobile Security & Antivirus


2. Bitdefender Antivirus


3. ESET Mobile Security & Antivirus


Găsești o listă mai largă cu programele de tip antivirus pentru Android AICI.

Concluzii

Ceea ce e cel mai deranjant la programele antivirus pentru Android este că se joacă cu temerile utilizatorilor față de viruși și profită cumva de necunoștința lor de cauză.

La bază, un antivirus face cam același lucru ca virușii de care vrei să te păzești și îți poți da seama de asta atunci când îl instalezi și îți sunt solicitate multiple permisiuni. Așadar, va trebuie să ai multă încredere în antivirusul pe care îl alegi.

Totodată, cele mai multe programe antivirus lucrează permanent în fundal și generează foarte multe procese care vor afecta performanța telefonului tău dar și bateria, pentru că majoritatea nu sunt optimizate pentru un consum redus de energie. În final, un antivirus nu îl vei găsi niciodată gratuit și oricum nu va fi niciodată 100% eficient.

Niciun comentariu:
Write comentarii