Ce înseamnă fragmentarea sistemului de operare Android și cum se poate rezolva această problemă

Ce înseamnă fragmentarea sistemului de operare Android

Fragmentarea sistemului de operare Android este o noțiune în legătură directă cu procesul de actualizare a dispozitivelor mobile la ultima versiune a sistemului de operare sau mai degrabă cu neactualizarea lor.

Sistemul de operare Android este actualizat constant de Google și în fiecare an este publictă o versiune nouă. Scopul actualizării constante este adaptarea și îmbunătățirea experienței de utilizare, adăugarea de opțiuni și funcții, dar și eliminarea potențialelor riscuri de securitate.

Problema fragmentării apare pentru toată familia telefoanelor Android, cu excepția gamei Nexus și Pixel, de actualizarea cărora Google se îngrijește personal și la timp.

Fragmentarea Android este o problemă apărută încă de la începuturile sale și a devenit din ce în ce mai acută de-a lungul timpului. Fenomenul se referă la numărul foarte mare de versiuni Android vechi care rulează pe dispozitivele de pe piața globală. În termenii cei mai de bază, fragmentarea este motivul pentru care dispozitivele Android pe care le veți întâlni continuă să ruleze  versiuni vechi de ani buni, cum ar fi Android 4.0 Ice Cream Sandwich, în contextul în care Android 7.0 Nougat și Androd 8.0 Oreo sunt disponibile.

fragmentarea sistemului de operare Android
Graficul distribuției sistemului de operare Android

Un grafic actualizat și asemănător celui ilustrat mai sus poate fi consultat lunar pe site-ul Google AICI.

Principala cauză a existenței acestui fenomen este, în mod ironic, chiar cea mai importantă dintre caracteristicile acestui sistem de operare, faptul că Android este open-source. Pe scurt, producătorii sunt autorizați (în anumite limite) să utilizeze Android așa cum doresc și sunt responsabili pentru modul în care își actualizează dispozitivele. Aici, problema este evidentă: nu toți producătorii vor ține pasul cu actualizările publicate de Google, iar unele versiuni Android care rulează pe dispozitive pot fi atât de puternic modificate încât actualizările nu au sens sau sunt foarte greu de făcut.


Să presupunem că nu sunt atât de mulți utilizatori care țin cu dinții ca dispozitivele lor să ruleze ultima versiune Android, dar și așa trebuie avut în vedere că există un aspect mai important de atât și mă refer aici la securitatea telefonului. În fiecare lună, Google lansează un nou patch de securitate Android, menit să elimine vulnerabilitățile recent descoperite în sistemul de operare. Aceste actualizări de securitate apar în mod obișnuit odată cu fiecare actualizare OS, ceea ce înseamnă că dacă telefonul rulează o versiune mai veche a sistemului de operare, este mai expus pericolelor de securitate.

Deocamdată nu s-a identificat o soluție total eficientă pentru această problemă și probabil nu va exista una curând, fără o conlucrare apropiată între Google și producătorii de telefoane mobile.

Google ar putea forța producătorii să se implice mai mult în a actualiza dispozitivele proprii sau în a livra sistemul de operare cât mai curat pentru a ușura acest proces, dar probabil că nici asta nu e ușor și contravine intereselor companiilor implicate.

Așadar, dacă vrei cu tot dinadinsul un telefon cu Android actualizat la zi, va trebui să optezi pentru un Google Pixel, căci altfel, va trebui să accepți compromisul.

Niciun comentariu:
Write comentarii