10 lucruri interesante pe care probabil nu le știai despre Android


10 lucruri interesante pe care probabil nu le știai despre Android

Povestea Android este una interesantă și, într-un fel sau altul, blamat la începuturi, acum, după 10 ani, a devenit cel mai popular și cel mai folosit sistem de operare pentru dispozitive mobile. Iată în continuare 10 chestiuni interesante pe care probabil nu le știai despre sistemul de operare Android.

Citește și:

1. Google nu a creat Android ci a cumpărat un proiect deja început

Astăzi, Android a devenit sinonim cu Google și invers. Totuși, Android nu a fost ideea companiei Google, sistemul de operare fiind dezvoltat inițial, începând cu anul 2003, de Andy Rubin, Chris White, Nick Sears and Rich Miner, nume care s-ar putea să îți pară cunoscute dacă te interesează acest domeniu. Aceștia au creat Android Inc. care a fost cumpărat în 2005 de Google pentru 50 de milioane de dolari iar Andy Rubin a fost cooptat în cadrul companiei pentru a conduce în continuare proiectul alături de Chris White și Rich Miner.


În prezent Android a ajuns să controleze peste 85% din piața sistemelor de operare pentru telefoane mobile.

2. Android are la bază și este dezvoltat pe baza sistemului de operare Linux

Android este o platformă software și un sistem de operare pentru dispozitive și telefoane mobile, bazată pe kernel-ul Linux.

3. Android a fost creat inițial ca sistem de operare pentru camere foto digitale

Android a fost inițial dezvoltat pentru camere foto digitale și abia mai târziu s-a început dezvoltarea sa pentru telefoane mobile îndeosebi după ce a fost preluat de Google.

4. Versiunile Android publicate de-a lungul timpului poartă nume de dulciuri/deserturi, în ordine alfabetică

 • Cupcake – Android 1.5
 • Donut – Android 1.6
 • Eclair – Android 2.0
 • Froyo – Android 2.2
 • Gingerbread – Android 2.3
 • Honeycomb – Android 3.0
 • Ice Cream Sandwich – Android 4.0
 • Jelly Bean – Android 4.1 – 4.3.1
 • KitKat – Android 4.4 – 4.4.4
 • Lollipop – Android 5.0 – 5.1.1
 • Marshmallow – Android 6.0 – 6.0.1
 • Nougat – Android 7.0 – 7.1

5. Android 1.0 și 1.1 sunt singurele versiuni care nu au purtat nume de dulciuri/deserturi

Primele două versiuni Android, Android 1.0 și Android 1.1, sunt singurele care nu au purtat denumiri de dulciuri/deserturi, fiind cunoscute ca Alpha și Beta. Abia începând cu Android 1.5 Cupcake, din anul 2009, au apărut în scenă și deserturile, iar de atunci tradiția se păstrează până astăzi.

6. Android 3.0 Honeycomb este singura versiune care nu a fost compatibilă cu telefoanele mobile, fiind creată special pentru tablete

Știm că astăzi sistemul de operare Android rulează pe mai multe tipuri de dispozitive, de la telefoane, tablete, ceasuri, televizoare, până la mașini, dar asta nu se întâmpla și în anii 2010-2011 când a început frenezia tabletelor, după ce Apple a lansat iPad. 

Ca o replică la iPad, și poate previzualizând cumva un oarecare succes al acestui segment de gadgeturi, Google a lansat în 2011 Android 3.0 Honeycomb, care rula doar pe tablete și era special dezvoltat pentru acestea. Honeycomb nu s-a dovedit deloc un succes și este probabil unul dintre eșecurile sistemului de operare Android. Începând cu versiunea următoare, sistemul de operare a fost adaptat pentru a rula pe toate tipurile de ecrane, indiferent de dimensiune.


7. Logo-ul/Mascota Android a fost inspirată de un joc

Se pare că mascota Android a fost inspirată de jocul “Gauntlet: The Third Encounter”. Nu cred că există vreun punct de vedere oficial cu privire la acest aspect dar similitudinile vorbesc de la sine.


8. În jur de 1.5 miliarde de oameni folosesc Android

Vă imaginați măcar un loc din lumea asta unde nu a ajuns nici măcar un telefon Android?

9. Două telefoane Android au ajuns și în spațiu

În anul 2013 NASA a trimis două telefoane Android în spațiu în cadrul roiectului NASA PhoneSat ce aveau rolul de a controla 3 sateliți (doi controlați de Nexus One și unul de Nexus S).10. GrigDroid.ro este un blog despre Android, telefoane mobile, tablete și wearables, știri și noutăţi din domeniu 😉


Niciun comentariu:
Write comentarii