Prezentare Android 8.0 Oreo: elemente de noutate, funcții, opțiuni, îmbunătățiri, performanță

android 8.0 oreo

Sistemul de operare Android a ajuns la o oarecare maturitate și asta se vede odată cu ultima sa versiune, Android Oreo 8.0, lansată de Google spre sfărșitul lunii august.

De-a lungul timpului, odată cu evoluția sa, Android a absorbit caracteristici și funcții populare care și-au făcut apariția în altă parte, fie la interfețele proprii ale producătorilor de telefoane, la launchere alternative, fie pe scena custom ROM-urilor. S-au făcut pași importanți în ceea ce privește durata de viață a bateriei, securitatea, stabilitatea, performanța, un control și o experiență mai bune pentru utilizator.


Din păcate, Android suferă în continuare de problema fragmentării. Noile versiuni ajung foarte greu pe telefoanele cu acest sistem de operare sau deloc. Android este un sistem de operare open-source iar producătorii sunt (cu anumite limite) liberi să utilizeze Android așa cum doresc și sunt astfel responsabili pentru oferirea de actualizări după bunul plac. Problema aici este evidentă: nu toți producătorii vor oferi actualizări constant și la nesfârșit, iar unele versiuni Android care rulează pe dispozitive pot fi atât de profund modificate încât actualizările sunt foarte complicat de realizat.

Android 8.0 Oreo nu aduce prea multe modificări la nivel de interfață grafică dar consolidează stabilitatea, securitatea, controlul, performanța bateriei și alte elemente care nu țin neapărat de ceea ce se observă imediat la o primă utilizare, ci de experiența totală de-a lungul timpului.


1. Meniul Setărilor a fost revizuit, rearanjat și redesenat
Aceasta este una dintre noutățile aproape imposibil de neobservat. Nu este o schimbare imensă dacă folosești un telefon Pixel sau Nexus, dar alți producători ar putea fi nevoiți să remanieze meniurile și designul lor, luând în considerare aceste schimbări.

2. Pornire mai rapidă
Android 8.0 a dublat viteza de pornire, făcând restarturile mult mai puțin consumatoare de timp, mai ales după actualizări sau resetări la setările din fabrică.

Citește și:
3. Informații îmbunătățite pe ecranul de blocare
Un ecran ambiental îmbunătățit evidențiază acum notificările primite cu un font mai mare și numele aplicației pentru acces instantaneu la acțiunile disponibile pentru această notificare. Acest lucru face ca accesul la informații de pe ecranul de blocare să fie mai rapid, fără a fi necesară deblocarea.

4. Manager de parole pentru aplicații
Android include acum un manager de parole încorporat. La fel ca în browserul Chrome, această opțiune funcționează acum și în alte aplicații și se numește "Completare automată". Ți se va sugera un nume de utilizator și o parolă pentru aplicația curentă, apoi ți se va cere să te autentifici.

5. Creșterea securității pentru Magazinul Play
Datorită serviciului Google Play Protect, smartphone-urile care rulează Android Oreo sunt mai sigure (între timp opțiunea a devenit disponibilă și pe versiunile Android mai vechi). Pe lângă scanarea a peste 50.000 de aplicații zilnic în Magazin Play, va examina și aplicațiile și datele de pe dispozitiv.


6. Încearcă aplicațiile fără a le instala
Cu Android Instant Apps, poți utiliza o aplicație fără a fi nevoie să o instalezi. Dezvoltatorii pot furniza funcții de bază pentru utilizare direct din browserul web al telefonului.

7. O interpretare mai inteligentă a textului selectat
Acum, Android este în măsură să înțeleagă scopul copierii unui text. Când textul este  selectat, Android va recunoaște o adresă poștală, o adresă de email sau un număr de telefon și te va redirecționa în Hărți, clientul de email sau în aplicația pentru apeluri.

8. Puncte de notificare
Notificările pe Android au devenit și mai bune, datorită unei funcții pe care Google o numește Puncte de notificare. Ele funcționează, în esență, la fel ca și pictogramele de insignă pe iOS (doar că nu sunt numerotate) și plasează un punct mic pe o pictogramă de aplicație pentru a anunța când există o notificare.

Apăsarea lungă a pictogramei aplicației va afișa cea mai recentă notificare și va dispărea odată ce va fi eliminată din bara de notificări.

9. Evoluția modului Multi-Window
Modul Multi-Window introdus odată cu Android Nougat 7.0 a fost îmbunătățit cu funcția Picture-in-Picture (PiP). De exemplu, puteți continua să citiți AndroidPIT în timp ce vizionați un videoclip YouTube. Sau dacă vă aflați într-un apel video, puteți căuta informații într-un document fără a pierde viziunea asupra apelantului.


10. Control mai bun al proceselor de fundal
Android oferă acum "limite de execuție a fundalului" și "limite de localizare a fundalului" pentru a controla mai bine modul în care sunt executate aplicațiile, cât de des aplicațiile actualizează locația în fundal, precum și îmbunătățirea performanțelor generale ale sistemului și a duratei de viață a bateriei.

11. Mai mulți emoji cu un design actualizat
Odată cu sosirea aplicației Android Oreo, o apariție nouă a Emojis poate fi văzută în aplicațiile Google și în tastatura Gboard. Actualizarea face ca Emojis să arate mai flat, dar mai rotunjite și veți avea acces la 60 de Emojis noi cu actualizarea, astfel încât să aveți mai multe opțiuni pentru a vă exprima orice sentiment.
Evoluția Android Emoji
Evoluția Android Emoji

12. Se adaptează ușor la diferite dimensiuni ale afișajului
Conținutul "TextView Autosizing" va fi reprodus ușor pe o gamă largă de dimensiuni ale ecranului, cu distorsiuni minime ale textului. Aceasta înseamnă că dezvoltatorii pot adăuga cu ușurință un aspect mai dinamic pentru aplicații sau alte medii.

13. Control mai bun al fișierelor APK și a modului în care sunt instalate
Până în prezent, pentru a instala aplicații care nu provin direct din Magazin Google Play, trebuie să acordați permisiunea globală de a instala din surse necunoscute în setări, apoi să descărcați un pachet de aplicații Android (APK). Acum, puteți permite în mod individual fiecare aplicație care poate instala noi fișiere APK care minimizează riscul de introducere a malware-ului fără consimțământul dumneavoastră de a provoca probleme.

14. Mai multe fonturi, mai puțin spațiu utilizat
Android oferă acum o colecție mai mare de surse de fonturi pentru a fi utilizate de orice aplicație. Fiecare aplicație poate utiliza fonturi existente sau noi în această colecție partajată, fără a fi nevoie să acceseze sursele unei aplicații. Acest lucru face ca dimensiunile de aplicații mai mici cu stiluri și posibilități mai sofisticate.

Niciun comentariu:
Write comentarii