Cum să verifici un telefon Android și la ce să fii atent când îl cumperi la mâna a doua

Cum să verifici un telefon Android

Fie că nu vrei să investești prea mult pentru a achiziționa un telefon mobil, fie că nu ai de unde să investești prea mult, ai întotdeauna la dispoziție alternativa de a cumpăra un telefon la mâna a doua, dar, ca orice compromis, și acesta vine cu riscuri pe care trebuie să știi cum să le eviți.

Ofertele de telefoane mobile la mâna a doua sunt numeroase dar și tentante datorită prețului atractiv.

Ce trebuie să știi ca să nu te păcălești când cumperi un telefon mobil second hand

Dacă nu te dau banii afară din casă și nici nu ești genul care să se lase ușor păcălit, citește următoarele sfaturi pentru a fi pregătit când dai curs unui astfel de demers.

Ce și cum să verifici la telefonul pe care vrei să îl cumperi

1. Verifică întotdeauna ca telefonul pe care vrei să îl cumperi să aibă cod IMEI. Codul IMEI este un fel de CNP al telefonului cu care este identificat în rețea și este format din 15 cifre. Telefoanele dual-SIM au două coduri IMEI, câte unul pentru fiecare SIM, și, de obicei, diferența dintre ele este reprezentată doar de câteva cifre.

Nu cumpăra niciodată un telefon mobil dacă afișează o eroare în loc de IMEI sau afișează codul IMEI "0" (zero). Pentru a afla codul IMEI formează pe ecranul de apelare *#06#.

Citește și:
Ce este seria IMEI a unui telefon mobil, cum să o afli și la ce folosește

Vezi în articolul de mai jos mai multe coduri pe care le poți folosi, în funcție de modelul telefonului, pentru a afla și alte informații cu ajutorul lor.

Citește și: 

2. Ia cu tine o cartelă SIM, bag-o în telefon și sună pe cineva cunoscut. În felul acesta poți testa recepția și semnalul, difuzorul și microfonul telefonului pe care vrei să îl cumperi.

3. Testează și difuzorul pentru redarea sunetului, nu doar pe cel pentru convorbiri. Redă pe telefon un ton de apel sau vreo melodie dacă există (dacă ai posibilitatea poți accesa chiar YouTube).

4. Verifică dacă telefonul se încarcă. Folosește un încărcător auto, o baterie externă sau mergi într-un restaurant.

5. Verifică dacă funcționează conectivitatea 3G, 4G, 5G, WiFi-ul și GPS-ul.

6. Testează ecranul cu maxim de atenție să nu existe pixeli morți sau alte defecte cum ar fi sticla crăpată.

Citește și: 

7. Verifică și camera foto, ai grijă ca lentila de sticlă să nu fie zgâriată, asigură-te că aparatul foto focalizează corect și în timpi optimi și că nu se blochează. Verifică și camera selfie.

8. Dacă telefonul îți este prezentat ca neumblat în el, verifică șuruburile și sigiliile să nu aibă urme.

9. Verifică toate butoanele telefonului pentru a te asigura că funcționează corect.

10. Dacă telefonul dispune de scanner pentru amprente, setează repede o amprentă și testează-l.

11. Dacă telefonul este încă în perioada de garanție, asigură-te că nu are root sau că nu are vreun custom rom instalat, pentru că așa s-ar putea pierde garanția.

Citește și: 

12. Verifică toate accesoriile cu care vânzătorul îți aduce telefonul: încărcător, căști, cabluri, huse, card de memorie, etc.

13. Cât timp folosești și testezi telefonul, fii cu ochii și pe baterie pentru a observa dacă nivelul ei scade într-un ritm neobișnuit de rapid.

Citește și: 

La ca să fii atent în ceea ce privește anunțul de vânzare și profilul vânzătorului

1. Citește anunțul cu mare atenție și analizează toate pozele telefonului înainte să suni vânzătorul. Pune întrebări vânzătorului fără niciun fel de rezerve.

2. Fii suspicios când vânzătorul îți prezintă un telefon Android deja resetat la setările din fabrică, acesta poate fi un indiciu că telefonul este furat. Altfel, dacă vânzătorul nu are nimic de ascuns, îl poate reseta la setările din fabrică în prezența ta, după ce te-ai decis să îl cumperi.

3. Evită anunțurile cu telefoane premium la prețuri mult prea mici față de media pieței. Vânzătorul are un motiv pentru care vrea să scape repede de ele sau pot fi clone ieftine.

Alte sfaturi

1. Nu merge niciodată singur la întâlnirea cu vânzătorul, mai ales dacă ești fată. Roagă un prieten să te însoțească și poate găsești unul care se și pricepe la telefoane.

2. Evită să te întâlnești cu vânzătorul noaptea  -pentru siguranța ta și pentru a avea vizibilitate când verifici telefonul.

3. Întâlnește-te cu vânzătorul într-un loc sigur, de preferat unul circulat, aglomerat sau în care să existe camere de supraveghere, cum ar fi o benzinărie.

4. Când verifici telefonul nu căuta neapărat nod în papură. Asigură-te că nu sunt defecte ascunse și că produsul se prezintă în starea în care a fost prezentat în anunț. Nu te lăsa păcălit.

ATENȚIE!

Nu îți recomand să cumperi un telefon mobil la mâna a doua atât timp cât vânzătorul nu poate prezenta și actele de proveniență ale dispozitivului. Multe dintre telefoanele care se vând la mâna a doua provin din săvârșirea de infracțiuni.

Aceste telefoane Android pot fi foarte ușor găsite de poliție iar în acest caz telefonul va fi ridicat de la tine pentru a fi predat părții vătămate iar tu îți vei putea recupera prejudiciul doar constituindu-te parte civilă în procesul penal și numai dacă făptuitorul va fi identificat iar ulterior  are și din ce să plătească despăgubirile.

Niciun comentariu:
Write comentarii