Google Pixel XL - Review și Specificații | Pixel XL nu este chiar ceea ce se dorește a fi

Google Pixel XL - Review și Specificații | Pixel XL nu este chiar ceea ce se dorește a fi

Pixel și Pixel XL sunt telefoanele cu care Google își dorește să facă tranziția de la gama Nexus la un produs care să poarte și să promoveze brand-ul și renumele companiei mai mult decât până acum.

Spre deosebire de Nexus, Pixel poartă marca Google și se renunță la cea a fabricantului, în cazul de față HTC. Pixel se individualizează și se încadrează în topul segmentului premium al telefoanelor inteligente, oferind în același timp o experiență Android pură.

Am avut la dispoziție un telefon Pixel XL de culoare albă, cu memorie internă de 32GB iar review-ul se aplică și pentru Pixel, căci singurele diferențe între cele două telefoane sunt mărimea ecranului, rezoluția afișajului și capacitatea bateriei.

Citește și:

1. PLUSURI ȘI MINUSURI

PLUSURI:
MINUSURI:
-Autonomie decentă a bateriei cu încărcare rapidă
-Ecran din categoria celor mari de 5.5 inch cu luminozitate foarte bună și culori afișate plăcut
-Cameră foto dintre cele mai bune
-Sunet cu volum puternic și de calitate pentru un singur difuzor
-Made by Google
-Sistem de operare simplu și curat, cu actualizări imediate
-Pixel launcher, una dintre cele mai simple și mai ușor de folosit interfețe
-Design robust care nu se înscrie în linia tendințelor actuale, cu marginile din jurul ecranului foarte mari
-Dimensiuni și greutate mari
-Lipsa unui slot pentru card de memorie
-Scannerul pentru amprentă este cel de pe Nexus 6P și nu excelează deloc la capitolul viteză, comparativ cu cele de pe alte flagshipuri ale momentului
-Lipsa stabilizării optice poate afecta calitatea clipurilor video
-Raport preț-calitate dezamăgitor. La un preț de 5000 de lei, Pixel XL nu oferă nimic în plus față de alte telefoane care costă cu 1000-1500 lei mai puțin
-Se încălzește destul de tare când este suprasolicitat


2. SPECIFICAȚII

DISPOZITIV
Google Pixel XL
Dimensiuni, greutate și construcție
-154.7 x 75.7 x 8.5 mm
-168 g
-Corp unibody metallic+sticlă
Ecran
-Ecran Amoled de 5.5 inch, rezoluție de 1440 x 2560 pixeli și densitate de 534 ppi, protejat cu Gorilla Glass 4
Chipset
-Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821
Procesor
-Quad-core (2x2.15 GHz Kryo & 2x1.6 GHz Kryo)
Memorie
-Memorie internă 32/128 GB
-4 GB RAM
GPU
-Adreno 530
Camere Foto
-Principală de 12.3 MP, f/2.0, phase detection autofocus, LED flash
-Secundară de 8 MP, f/2.4
-Video 2160p@30fps, 1080p@30/60/120fps, 720p@240fps
Sistem de Operare
-Android 7.1 Nougat
Conectivitate
-4G
-Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
-Bluetooth 4.2
-USB Type-C
-Mufă audio 3.5mm
-A-GPS
Altele
-Scanner de amprentă
-Încărcare rapidă
Baterie
-Non-removable Li-Ion 3450 mAh
Disponibilitate
-Octombrie 2016


3. PERFORMAȚĂ ÎN TESTE BENCHMARK

Google Pixel XL obține rezultate superioare în testele benchmark, ajutat de procesorul Snapdragon 821, placa video Adreno 530, de cei 4GB memorie RAM și de sistemul de operare extrem de optimizat și curat.

Configurația telefonului este una de top, dispozitivul fiind capabil să ruleze absolut orice aplicație sau joc din Google Play Store, iar spațiul de stocare (32/128GB) este suficient pentru a instala tot ce îți este necesar, în lipsa slotului pentru card de memorie.

Pixel XL obține un scor de 134488 puncte în AnTuTu, 1514 puncte în GeekBench Single-Core, 3970 de puncte în GeekBench Multi-Core și 6882 de puncte în GeekBench Compute Comparison.

În CF-Bench și Quadrant Standard Edition obține 28132 de puncte, respectiv 33225 de puncte.

AnTuTu Benchmark
GeekBench
CF-Bench și Quadrant Standard Edition

4. TOP GRIGDROID.RO

Fiecare telefon care primește review pe GrigDroid.ro este testat pe AnTuTu Benchmark, Geekbench 4, CF-Bench și Quadrant Standard Edition iar scorurile obținute sunt adunate pentru a obține un scor total în funcție de care se realizează topul.

Rolul acestor teste benchmark este de a crea o idee cu privire la performațele grafice și performanțele de procesare ale dispozitivelor. Cu privire la acestea nu voi face foarte multe aprecieri în cuprinsul review-urilor din două motive: teama de subiectivism și dificultatea sesizării diferențelor de performațe, care de cele mai multe ori sunt foarte apropiate.

Aici găsești centralizarea scorurilor obținute în testele benchmark de telefoanele Android care au primit review pe GrigDroid.ro:

5. DESIGN ȘI HARDWARE


La capitolul design, Pixel XL dezamăgește. Pentru că nu mai ținusem niciodată telefonul în mână, am fost destul de neplăcut impresionat atunci când l-am scos din cutia în care se comercializează, iar așteptările mele erau mai mult decât mari. Prima impresie a fost că este un telefon mare față de altele cu ecran de aceleași dimensiuni, un telefon gros și greu, per total cu un design care nu se înscrie deloc în tendințele actuale, când ne dorim margini cât mai înguste, ecrane mari dar telefoane mici. Telefonul are o carcasă unibody ce nu permite accesarea bateriei iar ecranul are o diagonală de 5.5 inch.


Pe partea din față, deasupra ecranului avem difuzorul pentru convorbiri, senzorul de proximitate și camera selfie.


Pe partea din spate avem logo-ul Google, scannerul pentru amprente, blițul și camera foto principală. O porțiune din partea din spate a carcasei telefonului este din sticlă și reprezintă aproximativ 1/3 din aceasta, un element de design care personalizează și individualizează telefoanele Pixel dar care, în același timp, neprotejată cu o husă, se poate zgâria foarte ușor.


Pe muchii, în partea de jos, se găsesc portul USB Type-C flancat la stânga și la dreapta de două orificii poziționate simetric care la prima vedere te fac să crezi că telefonul este dotat cu două difuzoare stereo. Din păcate există un singur difuzor mono, poziționat în orificiul din partea stângă iar în cel din dreapta se găsește doar un microfon.

Pe muchia din dreapta se găsesc butoanele pentru reglarea volumului și butonul power ce are o textură striată pentru a fi individualizat tactil de cele de volum. Pe muchia de sus se află mufa audio pentru căști iar pe cea din stânga avem sertarul pentru nano-SIM.

La interior avem o combinație hardware formată dintr-un procesor Snapdragon 821 Quad-core (2x2.15 GHz Kryo & 2x1.6 GHz Kryo), 4GB memorie RAM, o placă video Adreno 530 și 32/128GB memorie de stocare ce nu poate fi extinsă cu card de memorie, neexistând un astfel de slot.

6. ECRAN ȘI SUNET


Ecranul de tip Amoled are o diagonală de 5.5 inch cu rezoluție Quad HD de 1440 x 2560 pixeli și densitate de 534 ppi, fiind protejat cu sticlă Gorilla Glass 4. Nu are un aspect ratio impresionat, ba chiar dezamăgește la acest capitol, așa cum arătam mai sus.

Unghiul de vizualizare este foarte bun, culorile sunt redate frumos și corect iar luminozitatea este ridicată. Totuși nu se ridică la standardul flagship-urilor Samsung. Sub acțiunea directă a razelor de soare ecranul este în continuare lizibil, calitatea sa fiind net superioară celui de pe Nexus 6P, cel mai performant Nexus și ultimul din serie.

Difuzorul mono este poziționat pe muchia de jos, spre colțul din stânga. Sunetul este redat clar și puternic, bass-ul este decent și amplitudinea ridicată. Nu am niciun comentariu negativ de făcut cu privire la calitatea sau volumul sunetului, dar aș fi preferat difuzoare stereo poziționate frontal, soluția ideală pentru sunet, din punctul meu de vedere, cu atât mai mult cu cât deasupra și dedesubtul ecranului avem destul de mult spațiu neutilizat.

7. SOFTWARE

Acesta este capitolul la care Pixel XL excelează. Experiență Android pură, curată și extrem de fluidă. Sistemul de operare este excelent optimizat iar interfața de utilizator Pixel Launcher este una dintre cele mai simple, intuitive și plăcute. Pixel XL oferă garanția actualizării imediate a sistemului de operare, că doar vorbim de un telefon Google, companie ce dezvoltă sistemul de operare Android.

În sertarul cu aplicații găsim doar strictul necesar, nu avem bloatware și rămâne la dispoziția utilizatorului să descarce din Google Play ceea ce îi este util.

Setările telefonului respectă organizarea și grafica native sistemului de operare Android dar includ și câteva opțiuni proprii telefoanelor Pixel, cum ar fi gesturi pe scannerul pentru amprente și butoane de navigare redesenate.

Avem Google Assistant integrat, care din păcate nu este încă disponibil în limba română, și ecranul Google Now în partea stângă a ecranului home. Bineînțeles, avem multitasking nativ Android, shortcut-uri pentru aplicații și toate celelalte elemente de noutate introduse odată cu Android Nougat.

Interfața de utilizator
Bara și sertarul de notificări, aplicații recente, etc.
Organizarea setărilor

8. FOTO-VIDEO

Încă de la momentul prezentării oficiale, camera foto a telefoanelor Pixel a fost unul dintre punctele forte pe care Google a bătut monedă, arătând că vin cu cea mai bună cameră foto întâlnită vreodată pe un dispozitiv mobil, cu un rating DxOMark de 89 de puncte.

Întradevăr, fotografiile arată bine, sunt strălucitoare și foarte bine detaliate, cu atât mai mult când se folosește modul HDR+, referitor la care trebuie să precizăm că procesarea este extrem de rapidă, are loc în fundal și nici măcar nu o observi. Spun asta pentru că pe Nexus 6P trebuia să aștepți finalizarea procesării HDR pentru a putea vedea o fotografie tocmai făcută, ceea ce nu este cazul aici.


Ca și interfață pentru camera foto, discutăm despre Google Camera, despre care știm că este una extrem de simplă și ușor de utilizat, fără prea multe opțiuni în afara strictului necesar și fără posibilități de control manual. Focusul este extrem de rapid, fotografiile se fac aproape instantaneu iar rezultatele sunt foarte bune în ciuda faptului că nu pot afirma că ar fi chiar cea mai bună cameră foto pe care am folosit-o pe un telefon mobil (camera care m-a impresionat cel mai mult este cea de pe Nexus 6P).

În aceeași ordine de ideii, trebuie precizat că un alt avantaj pe cele două telefoane Pixel, în materie de foto-video, este posibilitatea de a stoca nelimitat fotografii și clipuri video la calitate originală în Google Photo.

Tehnic vorbind, camera foto principală are 12.3 MP, cu f/2.0, iar cea secundară are 8 MP, cu f/2.4.

Pe partea de video, avem captură 2160p@30fps, 1080p@30/60/120fps, 720p@240fps, însă, din păcate, lipsește stabilizarea optică, înlocuită de stabilizarea software care e normal să nu aibă rezultate la fel de bune. Sunetul este bun iar imaginea este clară în culori redate natural.

Interfața de utilizator a camerei foto
Câteva fotografii făcute cu Google Pixel XL:
 
 
 
 
 
 

9. BATERIE

Pixel XL are o baterie cu capacitate mare de 3450mAh de tehnologie Li-Ion, care oferă suficientă energie pentru o zi, de dimineața până seara. Avem încărcare rapidă prezentată de Google ca oferind 7 ore de utilizare în doar 15 minute. Realist vorbind, funcția de încărcare rapidă aduce cam 30-40% din capacitatea bateriei în 30 de minute, ceea ce nu este deloc rău. Un ciclu de încărcare complet durează aproximativ 2 ore.

10. PREȚ

Prețul este capitolul la care Pixel XL dezamăgește complet. Un astfel de telefon cu memorie de stocare de 32GB, ca cel pe care l-am testat, costă, în funcție de comerciant, în jur de 5000 de lei (+/- 200 de lei).

Un raport calitate preț cât se poate de prost, indiferent că este doar o strategie de marketing sau nu, indiferent de cât de exclusivist ar dori cei de la Google să pară acest telefon, nu face acești bani.

11. CONCLUZII

Pixel XL nu este ceea ce se dorește a fi. Chiar dacă a primit nenumărate review-uri pozitive de la nume mari în domeniu, pur și simplu pare un produs fals care a avut parte de un marketing puternic. Este un produs extrem de scump, cel mai scump din clasa premium (nu vorbesc despre clasa de lux pentru că acolo altele sunt prețurile), aspect care, alături de lipsa constantă de stocuri, îl face să pară exclusivist, poate pentru a concura mai ușor cu IPhone. În realitate avem un preț umflat artificial cu care poți achiziționa două telefoane care oferă cel puțin aceleași funcții, hardware și performață și în plus un design mai atrăgător.

Pe de altă parte, avem o experiență Android curată și fluidă, cameră foto bună, baterie decentă, sunet și ecran bune.

Niciun comentariu:
Write comentarii