Cum dezinstalezi aplicațiile preinstalate și nedorite de pe un telefon Android | Cum scapi de bloatware

Cum dezinstalezi aplicațiile preinstalate și nedorite de pe un telefon Android

Dacă nu ești posesorul unui telefon Nexus, PixelOnePlus sau Nokia, șansele ca meniul telefonului tău Android să fie plin cu o sumedenie de aplicații pe care nu le-ai folosit niciodată, de care nu ai nevoie și poate nici nu știi la ce folosesc, sunt destul de mari.

Cel mai adesea, ești pus în fața faptului împlinit. Tocmai ți-ai cumpărat un telefon nou, introduci cartela SIM, îl deschizi și constați că meniul este plin de aplicații, care mai de care, unele ale operatorului, dar cele mai multe de la producătorul telefonului.


Cam la asta se rezumă noțiunea de BLOATWARE, un amalgam de aplicații inutile preinstalate de producătorul telefonului sau de operator, care consumă resurse prețioase și de care uneori e mai complicat să scapi.

Pe lângă faptul că sunt multe și ocupă spațiu de stocare, aceste aplicații au impact asupra performaței dispozitivului tău Android, în sensul că utilizează putere de procesare, memorie RAM, dar și energia bateriei, totul fără vreo utilitate în ceea ce te privește.

Partea bună este că de cele mai multe aplicații de tip bloatware se poate scăpa prin simpla dezinstalare iar celelalte pot fi dezactivate. Pentru posesorii de dispozitive cu root lucrurile pot merge chiar mai în profunzime.

Cum să scapi de bloatware

Pentru început, trebuie să știi că există două metode pentru a elimina o aplicație dintr-un dispozitiv Android. Majoritatea aplicațiilor de pe telefon pot fi dezinstalate, această acțiune eliminând complet aplicația de pe dispozitiv. Aplicațiile care au fost descărcate din Magazinul Play pot fi ușor dezinstalate. 

Din nefericire, pentru majoritatea aplicațiile de tip bloatware care vin preinstalate pe dispozitivele Android, va fi nevoie de o a doua metodă. Cel mai adesea, o aplicație de tip bloatware trebuie dezactivată. O aplicație dezactivată este încă instalată pe dispozitiv din punct de vedere tehnic, dar nu poate fi rulată, nu va apărea în meniul cu aplicații și, cel mai important, nu va mai genera procese de fundal. Dezactivarea unei aplicații nu necesită acces root și este o caracteristică integrată în sistemul de operare Android pentru a facilita eliminarea aplicațiilor nedorite.

Cum dezinstalezi și cum dezactivezi o aplicație Android

Pașii de urmat pentru dezinstalarea sau pentru dezactivarea unei aplicații Android sunt în linii mari aceeași, indiferent de producătorul telefonului sau de versiunea Android pe care o rulează.
  • mergi în Setări>Aplicații
  • selectează aplicația pe care vrei să o dezinstalezi/dezactivezi
  • vor fi disponibile două butoane Opriți Forțat și Dezactivează/Dezinstalează
  • selectează Dezactivează/Dezinstalează

Această metodă va da rezultate pentru cele mai multe aplicații de tip bloatware, însă este posibil să existe pe telefonul tău și aplicații care nu pot fi nici măcar dezactivate. De obicei, nu e o idee tocmai bună să elimini astfel de aplicații, dar există o modalitate de a face asta dacă ai root pe telefon.

Cum să îngheți aplicațiile pe un telefon Android cu Root

Citește și:
Înghețarea unei aplicații este în esență același lucru cu dezactivarea. Aplicația va rămâne pe dispozitiv dar nu va mai genera procese și nu va mai fi vizibilă în meniu. Spre deosebire de dezactivare, pentru înghețare nu mai există restricții, acest procedeu putând fi aplicat oricărei aplicații, singura condiție fiind să ai root.

În Magazinul Play pot fi găsite aplicații ca App Freeze sau Titanium Backup care dispun de opțiunea de a îngheța aplicații. De principiu va trebui să cauți aplicația într-o listă cu toate cele prezente pe telefon și să folosești opțiunea de a o îngheța. Procedeul este reversibil, ea putând fi dezghețată la fel de ușor.

Niciun comentariu:
Write comentarii