Ce însemnă ROOT pe telefoane Android - noțiune și avantaje

Ce însemnă ROOT pe Android

Root-area unui telefon Android oferă permisiuni sporite utilizatorului asupra sistemului de operare. Este cam același lucru cu a rula programe pe Windows cu drept de administrator sau cu folosirea comenzii sudo pe Linux.

Root oferă posibilitatea de a accesa și modifica fișierele care în mod normal ar fi inaccesibile, cum ar fi cele stocate pe partiția de sistem. De asemenea, având acces root, poți rula o clasă nouă de aplicații de la terți producători și poți face modificări la nivel de sistem.


Cel mai adesea, accesul root este utilizat pentru a instala ROM-uri personalizate, kernel-uri personalizate și pentru a face alte modificări părții software a dispozitivului. Dintre cele mai populare custom rom-uri de-a lungul timpului vezi Cyanogenmod.

Citește și:
Metaforizând, rootarea telefonului poate fi definită ca primul pas într-o exploatare și o explorare interesantă pentru curioși, îndrăzneți și pasionați, în lumea modificărilor ce pot fi aduse unui dispozitiv mobil ce rulează Android

Din cauza posibilităților de a interveni asupra sistemului pe care le oferă accesul root, acesta este adesea periculos. Din fericire, există aplicații, cum ar fi SuperSU, care acordă acces root celorlalte aplicații numai cu permisiunea utilizatorului. Există, de asemenea, posibilități de backup și restaurare în cazul în care ceva nu merge bine.

Tot ce trebuie să știi despre ROOT

Cum se obține acces root pe un telefon Android

Cel mai adesea, pentru root ai nevoie de un PC cu Windows sau Linux pe care se folosesc o serie de comenzi în command prompt, utilizând interfața ADB (Android Debug Bridge). Există totuși și aplicații care pot face asta foarte simplu, cu un singur click, dar de cele mai multe ori utilizarea lor este limitată de modelul telefonului și versiunea Android pe care o rulează. Este cunoscut că telefoanele Android au configurări hardware diferite în funcție de model și chiar între versiunile aceluiași model. Asta face ca utilizarea pe telefonul tău a unei metode de root-are specifică unui alt dispozitiv să ducă uneori la compromiterea definitivă a telefonului.

De regulă, la câteva luni de la apariția unui telefon sau de la lansarea unei actualizări a softului acestuia apare și o metodă de root-are. La început mulți producători au încercat să facă telefoane non-rootabile, incluzând măsuri de protecție mai elaborate, însă și acestea erau sparte într-un fel sau altul.

Cele mai cunoscute aplicații pentru one click root sunt: Framaroot, Towelroot, CF-Auto-Root și KingRoot. Înainte de a folosi una dintre aceste aplicații, verifică dacă este compatibilă cu dispozitivul tău.

Citește și:
Dacă nu găsești nicio aplicație care să funcționeze pe telefonul tău, pe forumul XDA vei găsi cu siguranță o metodă.

Termeni specifici

Acum, dacă ar fi să te apuci de treabă și să începi să citești tutoriale de rootare specifice telefonului tău, sigur îți vor da bătăi de cap o serie de termeni. Dintre cei mai întâlniți, ți-i explic aici pe următorii:

ROM: Un ROM este o versiune modificată de Android. Acesta poate conține caracteristici suplimentare, un aspect diferit, îmbunătățiri de viteză sau chiar o versiune de Android care nu a fost lansată încă pentru telefonul tău.

STOCK: se referă la câteva lucruri diferite, în funcție de context. Când ne referim la "stock Android", ne referim la versiunea Google, întâlnită pe dispozitivele Nexus, fără adaosuri suplimentare, cum ar fi HTC Sense UI sau Samsung TouchWiz. Multe ROM-uri personalizate sunt bazate pe stock Android cu unele adaosuri, ca CyanogenMod, în timp ce altele se bazează pe versiunea cu care a venit telefonul. În alte cazuri, "stock" poate însemna, versiunea de Android cu care a venit telefonul, așa cum a fost ea modificată de producător. Dacă vrei să scapi de ROM-ul personalizat și să te întoarci la setările din fabrică, se folosește expresia "back to stock".

KERNEL: este o componentă a sistemului de operare care gestionează comunicațiile între software și hardware. Vei găsi destul de multe variante de kernel-uri pentru dispozitivul tău dar, mare atenție, manipulate greșit, acestea pot cauza probleme foarte grave și uneori iremediabile.

RADIO: este parte integrantă din firmware-ul telefonului și controlează partea de date, GPS, Wi-Fi, și alte lucruri de genul asta.

BOOTLOADER: este cea mai de bază parte de software a telefonului, care rulează tot codul care este necesar pentru a porni sistemul de operare. De obicei acesta vine blocat, ceea ce înseamnă că nu poți instala Recovery personalizat sau ROM-uri custom. Deblocarea lui nu înseamnă dobândirea accesului root, ci doar prima fază în acest proces.

RECOVERY: este partea de software care permite realizarea copiilor de siguranță, instalarea de ROM-uri, kernel-uri, etc. Acel recovery implicit, cu care vine telefonul, nu poate face prea multe, dar se poate instala unul personalizat, cum ar fi ClockworkMod sau TWRP, după ce s-a deblocat bootloader-ul. Această etapă este adesea o parte integrantă a procesului de rootare.

NANDROID: Cu un recovery personalizat se pot face copii de siguranță care se numesc nandroid backup. În esență, este vorba despre o imagine de sistem de telefon, exact așa cum acesta este configurat. În acest fel, dacă întâmpinăm probleme pe parcursul experienței cu rootarea sau cu instalarea unui rom personalizat avem posibilitatea să dăm restore la backup-ul Nandroid.

ADB: sunt inițialele de la Android Debug Bridge. Este un instrument de comandă pentru computer care poate comunica cu un dispozitiv Android. Face parte din kit-ul Android de dezvoltare (SDK). 

Întrebări frecvente

Se poate face unroot? Este rootarea un proces reversibil?
Da, se poate. Poți face asta oricând, atunci când nu mai ai nevoie de root, când vrei să instalezi o actualizare de software oficială care tocmai s-a lansat pentru telefonul tău sau dacă vrei să mergi cu telefonul în service pentru garanție.

Citește și:
Este ilegal să faci root telefonului?
Cu siguranță nu.

Pierzi garanția dacă faci root telefonului?
Da, se pierde garanția pentru orice intervenție neautorizată asupra software-ului chiar dacă unii producătorii oferă chiar ei posibilitatea de a debloca bootloader-ul. Aplicând procedura Back to Stock, poți merge totuși în service fără probleme.

Este posibil ca în timpul procesului de rootare să iți strici telefonul?
Da, este posibil, dar puțin probabil dacă folosești instrucțiunile corecte și urmărești cu strictețe pașii care trebuie parcurși.

Vei avea un telefon mai rapid dacă faci root?
Telefonul nu va fi mai rapid doar pentru că are root, însă pot fi instalate rom-uri personalizate, dintre care unele se laudă cu viteze mai bune de procesare sau îți pot aduce o versiune Android mai nouă pe care producătorul nu ți-o va livra niciodată ori o va face cu foarte mare întârziere. Astfel se poate îmbunătăți și performanța și securitatea.

ATENȚIE!!!! Nu încurajăm pe nimeni să facă ROOT dacă nu știe foarte clar de ce se apucă și cum trebuie să procedeze. Acesta poate fi un proces periculos și poate duce la deteriorarea ireversibilă a telefonului. Prezentul conținut are doar rol informativ.

Un comentariu:
Write comentarii