Cum să actualizezi sistemul de operare al unui telefon Android - Samsung, LG, HTC, Sony, Huawei, AllView, Xiaomi, Nokia - ghid pentru începători

Cum să actualizezi sistemul de operare al unui telefon Android - Samsung, LG, HTC, Sony, Huawei, AllView, Xiaomi, Nokia - ghid pentru începători

Actualizarea sistemului de operare al unui telefon Android nu este un proces dintre cele mai complicate sau laborioase, iar acest articol se dorește a fi mai degrabă un ghid pentru începători, pentru cei care au intrat de curând în lumea Android.

Android este o platformă software și un sistem de operare pentru dispozitive mobile, așa cum Windows este un sistem de operare pentru calculatoare. Android este un sistem de operare open-source dezvoltat de Google, iar dacă vrei să știi mai multe despre toată povestea apariției și succesului său citește:

Ce este Android | O scurtă poveste despre cel mai popular sistem de operare pentru dispozitive mobile

Sunt sau nu necesare actualizările sistemului de operare Android

Văd foarte des, pe forumuri și grupuri, utilizatori de telefoane Android care întreabă dacă ar fi bine sau nu să instaleze actualizarea X sau Y disponibilă pentru telefonul lor. Singurul caz în care nu este indicat să instalezi o actualizare disponiblă pentru telefonul tău este acela în care aceasta ar conține vreo eroare care a scăpat atenției producătorului telefonului. În orice caz, o astfel de actualizare va fi oprită din procesul de distribuire chiar de producător, urmând ca procesul să fie reluat atunci când toate erorile au fost remediate.

De obicei, atunci când o actualizare este disponibilă pentru telefonul tău, o notificare va apărea în bara de notificări și vei fi înștiințat despre posibilitatea de a o descărca și despre ce noutăți va aduce ea pe telefonul tău Android.


Actualizările sistemului de operare Android sunt absolut necesare și te încurajez să le instalezi de fiecare dată când sunt disponibile, pentru că îți vor oferi doar avantaje. O actualizare poate aduce îmbunătățiri pe planul securității, poate introduce funcții noi pentru telefon, poate remedia unele probleme sau erori existente, poate îmbunătăți viteza de reacție a dispozitivului sau poate instala cea mai nouă versiune a sistemului de operare Android.

Referitor la securitatea unui telefon Android, trebuie să știi că Google publică lunar câte o actualizare de securitate. Pentru producătorii de telefoane este puțin mai greu să țină pasul și să livreze utilizatorilor aceste actualizări de securitate. Totuși, atât timp cât chiar și Samsung, care nu are un renume foarte bun în ceea ce privește rapiditatea actualizării dispozitivelor sale, reușește în ultima perioadă să livreze lunar actualizarea de securitate, măcar pentru dispozitivele din clasa premium, lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. Citește mai multe pe această temă, despre fragmentarea sistemului de operare Android, aici:

Ce înseamnă fragmentarea sistemului de operare Android și cum se poate rezolva această problemă

La data când scriu acest articol Android 8.0 Oreo este ultima versiune majoră și stabilă publicată de Google, dar suntem foarte aproape de momentul publicării următoarei versiuni Android P 9.0.

Cum verifici dacă este disponibilă o actualizare pentru telefonul tău Android

și

Cum verifici ce versiune Android este instalată pe telefonul tău

În mod normal, disponibilitatea unei actualizări pentru sistemul de operare al telefonului tău Android îți va fi anunțată în bara de notificări din partea de sus a ecranului. Aici există câteva particularități de la producător la producător. Astfel, o actualizare nu va fi distribuită dintr-o dată pentru toți utilizatorii din toate regiunile lumii și nici măcar pentru toți utilizatorii dintr-o anumită țară.

Actualizările se distribuie treptat, progresiv și dacă afli că cineva a primit deja o actualizare nu te impacienta, va fi doar o chestiune de timp până va ajunge și la tine.


Ce ar trebui să mai știi este că orice nouă versiune a sistemului de operare Android va fi livrată imediat pe telefonele Google Nexus și Pixel iar pe telefoanele de la ceilalți producători va fi disponibilă, în medie, cam 6 luni mai târziu, în cel mai bun caz.

Poți verifica și manual disponibilitatea unei actualizări Android în setările telefonului. Pașii pot fi puțin diferiți în funcție de producător și versiunea Android instalată, dar de obicei se merge în Setări>Actualizări de sistem sau Actualizare software ori Setări>Sistem>Actualizare de sistem. Poți vedea pașii pe diferite telefoane în capturile de ecran de mai jos.

Samsung Galaxy Note8 cu Android Oreo 8.0

Nexus 6P cu Android Oreo 8.1.0

OnePlus 3T cu Android Oreo 8.0

AllView X3 Soul Style cu Android Nougat 7.0
Cam aceiași pași trebuie parcurși și pentru a afla ce versiune Android este instalată pe telefonul tău.  Va fi necesar să intri în Setări>Despre telefon>Versiune Android sau Informații software. Vezi aici o scurtă enumerare cronologică a versiunilor Android publicate de Google de-a lungul timpului:

Evoluția Android | Versiuni Android de la Alpha la Oreo sau de la 1.0 la 8.0

Cu titlu de picanterie, dacă apeși de trei ori consecutiv pe Versiune Android, pe ecran își va face apariția o animație cu logo-ul versiunii Android respective. Pe versiunile Android mai vechi, aici își făcea apariția chiar un joc amuzant. Nu îți dau mai multe detalii și te îndemn să îl descoperi singur.


Cum instalezi o actualizare disponibilă pentru telefonul tău Android

După ce ai primit notificarea despre disponibilitatea unei actualizări sau după ce ai descoperit-o verificând manual, nu ai prea multe de făcut, procesul de descărcare și instalare fiind unul automat, după ce ai dat ok-ul pentru începerea lui. Tu trebuie să te asiguri doar că ai un nivel al bateriei care se apropie de cel puțin 50% din capacitate sau că telefonul este pus la încărcat.

Pe majoritatea telefoanelor procesul de instalare nu va începe dacă bateria este sub 20% din capacitate.

De asemenea, ar trebui să te asiguri că ai la îndemână o conexiune Wi-Fi, pentru că de cele mai multe ori pachetele de actualizare au câteva sute de MB iar dacă se trece la o nouă versiune majoră Android, pachetul va depăși 1GB.

Nu te îngrijora dacă telefonul se va încălzi, procesul fiind unul absolut normal. Actualizarea consumă resurse iar telefonul este solicitat puternic, ceea ce îl va face să se încălzească.

Nu te îngrijora dacă telefonul va reporni o dată sau de mai nulte ori. Este normal să se întâmple asta, tu trebuie doar să aștepți până se va deschide și vei primi mesajul că actualizarea a fost instalată/finalizată.

Niciun comentariu:
Write comentarii