Cum faci ScreenShot/Captură de Ecran pe un telefon Android (Samsung, LG, HTC, Nexus, Huawei, AllView)

Cum faci ScreenShot pe un telefon Android

Un ScreenShot sau o Captură de Ecran este un instantaneu care surprinde ceea ce afișează ecranul telefonului mobil la un moment dat.

O captură de ecran poate fi utilă pentru a împărtăși altora ceva de pe ecranul telefonului sau al tabletei, dezvoltatorii fac capturi de ecran pentru a-și documenta aplicațiile, bloggerii pentru a-și completa articolele iar pasionații de jocuri fac capturi ale sesiunilor de joc.

Realizare unui screenshot este o operațiune foarte simplă și la îndemâna oricui.


Funcția ScreenShot / funcția Captură de ecran este una nativă pe sistemul de operare Android, la fel cum se întâmplă și pe sistemul de operare Windows, unde avem la dispoziție tasta PrtScr.

Am mai scris despre faptul că marii producători de telefoane mobile (Samsung, HTC, LG, etc.) livrează pe dispozitivele lor versiuni modificate ale sistemului de operare Android, spre deosebire de gama de dispozitive Nexus sau Pixel, care oferă un Android pur. Asta face ca uneori și modalitatea de realizare a unei capturi de ecran să fie într-o oarecare măsură diferită, de la un model de telefon la altul, în funcție de producător.

Începând cu Android 4.0 Ice Cream Sandwich, o captură de ecran poate fi realizată prin apăsarea concomitentă pentru 1-2 secunde a tastelor Power și Volume Down.

Operațiunea este însoțită de afișarea unei animații specifice pe ecran și redarea unui sunet de notificare. Ulterior, în bara de notificări vei fi informat despre faptul că s-a salvat captura și tot de acolo vei putea să o distribui sau să o ștergi. Bineînțeles, captura de ecran va fi afișată și în galeria foto a telefonului, unde poate fi păstrată, distribuită sau editată la nevoie.


În general, combinația tastelor Power și Volume Down funcționează pe orice dispozitiv cu versiune de Android 4.0 sau mai nouă, cu unele excepții.

În cazul telefoanelor Smasung cu buton Home fizic, combinația de taste folosită pentru realizarea unei capturi de ecran este Power și Home. Noile modele ca Galaxy S8 sau Note8, care nu mai dispun de acest buton Home fizic, folosesc combinația de butoane nativă Android. În plus, noile dispozitive Samsung oferă și o altă metodă mai ingenioasă de a face capturi, prin trecerea mâinii peste ecran, însă aceasta este o opțiune care trebuie activată în setările telefonului.


În cazul dispozitivelor LG (G3, G4, G5, etc) manevra Power + Volume Down poate fi un pic greoaie de executat având în vedere amplasarea butoanelor pe spatele carcasei, foarte apropiate unul de celălalt, dar funcționează. LG ne oferă și o alternativă prin folosirea aplicației QMemo.

Pentru Htc (One M7, M8, M9, M10, etc) combinația standard funcționează de asemenea, dar avem la dispoziție și un buton dedicat în setările rapide din bara de notificări.

Pe OnePlus 3T există o setare care permite realizarea unei capturi de ecran prin simpla glisare  cu trei degete în jos pe ecran. Funcționează de asemenea și combinația Power+Volume down.


Totodată, trebuie precizat că există aplicații specifice, dedicate acestei operațiuni, care pot fi găsite​ într-un număr destul de mare în Magazinul Play. Iată o listă AICI.

În funcție de dispozitivul Android folosit, mai poți găsi opțiunea Screeshot sau Captură de ecran în meniul oferit de apăsarea lungă a tastei Power, cum este și cazul telefoanelor AllView, fără a exclude combinația Power+Volume Down, care funcționează negreșit.

Pe Android poți face și Capturi Video ale Ecranului folosind aplicații dedicate, majoritatea gratuite. Iată o listă AICI.

Niciun comentariu:
Write comentarii