Cum faci o captură de ecran pe un telefon Android (Samsung, LG, HTC, Huawei, AllView, OnePlus, Sony)

Cum faci o captură de ecran pe un telefon Android

Captură de Ecran, Screenshot sau Screen Capture, indiferent cum vrei să-i spui, toate reprezintă același lucru, un instantaneu care surprinde ceea ce afișează ecranul telefonului mobil într-un moment anume.

După ce faci captura de ecran poți să o vizualizezi, să o editezi și să o distribui pe alte dispozitive. O captură de ecran poate fi utilă pentru a împărtăși altora ceva de pe ecranul telefonului, dezvoltatorii fac capturi de ecran pentru a-și documenta aplicațiile, blogger-ii pentru a-și completa articolele iar pasionații de jocuri fac capturi ale sesiunilor de joc.

Realizarea unei capturi de ecran este foarte simplă. O captură de ecran poate fi făcută pe orice telefon Android.


Funcția Captură de Ecran, Screenshot sau Screen Capture este una nativă pe sistemul de operare Android, la fel cum este cazul și pe Windows, unde există tasta PrtScr.

Pentru că marii producători de telefoane mobile (Samsung, LG, HTC, Huawei, AllView, OnePlus, Sony, etc.) livrează pe dispozitivele lor versiuni modificate ale sistemului de operare Android, uneori și modalitatea de realizare a unei capturi de ecran poate fi diferită de la un model de telefon la altul.

Începând cu Android 4.0 Ice Cream Sandwich, o captură de ecran poate fi realizată prin apăsarea concomitentă pentru 1-2 secunde a tastelor Power (Pornire) și Volume Down (Volum Jos). Ultimele versiuni Android au implementată o modalitate alternativă pentru efectuarea unei capturi de ecran, prin apăsarea lungă a tastei Power (Pornire) și ulterior prin apăsarea butonului Captură de ecran sau Instantaneu.

Procesul de efectuare a unei capturi de ecran este însoțit de afișarea unei animații specifice pe ecran și redarea unui sunet de notificare. Ulterior, în bara de notificări vei fi informat despre faptul că s-a salvat captura de ecran și tot de acolo vei putea să o distribui sau să o ștergi. Bineînțeles, captura de ecran va fi afișată și în galeria foto a telefonului, unde poate fi păstrată, distribuită sau editată la nevoie.


În general, combinația tastelor Power (Pornire) și Volume Down (Volum Jos) funcționează pe orice dispozitiv cu versiune de Android 4.0 sau mai nouă, cu foarte puține excepții.

În cazul telefoanelor Samsung cu buton Home fizic, combinația de taste folosită pentru realizarea unei capturi de ecran este Power și Home. Noile modele Galaxy, care nu mai au butonul Home fizic, folosesc combinația de butoane nativă Android. În plus, noile dispozitive Samsung oferă și o altă metodă mai ingenioasă de a face capturi, prin trecerea latului mâinii peste ecran, aceasta fiind o opțiune care trebuie activată în setările telefonului.


În cazul dispozitivelor LG (G3, G4, G5, etc) combinația Power + Volume Down poate fi un pic greoaie de executat din cauza amplasării butoanelor pe spatele carcasei, foarte apropiate unul de celălalt, dar funcționează. LG oferă și o alternativă prin folosirea aplicației QMemo.

Pentru Htc (One M7, M8, M9, M10, etc) combinația standard funcționează de asemenea, dar există și un buton dedicat în setările rapide din bara de notificări.

Pe telefoanele OnePlus există o setare care permite realizarea unei capturi de ecran prin glisarea cu trei degete în jos pe ecran. Funcționează de asemenea și combinația Power + Volume down.


În același timp, în Magazinul Play există și aplicații specifice, dedicate acestei operațiuni, care pot fi găsite​ într-un număr destul de mare. Iată o listă AICI.

Pe Android poți face și Capturi Video ale Ecranului folosind aplicații dedicate din Magazinul Play, cum ar fi cele de AICI.

Niciun comentariu:
Write comentarii