Ce este o cartelă SIM, cum funcționează și care este etimologia denumirii

Ce este o cartelă SIM, cum funcționează și care este etimologia denumirii

Trecerea de la telefonia fixă la telefonia mobilă elimină din schemă cablurile și centralele telefonice. Într-o rețea de telefonie gestionată prin aer, fără interconectarea lor prin cabluri, apare nevoia identificării dispozitivelor, iar astfel își face apariția în scenă cartela SIM.

Cartela SIM este cea care îți permite să migrezi de la un telefon mobil la altul și să poți fi identificat  totuși în rețea ca același abonat X sau Y cu beneficiile și planul tarifar al serviciilor contractate de tine. Fără o cartelă SIM, nu te poți conecta la o rețea de telefonie mobilă, deși, pentru siguranța noastră, se poate totuși apela serviciul de urgență 112.

Ce înseamnă SIM

Denumirea SIM este abrevierea de la subscriber identity module sau subscriber identification module, în limba română MODUL DE IDENTIFICARE A ABONATULUI.

Ce este o cartelă SIM

Cartela SIM este un circuit integrat, un cip, care poate stoca în cele mai multe cazuri între 32KB-128KB de date. Informația principală care este stocată pe SIM este un număr de identificare pe 64 de biți care ocupă extrem de puțină memorie.

Pe SIM este stocat numărul de identitate internațională a abonatului mobil (IMSI), utilizat pentru identificarea și autentificarea abonaților de telefonie mobilă. Codul IMSI este alocat utilizatorului de operatorii de telefonie și este trimis de telefon către rețea pentru identificarea abonatului.

Citește și:
Ce este codul IMSI al unei cartele SIM, cum să îl afli și la ce folosește


De asemenea, pe spațiul de stocare rămas liber, este posibilă salvarea de informații de contact pentru mai multe persoane, opțiune care cred că este din ce în ce mai puțin folosită, dar care cu câțiva ani în urmă era foarte folositoare.

O cartelă SIM mai stochează informații temporare referitoare la rețeaua locală, o listă a serviciilor la care are acces utilizatorul și două parole: PIN-ul - un număr personal de identificare pentru uz obișnuit, și PUC-ul - un cod personal de deblocare la nevoie a codului PIN.

Cum funcționează o cartelă SIM

La pornire, telefonul obține IMSI de pe cartela SIM și îl transmite la rețea împreună cu o cheie de autentificare. Acesta este un proces asemănător unei solicitări de acces, unei autentificări.

Rețeaua caută codul IMSI în baza sa internă de date și apoi generează un număr aleatoriu, A, pe care îl semnează cu cheia de autentificare pentru a crea un număr nou, B.

Telefonul primește numărul A de la rețea și îl transmite către cartela SIM, care îl semnează cu propria cheie de autentificare pentru a crea un număr nou, C. Acest număr este transferat înapoi în rețea iar dacă numărul B al rețelei se potrivește cu numărul C al cartelei SIM, atunci cartelei SIM îi este permis accesul la rețea și pot fi efectuate convorbi. Tot acest proces este unul tehnic și se desfășoară extrem de rapid.

Cum au evoluat cartelele SIM în timp

SIM-urile au apărut odată cu primele telefoane mobile GSM din anul 1992, Nokia 1011 fiind primul telefon mobil GSM care a intrat în vânzare.

Cel mai adesea cartela SIM este fabricată din PVC și la nevoie poate fi mutată dintr-un dispozitiv mobil într-altul.

Pe măsură ce telefoanele au devenit mai mici, dimensiunile cartelelor SIM au fost reduse de mai multe ori pe parcursul anilor, doar cipul fiind cel care și-a păstrat dimensiunea. Reducerea dimensiunilor a fost posibilă prin mărirea decupajului făcut în PVC, iar forma a rămas întotdeauna aceeași.


Micro SIM-ul a fost creat în 2003, dar producătorii nu l-au adoptat decât din anul ​​2010. El a fost doar puțin mai mic decât SIM-ul Standard. În anul 2012 a apărut Nano SIM-ul, care a renunțat la aproape tot plasticul din jurul cip-ului.

Ce este un eSIM și cum funcționează

Termenul "eSIM" se referă la un nou standard promovat de GSMA - asociația care reprezintă operatorii de telefonie din întreaga lume. eSIM-ul este o cartelă SIM integrată în dispozitiv, care nu poate și nici nu necesită a fi transferată dintr-un telefon mobil într-altul.

Informațiile de pe eSIM sunt reinscriptibile, ceea ce înseamnă că un utilizator poate schimba operatorul fără a fi necesară o nouă cartelă SIM, în rest, procesul fiind foarte asemănător cu cel al portării.

Printre cele mai mari avantaje oferite de eSIM se numără acela al economiei de spațiu pe dispozitive, care vor putea astfel fi mai mici. Apple Watch 3 și Google Pixel 2 sunt două dintre primele cele mai cunoscute gadget-uri ce utilizează eSIM, iar prima dată a fost implementat pe Samsung Gear S2 3G în 2016.

Ce înseamnă SIM-lock sau că telefonul este codat

O practică ce nu mai este la fel de întâlnită ca în primii ani de telefonie mobilă din Romania este cea a blocării/codării telefonelor mobile, pentru a nu putea fi folosite în ele cartele SIM ale altor operatori.

Operatorul la care te abonai îți făcea o reducere pentru achiziția unui telefon, iar pentru a te păstra ca și client după expirarea perioadei contractuale bloca telefonul astfel achiziționat, pentru a funcționa doar cu cartelele SIM proprii. Deci, SIM-lock nu presupune blocarea cartelei SIM, ci a telefonului.

Niciun comentariu:
Write comentarii