Sfaturi importante și mituri nefondate despre cum să încarci corect bateria unui telefon mobil

Sfaturi importante și mituri nefondate despre cum să încarci corect bateria unui telefon mobil

Bateria este componenta esențială a unui telefon mobil fără de care nimic din ceea ce înseamnă smarphone în ziua de astăzi nu ar fi posibil.

Diferitele tehnologii de construcție a bateriilor dar și evoluția lor în timp au condus la comportamente greșite și confuzii în rândul utilizatorilor în ceea ce privește folosirea și încărcarea lor corectă.

Astfel, tehnologiile folosite astăzi sunt Li-Ion, în cazul majorității telefoanelor Android, și Li-Po, preponderent în cazul Iphone. Bateriile Li-Po sunt o variație a celor Li-Ion. Au o autonomie superioară, însă prezintă risc mai mare ca în cazul unei descărcări complete să nu mai poată fi încărcate la capacitate totală.

Ca și principiu de funcționare, ionii de litiu se mută de pe electrodul negativ pe electrodul pozitiv în timpul descărcării și revin pe electrodul negativ în timpul încărcării. Capacitatea unei baterii Li-Ion sau Li-Po se măsoară în mAh (miliamperi oră). Cu cât valoarea mAh este mai mare, cu atât vom avea o capacitate mai mare de înmagazinare a energiei electrice.

Citește și:

CUM ÎNCARCI ȘI CUM FOLOSEȘTI CORECT BATERIA UNUI TELEFON MOBIL

1. Evită descărcarea completă a bateriei și încărcarea ei până la 100%

Cel mai important sfat în folosirea și încărcarea corectă a bateriei telefonului este evitarea ciclurilor de încărcare complete, de la 0% la 100%. Spre deosebire de bateriile vechi cu tehnologie Ni-Mh sau Ni-Cd, care aveau un soi de efect de memorie ce făcea ca după mai multe cicluri incomplete de încărcare să nu se mai încarce complet (încărcând bateria frecvent de la 10% la 90% aceasta ar fi putut uita de diferența rămasă neîncărcată de 20%), bateriile Li-Ion sau Li-Po nu au această caracteristică.

În mod contrar, în cazul bateriilor Li-Ion și Li-Po se recomandă tocmai opusul, să nu fie încărcate în cicluri complete de 0%-100%, pentru că asta le va scădea durata de viață. Nu lăsa bateria să se descarce complet! Condițiile ideale ar fi ca bateriile Li-Ion sau Li-Po să fie încărcate înainte de a scădea sub 30% și până la maxim 80%-90%, fără a atinge pragul maxim de 100%. Încarcă bateria în cicluri scurte ori de câte ori ai ocazia! Totuși, se recomandă un ciclu complet de încărcare o dată la 2-3 luni.

2. Nu folosi și nu încărca telefonul în condiții de temperatură extremă

Consumul de curent electric sau încărcarea cu curent electric este un proces care generează căldură în mod natural. Atunci când un acumulator Li-Ion sau Li-Po este folosit sau încărcat la temperaturi ridicate, bateria se consumă mai repede dar i se scurtează și durata de viață. Nu lăsa telefonul vara pe bordul mașinii și nu îl lăsa în soare pe plajă!

Este normal ca un telefon Android să se încălzească? Ce faci când se supraîncălzește?

Temperaturile scăzute au cam același efect. Vei observa că unele telefoane se închid brusc atunci când sunt folosite la temperaturi apropiate de 0 grade Celsius sau mai mici. Apple recomandă temperatura de 0 grade Celsius ca fiind cea mai mică la care să fie folosite telefoanele sale, în timp ce Samsung garantează funcționarea dispozitivelor proprii între -20 și 50 de grade Celsius.

3. Înainte de prima folosire încarcă bateria la 100%

Dispozitivele mobile se livrează din fabrică cu bateriile încărcate la o valoare de aproximativ 40% din capacitatea acestora. Înainte de prima utilizare se recomandă încărcarea completă. Bateriile sunt livrate încărcate parțial pentru a evita stresul, valoarea de 40% fiind ideală pentru păstrarea lor neutilizate pentru timp îndelungat.

Nu este necesară formatarea! Acest proces se aplica doar bateriilor cu tehnologie Ni-Mh sau Ni-Cd.

4. Folosește încărcătorul original

Un alt factor de luat în calcul este folosirea încărcătoarelor de calitate iar calitatea o găsiți în primul rând la accesoriile originale, cu care telefonul este livrat. În plus, tehnologiile noi de încărcare rapidă ne condiționează de folosirea încărcătoarelor originale, fără de care încărcarea rapidă nu funcționează.

5. Nu încărca telefonul în husă

Nu încărca telefonul în husă pentru a evita supraîncălzirea bateriei și a permite ventilarea dispozitivului. Cum am arătat, supraîncălzirea bateriei reduce considerabil durata sa de viață.

MITURI NEFONDATE

1. Telefonul nu trebuie folosit când se încarcă

Nimic mai fals. Folosirea în timpul încărcării nu face decât să prelungească acest proces. Este adevărat că se generează un oarecare stres bateriei printr-o supraîncălzire generată nu doar de procesul de încărcare ci și de cel de utilizare, dar nu e nimic foarte grav.

2. Nu lăsa telefonul la încărcat peste noapte

Nu sunt griji pe care să ți le faci în ceea ce privește lăsarea telefonului la încărcat pe tot timpul nopții. Telefoanele moderne blochează procesul de încărcare imediat ce acumulatorul s-a încărcat complet. Totuși, așa cum am arătat mai sus, este recomandabil ca bateriile Li-Ion sau Li-Po să nu fie încărcate tot timpul la capacitate maximă.

3. Bateria trebuie formatată înainte de prima utilizare

Formatarea presupune consumarea completă a bateriei telefonului la prima utilizare și încărcarea completă, rămânând conectat la sursa de curent pentru 24 de ore. Acest proces era recomandat în cazul bateriilor vechi cu tehnologie Ni-Mh sau Ni-Cd și nu este deloc recomandat în cazul celor cu tehnologie Li-Ion și Li-Po.

4. Încarcă telefonul doar când bateria este descărcată complet

Total fals și total contraindicat. Descărcarea completă scurtează viața bateriei și am arătat mai sus motivele.

Niciun comentariu:
Write comentarii