Cum să faci fotografii mai bune și mai frumoase cu un telefon Android

Cum să faci fotografii mai bune și mai frumoase cu un telefon Android

Pentru a face fotografii frumoase nu e suficient doar un telefon Android cu o cameră foto performantă. Astăzi, majoritatea telefoanelor mobile sunt dotate cu camere foto de ultima generație însă, indiferent de situație, niciuna nu se va ridica la performanțele unui aparat foto DSLR.

Totuși, dacă cunoști foarte bine felul în care funcționează camera foto de pe telefonul tău Android, ajutat de câteva trucuri și sfaturi utile, poți obține rezultate dintre cele mai bune.


Iată în continuare câteva trucuri, câteva sfaturi și câteva reguli care te pot ajuta să faci niște fotografii frumoase cu telefonul tău Android:

SFATURI PENTRU TELEFOANE MOBILE

1. Învață felul în care funcționează camera foto a telefonului tău, opțiunile și funcțiile pe care ți le pune la dispoziție

Joacă-te cu camera foto a telefonului tău, explorează și învață setările și opțiunile pe care aceasta le oferă. Numai așa vei fi pregătit să o folosești la adevăratul său potențial, indiferent de situație.

2. Ajustează setările camerei foto la cea mai bună rezoluție și cea mai bună calitate pentru fotografii

Dacă vrei să obții cele mai bune rezultate, setează camera foto a telefonului la parametri maximi. Setează rezoluția și calitatea fotografiilor la maxim. Alege cel mai bun aspect, 16:9 sau 4:3, vezi care dintre aceste formate surprinde o imagine mai largă sau mai potrivită pentru ce vrei să imortalizezi.

Citește și:

3. Curăță geamul de protecție al camerei foto

N-ar fi prea multe de spus aici. Asigură-te întotdeauna că geamul de protecție al camerei foto e curat, că nu are urme de amprente sau mizerie.

Citește și:

4. Folosește focus-ul manual

Autofocus-ul este o funcție inteligentă a camerei foto a telefonului foarte utilă, dar nu ghicește corect întotdeauna subiectul pe care vrei tu să focalizezi și astfel riști ca tocmai acesta să fie neclar in fotografie.

Folosește focus-ul manual, atinge cu degetul ecranul în dreptul subiectului principal al fotografiei, așteaptă să focalizeze și apoi fotografiază. Doar așa te poți asigura că vei avea parte de o focalizare așa cum îți dorești.

5. Nu folosi zoom-ul

Lipsa zoom-ului optic de pe camerele foto ale telefoanelor mobile nu va fi niciodată suplinită de zoom-ul digital. Acesta nu face decât să mărească artificial pixelii, pierzând astfel din calitatea imaginii. Mai bine faci un efort și încerci să te apropii de subiectului pe care vrei să-l fotografiezi sau faci o fotografie normală, fără zoom, urmând să îi aplici un procedeu de post-procesare cu o aplicație dedicată.

6. Fă mai multe fotografii sau fă o rafală

O rafală de fotografii îți poate asigura instantaneul pe care ți-l dorești. Asigură-te că surprinzi cea mai bună și mai clară fotografie ținând apăsat butonul de declanșare a camerei foto iar apoi selectează fotografia cea mai reușită.


În cazul în care telefonul tău nu dispune de opțiunea pentru rafală, fă mai multe fotografii succesive, rapid, apăsând repetat butonul de declanșare.

7. Folosește întotdeauna ambele mâini pentru a susține telefonul

Pentru o fotografie cât mai reușită, ține telefonul cât mai fix, folosind ambele mâini, pentru a evita orice tremur ce ar putea rezulta într-o fotografie distorsionată. Acesta este un alt capitol la care telefoanele mobile nu excelează, mai ales în condiții de iluminare precară.

Citește și:

8. Ferește-te de lumina slabă

Un sfat valabil indiferent de cât de performant este telefonul tău. Probabil cel mai mare minus al camerelor foto cu care sunt dotate telefoanele mobile rămâne comportamentul în condiții de iluminare precară.

O camera foto cu rezultate dintre cele mai bune în condiții cu lumina naturală puternică, te va dezamăgi cu siguranță atunci când o vei folosi noaptea.

9. Folosește modul HDR/HDR+

Cu modul HDR, mai multe fotografii sunt realizate rapid, cu expuneri diferite, una după cealaltă, fiind apoi combinate de software-ul camerei foto într-o singură fotografie. Fotografia finală surprinde o gamă largă de tonuri, de la zonele umbrite, până la zonele luminoase, păstrând din setul inițial de fotografii zonele expuse cât mai corect, pe care le îmbină.

Citește și:

10. Găsește și folosește o aplicație de editat fotografii

Post-procesarea poate da o mâna de ajutor unei camere foto mai puțin performante. Aceasta se poate face direct pe telefonul mobil și poți alege dintr-o multitudine de astfel de aplicații disponibile in Magazinul Play.

Poți aplica un plus de luminozitate, un plus sau un minus de culoare, poți decupa fotografia sau îi poți adăuga unele efecte.

Recomandarea mea este Google Foto pe care o poți descărca de AICI.

Citește și:

SFATURI GENERALE, REGULI DE BAZĂ ÎN FOTOGRAFIE

1. Regula treimilor

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute reguli in fotografie și presupune încadrarea subiectului într-unul dintre punctele de intersecție ale liniilor care împart cadrul în trei treimi orizontale și trei verticale.

Sursa: Wikipedia
Poți activa opțiunea de afișare a grilei în setările camerei foto.

2. Regula simetriei

Simetriile sunt întotdeauna spectaculoase ca rezultat. Se pot fotografia reflexiile, simetriile din natură ori cele arhitecturale.

Sursa: photographymad

3. Regula liniilor directoare

Liniile directoare, fie că este vorba despre marcajul de pe o șosea, de urma lăsată de un avion pe cer, de o cale ferată, etc., conduc privirea spre un anumit punct al imaginii.

Sursa: blogdefotografie.ro

4. Regula izolării subiectului

Izolarea subiectului prin diferența de lumină și culoare sau cu ajutorul unui fundal încețoșat atrage atenția asupra lui.

Niciun comentariu:
Write comentarii