Ce să faci când ai scăpat telefonul mobil în apă, sfaturi despre cum îl poți salva

Ce să faci când ai scăpat telefonul mobil în apă, sfaturi despre cum îl poți salva

Încă mai ai un telefon mobil care nu este rezistent la scufundări în apă? Acestea sunt din ce în ce mai rare și se întâlnesc de obicei printre generațiile mai vechi de telefoane sau printre cele care, chiar dacă sunt de generație nouă, se încadrează pe o plajă de prețuri mai accesibile.

Dacă încă ai un astfel de telefon și ghinionul a făcut să îl scapi în apă sau să verși ceva pe el, ai mai jos o serie de sfaturi care îți vin în ajutor atunci când vei avea mai multă nevoie de ele.

Despre standardele IP57, IP58, IP67 și IP68, care certifică rezistența telefoanelor mobile la praf și scufundări în apă, poți citi mai multe AICI.

CE FACI CÂND AI SCĂPAT TELEFONUL MOBIL ÎN APĂ

1. Când ai scăpat un telefon mobil în apă și nu are protecție pentru scufundări, opțiunile sunt limitate și țin într-o oarecare măsură de norocul fiecăruia. În acest caz prima grijă ar trebui să fie întreruperea cât mai rapidă a contactului telefonului cu apa.

2. Apoi, înainte de toate, dacă era deschis, telefonul trebuie închis.

3. În cazul fericit al unui telefon cu baterie detașabilă, se scoate capacul și bateria, dar și SIM-ul și cardul de memorie, dacă există.

4. În continuare, telefonul se șterge cu ce ai la îndemână: un șervețel, o batistă, o cârpă sau cu tricoul. Este preferabil să tamponezi astfel încât să nu răspândești apa și pe celelalte componente la care nu a ajuns. După ce l-ai șters, telefonul se scutură puternic pentru a elimina apa care s-a acumulat în porturile expuse, cum ar fi mufa USB sau mufa pentru căști. Sunt și opinii contrare potrivit cărora scuturarea ar face ca apa să ajungă la componentele telefonului ce nu fuseseră afectate și că manevra ar putea mai degrabă înrăutăți situația, deci, urmează-ți instinctul.


5. Se poate folosi și un aspirator pentru a mai extrage apa din zonele inaccesibile, dar cu mare atenție și numai după ce au fost îndepărtate bateria, SIM-ul și cardul de memorie.

6. După ce ai scos telefonul din apă nu se recomandă să apeși alte butoane în afara celui de on/off pentru a-l închide și nici să îl pornești dacă era închis.

7. Telefonul se lasă într-un spațiu bine aerisit timp de câteva ore, iar în cazul în care bateria se poate detașa, aceasta va fi lăsată separat, la fel cartela SIM sau cardul de memorie.

8. În cele din urmă, telefonul se pune pentru 2-3 zile, într-un bol sau într-o pungă de hârtie umplute cu orez, acesta având proprietatea de a absorbi umezeala. Datorită acestor proprietăți orezul este folosit și în restaurante, în solnițele cu sare.

Nu ceda tentației de a verifica dacă telefonul funcționează, înainte de trecerea celor 2-3 zile.

9. La final, telefonul se scoate din orez, se introduce cartela SIM și bateria și se apasă butonul de pornire. Dacă nu se întâmplă nimic poți încerca să încarci bateria iar apoi, dacă situația nu se schimbă, va trebui să te gândești să apelezi la un service.

10. Dacă telefonul pornește, este indicat să îl observi cu atenție câteva zile pentru a te asigura că totul funcționează corect și că nu este nevoie de nicio intervenție service. Difuzorul se poate proba ascultând muzică sau într-o convorbire, pentru a testa totodată și microfonul. Camera foto se testează cu o fotografie și un filmuleț scurt iar touchscreen-ul cu aplicații dedicate din Magazinul Play, unde le găsești căutând touchscreen test.

Pentru cei mai puțin atenți cu obiectele personale, se poate lua în calcul și opțiunea de a cumpăra pe viitor un telefon Android certificat pentru rezistență la apă și praf.

Să nu uităm că pentru telefoanele mobile scăpate în apă, garanția se poate anula dacă apa a ajuns la senzorii special montați pentru detectarea ei.

Niciun comentariu:
Write comentarii