Ce este un fișier APK și cum se instalează pe un telefon Android

Ce este un fișier APK

Dacă ești oarecum familiarizat cu sistemul de operare Windows știi că pentru a instala un program sau un joc, în cele mai multe cazuri, trebuie să descarci și să instalezi un fișier executabil, cu extensia EXE.

EXE este extensia/terminația denumirii fișierelor executabile care când sunt rulate pe Windows instalează un program/o aplicație.

Cam aceeași​ este povestea și cu fișierele APK pe dispozitivele mobile cu sistem de operare Android. Dacă ai instalat vreodată pe telefonul tău Android jocuri sau aplicați din alte surse decât Magazinul Play, ai observat că denumirea fișierelor instalabile ale acestora se termină cu extensia ".apk".

Când instalezi o aplicație din Magazinul Google Play nu este necesară manevrarea unui fișier APK pentru că telefonul face instalarea în mod automat. În schimb, dacă vrei să instalezi o aplicație, care din cauza limitărilor regionale nu este disponibilă la noi în țară în Magazinul Play, va trebui să cauți fișierul APK pe internet și să îl instalezi manual. La fel se procedează când vrei să testezi o aplicație care nu a fost publicată încă în magazin, dar este disponibilă în versiune beta.


Ce este un fișier APK

APK este abrevierea pentru ANDROID APPLICATION PACKAGE și reprezintă extensia fisierelor utilizate pentru instalarea aplicațiilor Android.

Un fișier APK este de fapt o arhivă/un pachet care conține toate fișierele (imagini, sunete, etc) care sunt necesare unei aplicații pentru a rula pe sistemul de operare Android. Pentru a vedea ce este în interiorul unei arhive APK se poate folosi un program de arhivare/dezarhivare.

De obicei, în interiorul unei arhive APK se găsesc următoarele dosare și fișiere:
-META-INF
-MANIFEST.MF
-CERT.RSA
-CERT.SF
-lib
-armeabi
-armeabi-v7a
-arm64-v8a
-x86
-x86_64
-mips
-res
-assets
-AndroidManifest.xml
-classes.dex
-resources.arsc


Web site-ul ApkMirror pune la dispoziție pentru download fișierele APK pentru majoritatea aplicațiilor Android existente.

APKMirror

Cum se instalează un fișier APK

Pentru a instala un fișier APK pe un dispozitiv Android din alte surse decât din Magazinul Google Play, indiferent că o faci direct pe telefon sau prin intermediul calculatorului, este nevoie de o setare prealabilă care este de fapt o permisiune.

Pentru asta se merge în Setări > Securitate și se bifează opțiunea Surse necunoscute pentru a permite instalarea de aplicații din alte surse decât din Magazinul Play.


Pentru a instala o aplicație de pe PC pe telefon se descarcă fișierul APK dorit și se salvează de exemplu pe Desktop. Se conectează telefonul prin cablul de date. Când ești întrebat cum vrei să îl conectezi se selectează Media Device. Ulterior, fișierul APK se transferă într-unul dintre folderele din memoria telefonului iar apoi îl putem deconecta de la PC. În continuare, cu ajutorul unui manager de fișiere/file explorer, cel preinstalat sau unul descărcat din Magazinul Play, se accesează fișierul APK transferat de pe PC și cu un click pe el pornim instalarea. Se acceptă permisiunile solicitate și aplicația se va instala, putând fi găsită ulterior în meniul telefonului.

Fără a utiliza PC-ul, cu telefonul conectat la o rețea de date mobilă sau la o rețea wi-fi, se folosește browser-ul web și se descarcă fișierul APK dorit. După descărcare se urmează aceeași pași descriși mai sus.

Niciun comentariu:
Write comentarii