15 sfaturi pentru prelungirea duratei de viață și optimizarea bateriei unui telefon AndroidBaterie Android

Ecranul este fără îndoială cel mai mare consumator al bateriei unui telefon inteligent. Indiferent că ai un display LCD sau Amoled, acesta este cel mai mare dușman al bateriei telefonului, în privința căruia nu poți face mare lucru pentru reducerea consumului de energie.

Aspectul în cauză este cunoscut și de producătorii de telefoane mobile care fac constant eforturi pentru îmbunătățirea performanțelor la acest capitol.

Există totuși unele trucuri care permit scăderea consumului bateriei, indiferent că acestea țin de modul de utilizare al ecranului sau de alte setări simple și la îndemână.


Referitor la bateriile utilizate în telefoanele noastre ar fi de precizat că acestea sunt în procent covârșitor tehnologie Lithium-Ion (Li-ion) sau Lithium-Polymer (Li-Po) care nu necesită cicluri complete de încărcare sau descărcare, nici la începutul utilizării, nici ulterior. De fapt este chiar bine ca acest tip de baterie să nu fie lăsat să se descarce sau să se încarce complet.

Citește și:

15 sfaturi pentru prelungirea duratei de viață și optimizarea bateriei unui telefon Android

1. Nu închide aplicațiile din sertarul de aplicații recente
Am explicat AICI motivele. Android are un sistem propriu și inteligent de gestionare a memoriei RAM a telefonului mobil. Aplicațiile utilizate recent și frecvent rulează în fundal iar memoria este eliberată automat atunci când se impune. Din acest motiv, utilizatorii care șterg aplicațiile din sertarul de aplicații recente, fac o alegere greșită. Ștergând aplicația din lista de aplicații recente ea se va deschide mai greu la următoarea utilizare. Când aplicația rulează în fundal este de la sine înțeles că se va deschide mai ușor, fiind necesare mai puține procese.


2. Folosește un wallpaper negru sau cu mult negru
Dacă ai un ecran Amoled acesta iluminează doar pixelii colorați. Nefiind iluminați, pixelii negri nu consumă energie.

Citește și:


3. Nu folosi aplicații care promit performanțe mai bune ale bateriei
Nu te alegi decât cu încă o aplicație care generează o grămadă de procese de fundal și te agresează cu reclame, care mai mult consumă energie decât să o economisească.


4. Nu folosi auto luminozitatea sau luminozitatea adaptivă
Dacă vrei să economisești baterie, luminozitatea automată nu ajută pentru că reglează intensitatea luminozității ecranului telefonului în funcție de condițiile exterioare. Un nivel crescut al luminozității ecranului atrage un consum mai mare al bateriei. Totodată, auto luminozitatea implică folosirea unui senzor care măsoară luminozitatea exterioară și care implică la rândul lui un consum de energie. Recomand folosirea auto luminozității pentru un confort în utilizarea telefonului dar nu și atunci când vrei să faci economie de energie.

5. Folosește un nivel mai mic al luminozității ecranului
Cu cât luminozitatea ecranului este mai mică, cu atât scade consumul bateriei.

6. Setează un timp scurt pentru închiderea ecranului atunci când nu este folosit
De obicei acesta se setează la 30 de secunde sau un minut. În criză de baterie poate fi setat chiar la 10-15 secunde.

7. Oprește vibrația la atingerea butoanelor sau a ecranului
Vibrațiile la atingerea butoanelor sau a ecranului oferă confort în utilizare, însă consumă energie.

8. Dezactivează Bluetooth-ul, NFC-ul, Wi-Fi-ul, conexiunea de date, GPS-ul, atunci când nu le folosești, acestea fac parte din categoria celor mai importanți consumatori

9. Schimbă operatorul de rețea dacă ai semnal slab acasă
Probabil că acasă îți petreci cel mai mult timp din viață. Un semnal de rețea slab atrage un consum mai mare al bateriei, telefonul încercând constant să rămână conectat la rețea.

10. Setează funcția de economisire a bateriei să se activeze automat la 10%-15% din capacitatea bateriei
Acesta setare implică dezactivarea anumitor funcții și opțiuni precum și reglarea luminozității la un nivel redus și îți va oferi astfel un plus de energie.


11. Folosirea modului Doze
Odată cu lansarea Android Marshmallow a apărut o nouă caracteristică numită Doze (Ațipire). Aceasta ne ajută să obținem mai mult de la bateria dispozitivului. Este activată în mod implicit și, în esență, permite dispozitivului să intre în modul de hibernare atunci când nu este folosit o perioadă prelungită de timp, reducând viteza procesorului.

Efectul este un consum mediu pe noapte de 3-5 procente față de 15-20 procente fără Doze.

Dacă nu ai încă Android Marshmallow 6.0 sau mai nou pe telefon și dacă ai o actualizare disponibilă, instaleaz-o.

12. Actualizează manual aplicațiile în Magazinul Play (Android Play Store), doar atunci când îți convine ție
Nu-ți dorești ca atunci când ești în criză de baterie să înceapă actualizarea automată a unor aplicații. Procesul în sine dar și descărcarea actualizărilor presupune consum de energie.


13. Folosește baterii originale
Un sfat de multe ori neglijat, dar de care ar trebui totuși să ții cont. Bateriile telefoanelor mobile au devenit un subiect sensibil, mai ales după eșecul Galaxy Note 7. Procesul de fabricație al unei baterii necesită atenție și precizie iar un produs original te scapă de griji, chiar dacă au existat și excepții.

14. Cumpără-ți o baterie de rezervă
Nu mai e o soluție la modă, mai ales că multe telefoane Android au acum carcasă unibody care nu permite accesul la baterie, dar probabil că mai are totuși aplicabilitate în anumite cazuri, în special pentru telefoanele mai vechi.

15. Cumpără-ți o baterie externă
O baterie externă îți va fi mereu un sprijin la îndemână. O baterie externă cu o capacitate mare poate asigura 2-3 cicluri complete de încărcare pentru telefonul tău și este foarte utilă în timpul călătoriilor sau drumețiilor.

Dacă știi și alte trucuri pentru economisirea bateriei telefonului mobil sau dacă ai de făcut observații cu privire la cele prezentate, folosește comentariile.

Niciun comentariu:
Write comentarii