Diferența dintre ecranele LCD, IPS, OLED și AMOLED explicată pentru telefoane mobile

Diferența dintre ecranele LCD, IPS, OLED și AMOLED explicată pentru telefoane mobile

Telefoanele mobile au devenit o necesitate în viața de zi cu zi și nu mai sunt de mult un lux. Interfața prin intermediul căreia folosim telefoanele inteligente este ecranul care, pe lângă faptul că redă informația de pe smartphone, ne permite să interacționăm cu el prin intermediul touchscreen-ului.

Așadar, importanța ecranului unui telefon mobil inteligent în relația cu noi utilizatorii este primordială, dar nu se reduce doar la ce am arătat mai sus, ci se poate merge și mai departe până la a aprecia modul în care ecranele redau imaginile și culorile, cât de vizibile sunt sub lumina directă a soarelui dar și ce impact au asupra consumului bateriei.

Când vrei să cumperi un telefon mobil te uiți la specificații iar printre acestea se numără dimensiunea ecranului, capacitatea bateriei, puterea procesorului, memoria RAM și memoria de stocare, megapixelii camerelor foto și altele. În aceeași măsură ar trebui să te intereseze și tehnologia ecranului, pentru că este la fel de importantă și poate avea un impact important asupra felului în care vei interacționa de-a lungul timpului cu device-ul respectiv.

Citește și:
Cele mai întâlnite tehnologii în materie de ecrane pentru dispozitive mobile sunt IPS, AMOLED și OLED iar despre acestea vom vorbi în continuare pentru a înțelege sistemul de funcționare, avantajele și dezavantajele fiecăruia.

1. Ecranele IPS

Ecranele IPS sunt o derivație a ecranelor LCD, la fel ca și ecranele TFT, denumirile lor complete fiind IPS LCD și TFT LCD. Acestea sunt principalele două tipuri de ecrane LCD folosite pe smartphone-uri.

LCD este abrevierea pentru Liquid Crystal Display și ne-a invadat atunci când a înlocuit monitoarele de tip CRT (Cathode Ray Tube). Ecranele LCD par destul de subţiri, dar includ mai multe componente, dintre care cel mai important este panelul compus din cristale lichide care reacţionează diferit în funcţie de felul în care este aplicată electricitatea pe suprafaţa sa.


Cristalele lichide sunt iluminate din spate de o lumină de fundal fluorescentă care radiază din spatele foiţei subţiri de cristale.

Curentul electric trece prin aceste molecule lichide și formează o matrice compusă din pixeli. Pentru a putea afişa culori, fiecare pixel este divizat în trei subpixeli: unul roşu, unul verde şi unul albastru. Varietatea de culori ce pot fi realizate combinând aceste trei culori este uriaşă, ajungând la o paletă posibilă de 16,8 milioane de culori.

Diferența dintre ecranele LCD, IPS, OLED și AMOLED

IPS sau In-Plane Switching este o tehnologie folosită în construcţia unora dintre cele mai apreciate display-uri LCD. Ecranele IPS reuşesc să reproducă fidel culorile şi au de obicei unghiuri de vizualizare foarte bune. Principalul defect este intensitatea scăzută a negrului, care arată mai degrabă a gri închis.

Ecranul IPS este reletiv mai scump, oferă unghiuri de vizualizare mai bune și consumă mai puțină energie decât cel TFT.

Deoarece afișajele LCD folosesc o lumină de fundal, chiar și pixelii negri sunt iluminați, culorile nu sunt la fel de vibrante și contrastul nu este la fel de puternic, iar despre negru am vorbit deja.

Avantaje:
  • Afișare comparativ mai bună sub lumina directă a soarelui 
  • Culori mai apropiate de cele naturale, mai realiste
Dezavantaje:
  • Negrul tinde să pară gri închis
  • Consumul mai mare de energie, care nu este afectat de culoarea afișată 
  • Lipsă de contrast

2. Ecranele OLED

OLED este prescurtarea de la Organic Light Emitting Diode și este cea de-a doua mare tehnologie folosită pentru ecranele telefoanelor mobile după LCD, având un principiu de funcționare complet diferit.

Un OLED este un semiconductor în stare solidă, gros de maxim 500 de nanometri, adică de 200 de ori mai subțire decât un fir de păr. Panourile OLED sunt construite din mai multe straturi de materiale organice numite polimeri. OLED-urile emit lumina prin intermediul unui proces numit electrofosforescență, ce presupune transmiterea de curent electric în matrice iar ulterior, printr-un proces fizic, electronii ajută ecranul să emită lumina în anumite locuri. Culoarea luminii emanate variază în funcţie de tipul de moleculă organică ce se află pe unul dintre straturile OLED-ului, iar intensitatea luminii depinde de cantitatea de curent aplicată.

Diferența dintre ecranele LCD, IPS, OLED și AMOLED

3. Ecranele AMOLED

Ecranele AMOLED sunt o derivație a celor OLED iar denumirea lor este presurtarea de la Active Matrix Organic Lightg Emitting Diode.

Tehnologia AMOLED are la bază un material organic ce emite lumină atunci când trece curentul prin el. Spre deosebire de ecranele LCD, care sunt iluminate din spate, ecranele AMOLED sunt stinse mereu, cu excepția cazului când pixeli individuali primesc energie electrică.

Ecranele Amoled oferă un contrast semnificativ mai bun decât ecranele bazate pe tehnologia LCD. Principala diferenţă este negrul profund rezultat prin foarte slaba iluminare a pixelilor care redau această culoare, culorile mai profunde, mai vibrante și mai saturate. În schimb ecranele AMOLED au o vizibilitate mai redusă în lumina directă a soarelui.


Ecranele AMOLED consumă mai puțină energie atunci când afișează culoarea negru sau culori închise pentru că pixelii respectivi nu primesc curent. Cu toate acestea, când afișează culori deschise, ecranele AMOLED folosesc în mod considerabil mai multă energie decât un LCD, care afișează aceleași culori. Ecranele AMOLED sunt, de asemenea, mai scumpe în procesul de producție decât cele LCD.

Super AMOLED este o versiune de AMOLED realizată de Samsung. Tehnologia este aceeaşi, dar ecranul integrează un digitizer şi reflectă mai puţin razele soarelui decât varianta standard. Compania coreană a dezvoltat pe parcursul timpului mai multe versiuni ale tehnologiei AMOLED, iar cea mai recentă se numește Super AMOLED Plus. Cercetătorii îşi propun să reducă consumul de energie sporind în acelaşi timp luminozitatea ecranului, însă pentru moment se lovesc de costuri mari de producţie şi o durată mai mică de viaţă a display-ului, măsurată în ore de funcţionare.

Avantaje
  • Afișează un negru profund
  • Mai subțire și mai flexibil decât ecranele LCD
  • Rată de reîmprospătare mai rapidă
  • Nu există restricții privind dimensiunea afișării
  • Raport mai mare de contrast
  • Culori mai vibrante și mai saturate
  • Consumă mai puțină energie atunci când sunt afișate culori mai întunecate
Dezavantaje
  • Afișare mai slabă sub lumina directă a soarelui
  • Consumă mai multă energie atunci când sunt afișate culori luminoase
  • Materialul organic este consumabil, prin urmare, are o durată de viață mai scurtă

Concluzii

Pe scurt, ecranele bazate pe tehnologia LCD oferă culori mai naturale, o luminozitate mai bună şi o vizibilitate superioară sub lumina directă a soarelui. De partea cealaltă, tehnologia OLED are ca avantaje afișarea unui negru mai profund şi unghiuri foarte bune de vizualizare şi un consum mai mic de energie.

Nu s-ar putea spune că una dintre cele două tehnologii e mai bună decât cealaltă, în realitate fiecare are avantaje și dezavantaje iar alegerea între cele două se face mai degrabă în funcție de preferințele personale. Vorbind despre preferințe personale, eu înclin spre ecranele cu tehnologie OLED și derivate din aceasta.

Sursă imagini

Niciun comentariu:
Write comentarii