Cum identifici o aplicație care consumă excesiv bateria unui telefon Android

Cum identifici o aplicație care consumă excesiv bateria unui telefon Android

Pentru mine este foarte important ca bateria telefonului să țină de dimineața până seara când revin acasă și îl pot pune din nou la încărcat. În realitate cam atât rezistă telefoanele Android moderne, iar cele care nu fac față acestui ciclu creează probleme utilizatorilor, fie pentru că trebuie încărcate și în timpul zilei, fie pentru că se închid când ai mai mare nevoie de ele.

Aplicațiile rețelelor sociale, consumul de conținut video de pe Youtube sau alte platforme, dar și muzica pe care o ascultăm, pun constant la încercare bateria telefonului mobil. În plus, ecranele mari și frumos colorate de pe telefoanele mobile de ultimă generație contribuie considerabil și ele la consumul bateriei.


Sistemul de operare Android implementează funcții speciale, dedicate gestionării consumului de energie. Funcții precum Doze, implementată odată cu Android 6.0 Marshmallow, este activă în mod implicit și intră în acțiune atunci când ecranul a fost oprit timp de 30 de minute. Aceasta împiedică aplicațiile să se conecteze on-line, dar nu afectează alertele de "înaltă prioritate", cum ar fi e-mailul, mesageria sau alarma.

Cu Android 7.0 Nougat continuă eforturile în acest sens, modul Doze fiind îmbunătățit și devenind chiar mai eficient. Doze permite telefonului să intre în modul de hibernare atunci când nu este folosit o perioadă prelungită de timp, reducând viteza procesorului. Efectul este un consum mediu pe noapte de 3-5 procente față de 15-20 procente fără Doze.

După ce a apărut Android 10, lucrurile au devenit și mai complexe. Telefonul te va notifica dacă o aplicație consumă în exces bateria și chiar va limita el însuși accesul ei la resurse. Dacă aplicațiile consumă prea multă baterie, telefonul va sugera acțiuni posibile. Poți oricând să activezi Economisirea bateriei dacă aceasta se descarcă.

Așadar, de cele mai multe ori, vinovată pentru consumul în exces al bateriei poate fi o aplicație descărcată și instalată de tine sau o aplicație de sistem care "scapă de sub control".

Cum identifici o aplicație care consumă în exces bateria unui telefon Android

Ocazional, unele aplicații pe care le consideri indispensabile și pe care le folosești frecvent în timpul zilei, consumă prea multă energie.


Pentru a afla care dintre aplicațiile de pe telefon este responsabilă de cel mai mare consum al bateriei, mergi în Setări, unde, indiferent de versiunea Android sau de producătorul terminalului, găsești o rubrică dedicată bateriei și managementului consumului acesteia.


Ce faci după ce identifici aplicația problemă

O dată identificată o aplicație responsabilă de consumul în exces al bateriei unui telefon Android, în funcție de caz, poți decide ce faci cu ea. 
  • Aplicația poate fi dezinstalată, dacă nu este foarte importantă pentru uzul tău zilnic, sau poate fi înlocuită cu una similară ori cu o variantă Lite, așa cum există pentru Facebook. 
  • Poți accesa setările telefonului și la rubrica aplicații o cauți pe cea problematică. Aici poți opta pentru o soluție mai puțin agresivă, cum ar fi ștergerea datelor aplicației, golirea memoriei cache sau oprirea forțată. După ce ai făcut acest lucru, poți continua să-i monitorizezi comportamentul.

Fără excepție, în condiții de utilizare normală, în capul listei consumatorilor bateriei se va afla ecranul telefonului. Sunt și cazuri particulare, cum ar fi când te afli într-o zonă cu semnal slab, când cell standby este posibil să fie primul proces în listă.

Indiferent de caz, se întâmplă adesea ca una din funcțiile de bază ale telefonului să genereze un consum în exces. Dacă este vorba de ecran, soluția este simplă: setezi un nivel al luminozității mai scăzut. Dacă te afli într-o zonă cu semnal slab pentru o perioadă îndelungată de timp poți activa modul avion, dezactivându-l doar la nevoie.


ATENȚIE !!!

În ciuda popularității aplicațiilor task-killer pentru Android, închiderea aplicațiilor care rulează în fundal nu ajută la îmbunătățirea duratei de viață a bateriei. De fapt, închiderea unei aplicații poate avea un efect contrar.


Android are un sistem propriu și inteligent de gestionare a memoriei RAM a telefonului mobil. Aplicațiile utilizate recent rulează în fundal iar memoria este eliberata automat atunci când este nevoie. Din acest motiv, utilizatorii care șterg aplicațiile din sertarul de aplicații recente, fac o greșeală. Ștergerea unei aplicații din lista de aplicații recente face ca aceasta să fie deschisă mai greu la următoarea ei utilizare. Când aplicația rulează deja în fundal, ea se va deschide mai repede.

Niciun comentariu:
Write comentarii