Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații | Puternic, fiabil și arătos

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații

După dezastrul Galaxy Note 7, Samsung încearcă reinventarea seriei Galaxy Note și face un pas destul de îndrăzneț cu Galaxy Note 8 pentru a recâștiga încrederea clenților și a fanilor. Practic, Galaxy Note 8 păstrează și îmbină tot ce e mai bun de la Galaxy Note 7 și Galaxy S8 și S8 Plus, devenind un produs pur și simplu mai bun din toate punctele de vedere.

Cu aceste așteptări crescute, Galaxy Note 8 se prezintă ca un produs premium, destinat mai degrabă clasei business, menit a veni în sprijinul sarcinilor desfășurate zilnic și pentru creșterea productivității personale.

În completarea a ceea ce spuneam mai sus, la o privire rapidă, Galaxy Note 8 păstrează de la Note 7 stylus-ul specific seriei, dar împrumută foarte multe elemente de la Galaxy S8, față de care există, bineînțeles, plusuri și diferențe.

Spre exemplu, design-ul adoptă o formă mai rectangulară, nemaifiind la fel de rotunjit, și parcă devine mai masculin și mai robust.

Bateria are o capacitate de 3300mAh, cu 200 mAh mai mică decât Galaxy S8 Plus, probabil din cauza spațiului rezervat stylus-ului, ecranul are o diagonală de 6.3 inch, mai mare cu 0.1 inch, și primește în plus 2GB memorie RAM ajungând la 6GB.

Am avut la dispoziție un Galaxy Note 8 Duos (dual-SIM), modelul importat oficial în Europa, de culoare Maple Gold, cu memorie internă de 64GB și 6GB memorie RAM.

Citește și:

1. PLUSURI ȘI MINUSURI

PLUSURI:
MINUSURI:
-Ecran superb și mare
-Design și materiale premium – sticlă și metal
-Cameră foto foarte bună
-Autonomie bună a bateriei
-Sunet cu volum puternic și de calitate
-S-Pen îmbunătățit
-Certificare IP68 pentru rezistență la apă și praf
-Slot pentru card microSD
-Dual SIM
-Telefonul este foarte lung (înalt)
-Scannerul de amprente are o poziționare neobișnuită care necesită o perioadă de adaptare sau e greu de accesat pentru mâinile mici
-Cel mai scump Galaxy Note de până acum
-Destul de greu și de robust
-Multe asemănări cu Galaxy S8/S8 Plus
-Lipsa difuzoarelor stereo

2. SPECIFICAȚII

DISPOZITIV
SAMSUNG GALAXY NOTE 8
Dimensiuni, greutate și construcție
-162.5 x 74.8 x 8.6 mm
-195 g
-Construcție unibody cu ramă metalică și spate din sticlă. Ecran edge-less, margini curbate față spate
Ecran
-Ecran Super AMOLED de 6.3 inch, rezoluție de 1440 x 2960 pixeli și densitate de 521 ppi, protejat cu Corning Gorilla Glass 5
Chipset
-Exynos 8895 Octa
Procesor
-Octa-core (4x2.3 GHz & 4x1.7 GHz)
Memorie
-Memorie internă 64/128/256 GB
-Memorie RAM 6 GB
GPU
-Mali-G71 MP20
Foto/Video
-Principală Duală 2x12 MP (26mm, f/1.7, PDAF & 52mm, f/2.4, AF), OIS, autofocus, 2x optical zoom, dual-LED (dual tone) flash
-Secundară 8 MP, f/1.7, autofocus, Auto HDR
-Video 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@240fps, HDR
Sistem de Operare
Android 7.1.1 (Nougat) cu actualizare în viitor la Oreo 8.0
Conectivitate
-4G
-Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
-Bluetooth 5.0
-USB 3.1, Type-C
-Mufă audio 3.5mm
-A-GPS, GLONASS
Altele
-Dual SIM
-Slot pentru microSD, până la 256 GB (folosește la doilea slot pt. SIM)
-Scanner pentru amprente
-Scanner de iris
-Senzor pentru ritm cardiac
Baterie
-Li-Ion 3300 mAh cu încărcare rapidă
Disponibilitate
-August 2017

3. PERFORMAȚĂ ÎN TESTE BENCHMARK

Samsung Galaxy Note 8 obține rezultate foarte bune în testele benchmark, ajutat de procesorul Exynos 8895, placa video Mali-G71 MP20, de cei 6GB memorie RAM și de optimizările implementate de producătorul sud-coreean.


Configurația telefonului este una puternică, dispozitivul fiind capabil să ruleze absolut orice aplicație sau joc din Magazinul Play, iar spațiul de stocare, oferit în versiuni de 64/128/256 GB, poate fi extins folosind al doilea slot pentru SIM, unde poate fi introdus un card de memorie micro-SD de până la 256GB.

Samsung Galaxy Note 8 obține un scor de 176834 puncte în AnTuTu, 1994 puncte în GeekBench Single-Core, 6722 puncte în GeekBench Multi-Core și 10198 puncte în GeekBench Compute.

În CF-Bench și Quadrant Standard Edition obține 56580 de puncte, respectiv 46174 de puncte.

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații
AnTuTu Benchmark

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații
GeekBench

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații
CF-Bench și Quadrant Standard Edition

4. TOP GRIGDROID.RO

Fiecare telefon care primește review pe GrigDroid.ro este testat pe AnTuTu Benchmark, Geekbench 4, CF-Bench și Quadrant Standard Edition iar scorurile obținute sunt adunate pentru a obține un scor total în funcție de care se realizează topul.

Rolul acestor teste benchmark este de a crea o idee cu privire la performațele grafice și performanțele de procesare ale dispozitivelor. Cu privire la acestea nu voi face foarte multe aprecieri în cuprinsul review-urilor din două motive: teama de subiectivism și dificultatea sesizării diferențelor de performațe, care de cele mai multe ori sunt foarte apropiate.

Aici găsești centralizarea scorurilor obținute în testele benchmark de telefoanele Android care au primit review pe GrigDroid.ro:

5. DESIGN ȘI HARDWARE




Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații

În linii mari, designul pe care îl adoptă Galaxy Note 8 este același cu al modelelor Galaxy S8 și S8 Plus, doar că, de data asta, colțurile sunt mai puțin rotunjite, corpul este mult mai pătrat și unghiular, își face apariția o cameră foto duală, scannerul pentru amprente este repoziționat iar, în specificul gamei, stylus-ul este și el prezent.

Telefonul impresionează cu materialele de fabricație folosite, cu finisajele elegante și atenția la detalii. Cu toate acestea, sticla de pe spate colectează rapid amprente de la orice atingere, corpul în ansamblu este destul de alungit și poate prea mare pentru o anumită categorie de utilizatori iar scannerul pentru amprente necesita o perioadă de adaptare pentru a fi găsit cu ușurință, din cauza poziționării incomode.

Pentru că raportul screen-to-body depășește 80%, Galaxy Note 8 nu se simte neapărat ca un smartphone uriaș, ba dimpotrivă.


Cel mai important element de noutate în ceea ce privește designul este camera duală cu un chenar negru care o individualizează alături de bliț, senzorul de puls și scannerul pentru amprente.

Pe partea din față, deasupra ecranului avem difuzorul pentru convorbiri, senzorul de proximitate, camera selfie și scannerul de iris.

Clasicul buton Home lipsește și de data asta, logo-ul Samsung se găsește tot pe partea din spate a carcasei, la fel și scannerul pentru amprente.

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații

Pe muchia din partea stângă se găsesc butonul dedicat asistentului virtual Bixby și butoanele pentru reglarea volumului.

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații

Pe muchia de sus se află un orificiu pentru microfon și sertarul SIM-urilor.

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații

Pe muchia din partea dreaptă își găsește locul doar butonul On/Off.

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații

În partea de jos, se găsesc portul USB Type-C flancat la stânga de mufa audio de 3.5 mm, la care Samsung încă nu a renunțat, și la dreapta de un microfon și grila singurului difuzor pentru redarea sunetului cu care telefonul este dotat. Tot aici, spre extremitatea dreaptă, își face loc și stylus-ul.

6. ECRAN ȘI SUNET

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații

Ecranul Super AMOLED curbat de tip Infinity Display de la Galaxy S8 a ajuns și la Galaxy Note 8, dar, de data aceasta, are o diagonală de 6.3 inch și o rezoluție de 2960×1440 pixeli. Acesta este cel mai mare ecran pe care l-am văzut vreodată pe un Galaxy Note și are un raport de aspect de 18,5:9, cu o înalțime mai mult decât dublă față de lățime, ceea ce îl individualizează din nou.

Acesta este probabil unul dintre cele mai bune și mai frumoase ecrane de pe piața telefoanelor mobile Android, redă culori naturale, unghiul de vizualizare este foarte bun iar luminozitatea este ridicată. Ecranul arată spectaculos și îți fură privirea iar faptul că ocupă aproape în întregime panoul frontal nu face decât să îi amplifice frumusețea. Dispune de certificare HDR10 și este protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5.

Pentru ecran sunt disponibile mai multe moduri presetate ca: modul de bază, ecran adaptabil, cinema AMOLED și Foto AMOLED. Se poate regla balansul de culori iar meniul Opțiuni Avansate te ajută să reglezi tonalitățile de roșu, verde sau albastru. Se poate regla și rezoluția ecranului alegând dintre 1480×720, 2220×1080 sau 2960×1440 pixeli.

Sunetul este redat de un singur difuzor poziționat la baza carcasei. Acesta poate fi obturat destul de ușor cu podul palmei, mai ales când telefonul este folosit în modul landscape. Difuzorul se aude puternic și clar, cu excepția cazului când volumul este la maxim și parcă se aud unele distorsiuni.

Cel mai important reproș ar fi lipsa unul al doilea difuzor pentru sunet stereo.

7. SOFTWARE

Când vine vorba despre software, discutăm despre Android Nougat (ce va fi în curând actualizat la Oreo 8.0) cu interfața TouchWiz a celor de la Samsung. Nici de această dată nu scăpăm definitiv de bloatware, chiar dacă numărul de aplicații preinstalate a mai scăzut.

Interfața TouchWiz pare mai aerisită și mai simplificată, fiind probabil cea mai bună și apreciată versiune de când există. Sunt și modificări de design cu iconițe rotunjite, cu sertarul de notificări și pentru setări rapide redesenat, meniul setărilor fiind de asemenea ajustat și reorganizat.

În general, la capitolul software, diferențele față de Galaxy S8 și S8 Plus nu prea există, cu excepția a ce ține de stylus-ul S-Pen. Scoaterea lui din port activează un meniu special de unde poți alege: Creare notă, Vizualizare note, Selecție inteligentă, Scrie pe ecran, Mesaj live, Traducere. S Pen-ul are o mulțime de alte funcții și setări pentru economisirea energiei, pentru evitarea pierderii accidentale, etc.

Asistentul virtual Bixby este prezent la rândul lui, însă utilitatea sa în România lasă în continuare de dorit.

Setările abundă în opțiuni care îți permit să personalizezi telefonul după bunul plac, adaptând-ul la nevoile și preferințele tale.

În linii mari, partea de soft este cam aceeași cu cea din anii precedenți, însă parcă s-a adăugat un plus de rafinament și parcă totul este mai organizat și mai ușor de găsit, mai ales pentru un utilizator nefamiliarizat cu Samsung.

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații
Interfața de utilizator

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații
Bara și sertarul de notificări, aplicații recente, etc.

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații
Ecranul lateral, aplicația meteo, managerul de fișiere

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații
Organizarea setărilor

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații
Organizarea setărilor

8. FOTO-VIDEO

La acest capitol Galaxy Note 8 vine cu schimbări importante și introduce pentru prima dată la un dispozitiv Samsung o cameră foto principală duală, care folosește doi senzori, o caracteristică ce devine din ce în ce mai populară.

Galaxy Note 8 folosește un senzor cu unghi larg și teleobiectiv și unul cu obiectiv telefotografic ce îi permite să obțină un zoom optic de 2X.

Cei doi senzori au OIS (stabilizare optică) iar cel secundar este folosit, în afara de zoom-ul optic, și pentru a crea un efect de adâncime sau efectul bokeh pe care l-am văzut la multe smartphone-uri care utilizează camere duale. Samsung numește asta "Live Focus", deoarece permite ajustarea blur-ului de fundal înainte de a face fotografia, dar și după.

Calitatea generală a fotografiilor nu este mult diferită de ceea ce oferă Galaxy S8 și S8 Plus, dar cu siguranță avem un plus calitativ și o experiență foto dintre cele mai bune, cu detalii complete și culori vibrante.

În partea frontală se găsește un senzor de 8 MP care oferă focalizarea automată inteligentă și o experiență selfie completă calitativ.

Pe partea de video, avem captură 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@240fps, HDR, sunetul este bun iar imaginea este clară, în culori redate plăcut.

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații

În afara butonului de zoom 2, aplicația pentru foto-video nu vine cu prea multe modificări ale interfeței și este practic identică cu cea găsită pe Galaxy S8. Există mai multe moduri de fotografiere, inclusiv modul manual, ce permite o gamă de reglaje, dar și o varietate de filtre de imagine și efecte.

Samsung Galaxy Note 8 - Review și Specificații
Interfața camerei foto

Câteva fotografii făcute cu Samsung Galaxy Note 8:

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

Fotografie făcută cu Samsung Galaxy Note 8

9. BATERIE

Bateria este un subiect sensibil pentru Galaxy Note 8 căci ea este cea care a generat problemele pentru Note 7. De data asta, Samsung a echipat Note 8 cu o baterie ce are o capacitate de 3300 mAh, cu 200 mAh mai puțin decât în cazul Galaxy S8 Plus.

În testul zilnic, bateria rezistă de dimineață până seara sau la o utilizare mai intensă până după-amiaza. Interfața de utilizator TouchWiz oferă oricum destul de multe opțiuni pentru economisirea energiei și ecranul Super AMOLED îi prelungește considerabil durata de viață.

Felul în care este utilizat telefonul este decisiv în privința duratei de viață a bateriei, dar în condiții de uz normal spre intens aceasta face față cu brio unui ciclu de 12 ore, cât să ajungi acasă și să îl pui din nou la încărcat.

10. PREȚ ȘI CONCLUZII

Și în cazul Galaxy Note 8 ecranul este cel care îmi răpește privirea și mă atrage instantaneu. Totuși, după ce începi să îl folosești vei fi mulțumit și de puterea de procesare dar și de plusul de funcții și opțiuni pe care S-Pen-ul le oferă, individualizând dispozitivul în același timp.

Probabil acesta este unul dintre cele mai avansate telefoane Android ale momentului iar actualizarea viitoare la Android Oreo 8.0 îl va face și mai competitiv.

Cu două difuzoare stereo, cu o baterie cu 200-300mAh mai mare și cu un software mai curat și mai optimizat, Galaxy Note 8 ar fi fost chiar și mai bun.

Prețul la liber oscilează în jurul a 4500 de lei (pentru versiunea cu 64GB stocare) și pare a fi un raport calitate-preț corect, care se va mai regla odată cu trecerea timpului.

Niciun comentariu:
Write comentarii