Ce este și cum funcționează stabilizarea optică OIS la camera foto a unui telefon mobil

Ce este și cum funcționează stabilizarea optică OIS

Camerele foto de pe ultimele generații de telefoane mobile inteligente devin din ce în ce mai performante și pe măsură ce evoluează încearcă să împrumute sau să adapteze caracteristici pe care până acum le întâlneam doar pe camerele foto/video compacte sau DSLR. Una dintre acestea este stabilizarea optică a imaginii.

OIS este prescurtarea de la Optical Image Stabilization (Stabilizare Optică a Imaginii) și are un rol extrem de important în obținerea de fotografii mai puțin neclare/blurate și de clipuri video mai puțin sacadate, în împrejurările în care acestea sunt executate în condiții de mișcare sau tremur a telefonului mobil și implicit a camerei foto cu care este dotat.


Probabil ai observat că pe telefoanele fără stabilizare optică a imaginii, fotografiile executate în timp ce miști telefonul sunt destul de neclare. La fel se întâmplă și în cazul clipurilor video filmate în timp ce mergi sau în timp ce alergi, condiții care duc la obținerea unor imagini video sacadate, tremurânde.

Citește și:

Tocmai asta încearcă să remedieze stabilizarea optică a imaginii-OIS. Așadar, OIS-stabilizarea optică a imaginii este o tehnologie care reduce încețoșarea cauzată de mișcarea unei camere în timpul expunerii. Această caracteristică a camerelor foto a unor telefoane mobile de ultimă generație compensează mișcările mici ale telefonului în timp ce este executată o fotografie. În termeni generali, acest lucru se realizează prin utilizarea unui sistem de lentile care pare că plutește în locașul său și se mișcă foarte ușor pentru a contracara mișcarea camerei, adică dacă telefonul este mișcat spre stânga, atunci obiectivul este deplasat spre dreapta. 


Cu toate acestea, este important să rețineți că stabilizarea optică a imaginii nu contracarează încețoșarea cauzată de un subiect în mișcare (de exemplu, un autovehicul, o persoană, etc.). Stabilizarea imaginii este posibilă numai pentru a reduce estomparea datorată mișcărilor telefonului mobil atunci când este ținut în mână.

Ar mai fi de precizat că prezența stabilizării optice a imaginii nu transformă camera foto a telefonului într-una extrem de performantă dacă nu se ține cont și de distanta focala, deschiderea diafragmei, sistemul de focalizare, etc.

Unele camere foto de pe telefoanele mobile sunt dotate cu o tehnologie de stabilizare digitală a imaginii, aceasta fiind o soluție software cu rezultate mai slabe față de soluția hardware a stabilizării optice.

Dintre telefoanele mobile Android de ultimă generație dotate cu această tehnologie avem: Samsung Galaxy S6/S6 Edge/S7/S7 Edge/S8/S8+/Note 5, Huawei P10/P10 Plus, OnePlus 3/3T, HTC 10, LG G5/G6 și altele.

Pentru a înțelege și mai bine ce am explicat mai sus urmărește și clipul de mai jos:

Niciun comentariu:
Write comentarii