Ce este USB 3.0 Type-C, de ce este mai bun și ce aduce nou

Ce este USB 3.0 Type-C, de ce este mai bun și ce aduce nou

USB Type-C nu este un concept tocmai nou și probabil, ca fan Android, ești familiarizat cu noțiunea. În caz contrar, trebuie să știi că USB este abrevierea de la Universal Serial Bus, un standard inventat în 1998 care permite transferul de energie și date prin intermediul unui cablu între dispozitivele electronice. Evident, de-a lungul timpului au existat mai multe versiuni USB, diferența între ele fiind făcută de rata de transfer a datelor și de curentul electric ce putea circula prin ele.

USB Type-C este ultima versiune USB care, spre deosebire de cele anterioare cu doar 4 pini, are 24 de pini. Astfel el asigură o rată mai mare de transfer pentru date, dar și posibilitatea de a transfera mai multă energie. De exemplu, Micro-USB 2.0, întâlnit o vreme îndelungată pe cea mai mare parte a telefoanelor Android, suportă un transfer de 5V/2A pentru curent și 480 Mbit/s pentru date. Pe de altă parte, USB 3.1 Type-C, suportă 20V/5A și o rată de transfer pentru date de 10 Gbit/s, dar nu se rezumă la atât.


USB Type-C este compatibil inclusiv cu standarde pentru semnal video, putând fi adaptat pentru a transmite către monitoare cu mufe HDMI, DisplayPort sau VGA. Tehnologia USB are peste 20 de ani, dar standardul Type-C este primul reversibil și reînnoiește total acest concept.

USB Type-C este complet reversibil. El poate fi introdus în portul USB indiferent de orientare, și pe o parte și pe cealaltă. USB-urile clasice se introduc doar într-o anumită poziție, pe o anumită parte, ceea ce face destul de dificilă conectarea la unele porturi mai ascunse, cum ar fi cele poziționate în partea din spate a unui dispozitiv. USB Type-C poate fi conectat rapid și simplu, chiar și cu ochii închiși, imediat ce ai găsit mufa corespondentă.
USB Type-C

Dezavantajul principal pentru USB Type-C, alături de faptul că este o tehnologie mai scumpă și vei plăti mai mult pentru achiziționarea unui cablu sau a unui încărcător compatibil, este că încă nu este prezent pe toate dispozitivele, iar dacă ai un telefon dotat cu o astfel de mufă vei trăi o provocare dacă rămâi fără baterie și cauți un încărcător compatibil.

Odată cu trecerea timpului, USB Type-C va deveni un standard universal și va fi livrat pe toate dispozitivele noi, asta până când vom trece la nivelul următor și povestea o va lua de la capăt.

Sursa: usb.org

Niciun comentariu:
Write comentarii