Samsung Galaxy S8 Plus - Review și Specificații | Elegant, sofisticat și performant

Samsung Galaxy S8 Plus - Review și Specificații | Elegant, sofisticat și performant

Samsung Galaxy S8 Plus împreună cu Galaxy S8 succed eșecului reprezentat de Galaxy Note 7 și sunt telefoanele în care Samsung își pune speranța pentru a-și păstra poziția de lider, pentru a recupera încrederea clienților și pentru a-și repara dauna de imagine dar și pierderile financiare suferite de pe urma bateriei buclucașe cu care a fost echipat Galaxy Note 7.

Vorbind strict despre seria Galaxy S, Galaxy S8 Plus vine după Galaxy S7 și S7 Edge și chiar dacă păstrează unele elemente de specific, aduce un design inovator și seducător dar și performanțe superioare.


Am avut la dispoziție un Galaxy S8 Plus de culoare Midnight Black, cu memorie internă de 64GB și 4GB memorie RAM (mai există o versiune cu 6GB RAM/128GB stocare) iar review-ul se aplică și pentru Galaxy S8, căci singurele diferențe între cele două telefoane constau în dimensiunea ecranului (6.2 inch față de 5.8 inch), greutate (173g față de 155g) și capacitatea bateriei (3500 mAh față de 3000 mAh).

Citește și:

1. PLUSURI ȘI MINUSURI

PLUSURI:
MINUSURI:
-Ecran Super AMOLED superb
-Ecran mare într-un telefon mic
-Design inovator și seducător
-Performanță superioară
-Autonomie decentă a bateriei cu încărcare rapidă
-Cameră foto dintre cele mai bune
-Sunet cu volum puternic și de calitate pentru un singur difuzor
-Căști audio AKG incluse în pachet
-Cameră selfie cu autofocus
-Posibilități de costumizare multiple
-Certificare IP68
-Aceeași camera principală de pe Galaxy S7 (ar fi putut fi îmbunătățită)
-Poziționare nefericită a scanner-ului pentru amprente, uneori chiar incomodă
-Nu prea ai ce să faci cu Bixby în România
-Scanner-ul de iris nu își justifică utilitatea
-Trâmbițatul Bixby este inutil în Romania (și probabil nu numai)

2. SPECIFICAȚII

DISPOZITIV
Samsung Galaxy S8 Plus
Dimensiuni, greutate și construcție
-159.5 x 73.4 x 8.1 mm
-173 g
-Corp unibody metallic+sticlă
Ecran
-Ecran Super AMOLED de 6.2 inch, rezoluție de 1440 x 2960 pixeli și densitate de 529 ppi, protejat cu Gorilla Glass 5
Chipset
-Exynos 8895 Octa - EMEA
Procesor
-Octa-core (4x2.3 GHz & 4x1.7 GHz) - EMEA
Memorie
-Memorie internă 64/128 GB
-Memorie RAM 4/6 GB
GPU
-Mali-G71 MP20 - EMEA
Camere Foto
-Principală 12 MP, f/1.7, 26mm, phase detection autofocus, OIS, LED flash
-Secundară 8 MP, f/1.7, autofocus, 1440p@30fps, dual video call, Auto HDR
-Video 2160p@30fps, 1080p@60fps, HDR, dual-video rec.
Sistem de Operare
-Android 7.0 Nougat
Conectivitate
-4G
-Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, hotspot
-Bluetooth 5.0
-USB Type-C
-Mufă audio 3.5mm
-A-GPS
Altele
-Scanner pentru amprente
-Încărcare rapidă Quick Charge 2.0
Baterie
-Non-removable Li-Ion 3500 mAh
Disponibilitate
-Aprilie 2017

3. PERFORMAȚĂ ÎN TESTE BENCHMARK

Samsung Galaxy S8 Plus obține rezultate foarte bune în testele benchmark, ajutat de procesorul Exynos 8895, placa video Mali-G71 MP20, de cei 4GB memorie RAM și de optimizările implementate de producătorul sud-coreean.

Configurația telefonului este una puternică, dispozitivul fiind capabil să ruleze absolut orice aplicație sau joc din Magazinul Play, iar spațiul de stocare (64GB) este suficient pentru a instala tot ce îți este necesar.

Samsung Galaxy S8 Plus obține un scor de 174442 puncte în AnTuTu, 2023 puncte în GeekBench Single-Core, 6303 puncte în GeekBench Multi-Core și 8808 puncte în GeekBench Compute Comparison.

În CF-Bench și Quadrant Standard Edition obține 54134 de puncte, respectiv 43664 de puncte.

AnTuTu Benchmark

GeekBench

CF-Bench și Quadrant Standard Edition

4. TOP GRIGDROID.RO

Fiecare telefon care primește review pe GrigDroid.ro este testat pe AnTuTu Benchmark, Geekbench 4, CF-Bench și Quadrant Standard Edition iar scorurile obținute sunt adunate pentru a obține un scor total în funcție de care se realizează topul.

Rolul acestor teste benchmark este de a crea o idee cu privire la performațele grafice și performanțele de procesare ale dispozitivelor. Cu privire la acestea nu voi face foarte multe aprecieri în cuprinsul review-urilor din două motive: teama de subiectivism și dificultatea sesizării diferențelor de performațe, care de cele mai multe ori sunt foarte apropiate.

Aici găsești centralizarea scorurilor obținute în testele benchmark de telefoanele Android care au primit review pe GrigDroid.ro:

5. DESIGN ȘI HARDWARE





În ultima perioadă, Samsung a îmbunătățit de la an la an designul seriei Galaxy S dar de data asta s-a întrecut pe sine. În primul rând, dispare modelul Edge și ambele telefoane Galaxy S8 Standard și Galaxy S8 Plus au ecranul cu margini laterale curbate (Infinity Dispaly). Marginile de deasupra și de dedesuptul ecranului s-au îngustat foarte mult și asta este carcteristica definitorie pentru aceste modele, elementul care te cucerește de la prima privire.

Drept consecință, dispare clasicul buton Home, logo-ul Samsung a fost mutat pe partea din spate a carcasei, la fel și scannerul pentru amprente. Din nefericire acesta din urmă este poziționat nu tocmai comod, uneori accesarea lui fiind greoaie, mai ales pe Galaxy S8 Plus care este mai mare.

O altă consecință a acestui design este că avem un telefon comparabil ca dimensiuni cu Galaxy S7 Edge dar cu un ecran mult mai mare, cu o diagonală de 6.2 inch.


Pe partea din față, deasupra ecranului avem difuzorul pentru convorbiri, senzorul de proximitate, camera selfie și scannerul de iris.


Pe partea din spate avem logo-ul Samsung, și deasupra, orientate orizontal de la stânga la dreapta, blițul și scannerul de puls, camera foto principală și scannerul pentru amprente.





Pe muchii, în partea de jos, se găsesc portul USB Type-C flancat la dreapta de mufa audio de 3.5 mm, la care Samsung încă nu a renunțat, și la stânga de un microfon și grila singurului difuzor pentru redarea sunetului cu care telefonul este dotat.

Pe muchia din stânga avem butonul dedicat asistentului Bixby și deasupra lui cele două butoane pentru ajustarea volumului, pe muchia de sus se află sertarul pentru cartele SIM iar pe cea din dreapta se găsește butonul on/off (power).

Telefonul este certificat IP68 pentru rezistență la apă și praf.

6. ECRAN ȘI SUNET


Ecranul de tip Super Amoled are o diagonală de 6.2 inch cu rezoluție Quad HD de 1440 x 2960 pixeli și densitate de 529 ppi, fiind protejat cu sticlă Gorilla Glass 5.

Unghiul de vizualizare este foarte bun, culorile sunt redate frumos și corect iar luminozitatea este ridicată. Ecranul arată spectaculos și îți fură privirea iar faptul că ocupă aproape în întregime panoul frontal nu face decât să îi amplifice frumusețea. Sub acțiunea directă a razelor de soare ecranul este în continuare lizibil.

De precizat este că eliminarea butonului fizic Home a dus la apariția butoanelor on-screen iar asta mănâncă din suprafața ecranului. Ordinea butoanelor virtuale poate fi schimbată din setările telefonului.  Samsung a inclus o zonă sensibilă la presiune în partea de jos a afișajului care vibrează atunci când este apăsată mai tare și poate fi utilizată pentru deblocarea telefonului atunci când este în modul sleep.

Difuzorul mono este poziționat pe muchia de jos, spre colțul din stânga. Acesta nu este tocmai cel mai potrivit loc pentru că deseori este acoperit cu podul palmei, dar sunetul este redat clar și puternic, bass-ul este decent și amplitudinea ridicată. Nu am niciun comentariu negativ de făcut cu privire la calitatea sunetului, eventual un volum cu o treaptă mai puternic ar fi fost bine venit.

7. SOFTWARE

La capitolul software discutăm despre Android Nougat 7.0 cu interfața TouchWiz a celor de la Samsung. Și de această dată nu scăpăm definitiv de bloatware, chiar dacă numărul de aplicații preinstalate a mai scăzut.

Interfața TouchWiz pare mai aerisită și mai simplificată, fiind probabil cea mai bună și apreciată versiune de când există. Sunt și modificări de design cu iconițe rotunjite, cu sertarul de notificări și pentru setări rapide redesenat, meniul setărilor fiind de asemenea ajustat și reorganizat.


Asistentul virtual Bixby este un element pe care Samsung a mizat însă utilitatea sa în România lasă de dorit, neexistând o versiune pentru limba română.

Setările abundă în opțiuni care îți permit să personalizezi telefonul după bunul plac, adaptând-ul la nevoile și preferințele tale.

În linii mari, partea de soft este cam aceeași cu cea din anii precedenți, de pe generațiile anterioare, însă, parcă s-a adăugat un plus de rafinament și parcă totul este mai organizat și mai ușor de găsit, mai ales pentru un utilizator nefamiliarizat cu Samsung.

Interfața de utilizator

Bara și sertarul de notificări, aplicații recente, etc.

Ecranul lateral, aplicația meteo, managerul de fișiere

Organizarea setărilor

Organizarea setărilor

8. FOTO-VIDEO

Samsung și-a îmbunătățit constant în ultimii ani camera foto cu care echipează seria Galaxy S și în acest moment oferă una dintre cele mai bune camere foto de pe piață.

Totuși, în cazul Galaxy S8 Plus avem aceeași cameră cu care au fost echipate și Galaxy Note 7 dar și Galaxy S7 Edge și asta mă nemulțumește. Totuși, nu discutăm despre o cameră foto fără cusur iar Galaxy S8 Plus merita cu siguranță mai mult la acest capitol.

Camera principală are o rezoluție de 12 MP, diafragmă f / 1,7, stabilizare optică a imaginii, focalizare automată și bliț cu LED. Interfața este în mare parte similară cu cea întâlnită pe modelele anterioare. Nu există noi moduri de fotografiat, deși există posibilitatea de înregistrare 1080p la 60 de cadre pe secundă.

Samsung se laudă că aparatul foto are procesare în mai multe cadre, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai multe imagini pe care telefonul le pune împreună pentru a obține cele mai bune culori și cele mai bune detalii dintr-o scenă. Dincolo de asta, experiența și calitatea sunt aproape identice cu Galaxy Note 7 și Galaxy S7, cu imagini saturate și detalii bogate. Camera nu este chiar cea mai bună din câte există și dispozitivele Samsung nu fac niciodată cele mai corecte fotografii. Totuși gradul mare de saturație și detaliile fac ca fotografiile să fie mai atrăgătoare pentru ochi în comparație cu alte telefoane.

Schimbările de amploare apar la camera selfie unde Samsung a implementat un senzor de 8MP cu sistem Smart Autofocus. Focalizarea automată nu e întâlnită prea des la camerele foto frontale. Fotografiile făcute cu aceasta sunt bune în orice condiții de iluminare, doar că la lumină scăzută, imaginile pierd o anumită claritate, dar acest lucru este de așteptat, mai ales de la o cameră care nu are OIS (stabilizare optică).

Pe partea de video, avem captură 2160p@30fps, 1080p@60fps, HDR, dual-video rec., sunetul este bun iar imaginea este clară în culori redate foarte frumos.


Interfața camerei foto

Interfața camerei foto

Câteva fotografii făcute cu Samsung Galaxy S8 Plus:













9. BATERIE

Probabil că bateria cu care a echipat Galaxy S8 Plus a fost cel mai mare test pentru Samsung. Un nou eșec ar fi fost dezastruos pentru companie și pierderile financiare și de imagine ar fi usturat binișor.

Acesta este motivul pentru care Galaxy S8 Plus vine cu o baterie cu capacitate de 3500mAh, mai mică decât cea de pe Galaxy S7 Edge (3600mAh), chiar dacă telefoanele au aceleași dimensiuni.

TouchWiz oferă oricum destul de multe opțiuni pentru economisirea energiei și ecranul Super AMOLED prelungește considerabil durata de viață a acesteia.

Felul în care este utilizat telefonul este decisiv în privința duratei de viață a bateriei, dar în condiții de uz normal spre intens aceasta face față cu brio unui ciclu de 12 ore, cât să ajungi acasă și să îl pui din nou la încărcat.

10. PREȚ ȘI CONCLUZII

Ceea ce mă atrage prima dată la telefoanele din seria Galaxy S este designul și ecranul excelent. Acesta este capitolul la care Samsung excelează de la an la an, iar cu Galaxy S8 Plus s-a mers și mai departe.

Primul lucru care îmi vine în minte când mă uit la un Galaxy S8 Plus este că arată senzațional iar când îi aprind ecranul parcă sunt prins într-o capcană a culorilor și reflexiilor care îmi aplifică și mai mult plăcerea de a folosi acest telefon.

Probabil cu difuzoare stereo, cu o baterie cu 200-300mAh mai mult, cu o cameră foto și mai bună decât pe Galaxy S7 și cu un software mai curat și mai optimizat, Galaxy S8 Plus ar fi fost telefonul perfect.

Prețul la liber oscilează între 3800 și 4000 de lei și pare a fi raport calitate-preț corect.

Niciun comentariu:
Write comentarii