Tot ce trebuie să știi despre USB 3.0 Type-C. Concept și specificații

Tot ce trebuie să știi despre USB Type-C

USB Type-C nu este un concept tocmai nou și probabil, ca fan Android, ești familiarizat cu noțiunea. USB este abrevierea de la Universal Serial Bus, un standard inventat în 1998 care permite transferul de energie și date prin intermediul unui cablu între dispozitivele electronice. Evident, de-a lungul timpului au existat mai multe versiuni USB, diferanța între ele fiind făcută de rata de transfer a datelor și de curentul electric ce putea circula prin ele.

USB Type-C este ultima versiune USB care, spre deosebire de cele anterioare cu doar 4 pini, are 24 de pini ce îi asigură o rată mai mare de transfer pentru date, dar și posibilitatea de a tranfera mai multă energie. De exemplu, Micro-USB 2.0, întâlnit în prezent pe cea mai mare parte a telefoanelor Android, suportă un transfer de 5V/2A pentru curent și 480 Mbit/s pentru date. Pe de altă parte, USB 3.1 Type-C, suportă 20V/5A și o rată de transfer pentru date de 10 Gbit/s, dar nu se rezumă la atât.


USB Type-C este compatibil inclusiv cu standarde pentru semnal video, putând fi adaptat pentru a transmite către monitoare cu mufe HDMI, DisplayPort sau VGA.

USB Type-C este complet reversibil. Acesta poate fi introdus în portul USB indiferent de orientare. USB-urile clasice trebuie introduse doar într-o anumită poziţie, ceea ce face destul de dificilă conectarea la unele porturi mai ascunse, cum ar fi cele poziționate în partea din spate a unui dispozitiv. USB Type-C poate fi conectat rapid și simplu, chiar și cu ochii inchiși, imediat ce ai găsit mufa corespondentă.
USB Type-C

Dezavantajul principal pentru USB Type-C, alături de faptul că este o tehnologie mai scumpă și vei plăti mai mult pentru achiziționarea unui cablu sau a unui încărcător compatibil, este că nu e prea întâlnit, iar daca ai un telefon dotat cu o astfel de mufă vei trăi o adevărată provocare dacă rămâi fără baterie și cauți un încărcător compatibil.

Odată cu trecerea timpului, USB Type-C va deveni un standard universal în materie și va fi livrat pe toate dispozitivele, asta până când vom trece la nivelul următor și povestea se va repeta.

Sursa: usb.org

Niciun comentariu:
Write comentarii