Este normal ca un telefon Android să se încălzească? Ce faci când se supraîncălzește?

Este normal ca telefonul mobil să se încălzească?

Raportându-ne la legile fizicii, tot ce se mișcă în jurul nostru generează căldură, inclusiv corpul uman. Cam același lucru se întâmplă și cu telefoanele mobile.

Pentru ca un telefon mobil să funcționeze, în interiorul carcasei au loc mai multe procese care, în mod normal și inevitabil, generează căldură.


Cantitatea de căldură pe care o degajă telefonul mobil poate fi considerată direct proporțională cu cantitatea de electricitate pe care o consumă, cu cantitatea de electricitate care circulă prin componentele sale, pentru a răspunde comenzilor noastre.

Componentele de procesare grafică se vor încălzi atunci când rulezi un joc de o calitate grafică superioară pentru că vor consuma mai multă electricitate pentru a-și îndeplini sarcinile.

Când telefonul se încălzește nu ar trebui să îți faci griji, telefoanele mobile sunt proiectate să funcționeze așa. Telefoanele nu dispun de sisteme de răcire la fel de eficiente ca în cazul calculatoarelor.

În general componentele hardware ale telefoanelor sunt foarte bine optimizate, telefoanele mobile sunt proiectate să reziste fără probleme la căldura degajată de componentele interne și acest proces de încălzire devine rareori o problemă.

Totuși, când telefonul mobil se supraîncălzește, el dispune de unele măsuri de siguranță la care poate apela. Spre exemplu, când telefonul este supraîncălzit, procesorul va rula la o viteză redusă sau în cazuri extreme se va afișa un mesaj pentru a preveni utilizarea, până la revenirea la o temperatură optimă de rulare.


Cu cât soliciți mai mult componentele de procesare grafică sau multitasking-ul, cu cât utilizezi mai multe aplicații care folosesc internetul sau bluetooth-ul, cu atât mai multă putere de procesare va fi solicitată dispozitivului și odată cu ea se va consuma mai multă energie electrică care, vrei nu vrei, îl va încălzi.


Ce probleme poate genera supraîncălzirea telefonului

În afara disconfortului creat utilizatorului, care îl simte fierbinte în mână, un telefon mobil supraîncălzit poate duce în cazuri foarte rare la deteriorarea bateriei sau la scurtarea duratei de viață a acesteia. Bateriile li-ion au o durată de viață limitată și orice expunere la temperaturi mari, dar și utilizarea lor improprie, prin încărcări și descărcări complete, le afectează durata de viață.

Citește și:
Când telefonul mobil se supraîncălzește este redusă în mod automat și viteza procesorului pentru a permite răcirea, iar asta afectează experiența de utilizare și performanțele.

Cum poți preveni supraîncălzirea telefonului mobil

În primul rând, nu se recomandă folosirea telefonului mobil în apropierea surselor de căldură sau sub lumina directă a soarelui în lunile de vară.

În al doilea rând, nu se recomandă utilizarea aplicațiilor sau jocurilor care pentru o experiență optimă în rulare au nevoie de resurse grafice și de procesare de care telefonul mobil nu dispune, fiind un model mai vechi sau dintre cele mai slab dotate.

Niciun comentariu:
Write comentarii