Noțiuni generale despre ecranele telefoanelor mobile, tehnologii, rezoluții și altele

Noțiuni generale despre ecranele telefoanelor mobile

Progresul înregistrat de ecranele telefoanelor mobile, din vremea când acestea erau folosite doar pentru a afișa numărul de telefon al apelantului sau sms-ul primit ori scris, este unul foarte mare.

Evoluția ecranelor telefoanelor mobile, susținută de puterea de procesare și memoriile RAM din ce în ce mai mari, ne permit astăzi să navigăm pe internet, să urmărim filme, să rulăm jocuri la fel de complexe ca cele de pe calculator și chiar să înlocuim calculatorul personal cu telefonul mobil, în anumite circumstanțe.

În materie de ecrane pentru telefoane mobile, pentru o imagine suficient de clară, vom aborda 3 caracteristici esențiale ale acestora, respectiv: tehnologie/tip, rezoluție și tendințe.

CELE MAI FOLOSITE TEHNOLOGII/ TIPURI DE ECRANE PENTRU TELEFOANELE MOBILE

1. Ecranul LCD (Liquid Crystal Display) are la bază cristale lichide, așa cum îi spune și numele, iluminate din fundal. Această tehnologie implică un consum redus de energie, ceea ce o face foarte populară. Ecranul LCD se comportă foarte bine la lumina soarelui, dar are totuși un contrast mai slab. Spre deosebire de celelalte tenologii, culorile nu sunt atât de vii iar negrul este redat mai degrabă ca un gri închis.
Noțiuni generale despre ecranele telefoanelor mobile
Ecran LCD

2. Ecranele TFT și IPS sunt două tehnologii derivate din tehnologia LCD.

Ecranul TFT (Thin Film Transistor) este o variantă avansată a ecranului LCD care folosește o matrice activă, adică fiecare pixel este atașat unui tranzistor. Cele mai mari avantaje ale acestora sunt costurile reduse de producție și contrastul mai puternic față de LCD-ul tradițional. Consumul de energie crește iar vizibilitatea din unghiuri este mai slabă.

Ecranul IPS (In-Plane Switching) este o variantă îmbunătățită a ecranului TFT. Tehnic vorbind, felul în care cristalele lichide sunt stimulate de energia elecrică este diferit și orientarea acestora este alta. Ele reproduc culorile mai fidel, dar negrul este reprodus modest, semănând mai degrabă cu gri închis, și au unghiuri de vizualizare mai bune. Consumul de energie este mai mic decât în cazul ecranelor TFT, dar costurile de producție sunt mai mari.


Cel mai mare atu al ecranelor LCD, TFT și IPS este că indiferent de culoarea afișată, consumul lor de energie nu se modifică. Nu trebuie să ne facem griji cu privire la bateria telefonului indiferent că folosim teme sau wallpapere mai inchise sau mai deschise la culoare. Ecranele de tip LCD sunt de obicei mai luminoase și au o durată de viață mai mare decât ecranele AMOLED.

3. Ecranul AMOLED (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode) are la bază un material organic ce emite lumină atunci când trece curentul prin el. Spre deosebire de ecranele LCD, care sunt iluminate din spate, ecranele AMOLED sunt stinse mereu, cu excepția cazului când pixeli individuali primesc energie electrică.

Citește și:
Ele oferă un contrast semnificativ mai bun decât ecranele bazate pe tehnologia LCD. Principala diferenţă este negrul profund afişat ca urmare a luminozităţii mai mici decât în cazul ecranelor LCD, însă acest lucru are ca efect o vizibilitate mai redusă în lumina directă a soarelui.

Ecranele AMOLED consumă mai puțină energie atunci când afișează culoarea negru sau culori închise pentru că pixelii respectivi nu primesc curent. Cu toate acestea, când afișează culori deschise, ecranele AMOLED folosesc în mod considerabil mai multă energie decât un LCD, care afișează aceleași culori. Ecranele AMOLED presupun un proces de producție mai costisitor decât cele LCD.

Fiindcă sunt fabricate din material organic ele au și o durată de viață mai scurtă dar sunt mai subțiri decât ecranele LCD și pot fi flexibile.
Noțiuni generale despre ecranele telefoanelor mobile
Ecran AMOLED

4. Ecranul Super AMOLED este o versiune de AMOLED realizată de Samsung. Tehnologia este aceeaşi, dar ecranul integrează un digitizer şi reflectă mai puţin razele soarelui decât varianta standard.

Acestea au o grosime și mai redusă, îmbinând stratul de răspuns tactil cu cel de afișare, au un consum de energie îmbunătățit și sunt printre cele mai apreciate.

REZOLUȚII FOLOSITE PE ECRANELE TELEFOANELOR MOBILE

Ce înseamnă Pixel (DEX):
PIXEL - (engl.; derivat din prescurtarea expresiei picture element „element al imaginii”) s. m. Cel mai mic element (punctual) in care se poate descompune o imagine obtinuta prin fotografiere (inclusiv prin teledetectie), tiparire sau creata pe un ecran (televizor, monitor al unui calculator). In ansamblu, pixelii alcatuiesc o retea rectangulara; calitatea (rezolutia) imaginii este determinata de numarul de pixeli pe unitatea de suprafata.

1. Rezoluția HD (High Definition) presupune un număr de pixeli de 1.280 x 720. Nu contează cât de mare este ecranul, atâta timp cât numărul pixelilor rămâne acesta, avem de-a face cu un ecran HD. Cu cât ecranul este mai mic densitatea devine mai mare iar imaginea este mai bună.


2. Rezoluția full HD este în prezent standardul pentru telefoane mobile, cu toate că 2K (QHD) câștigă teren.

Rezoluția full HD măsoară 1,920 x 1,280 pixeli. Din nou, densitatea pixelilor va depinde de cât de mare este diagonala ecranului. La telefoane cu ecran de 5 inch, densitatea pixelilor se află în jurul valorii de 440 ppi (pixeli per inch), în timp ce pe un ecran de 5,5 inch, densitatea scade la 400 ppi.
Noțiuni generale despre ecranele telefoanelor mobile
Diferența dintre HD și full HD

3. Rezoluția Quad HD sau QHD este de patru ori rezoluția HD, adică un număr de pixeli de 2.560 x 1.440

4. Rezoluția 4K (4096 x 2160 pixeli) sau Ultra HD (3,860 x 2,160 pixeli). La dimensiunile ecranelor folosite pe telefoanele de astăzi aceste rezoluții presupun o densitate a pixelilor peste 300 ppi. Peste această valoare se presupune că ochiul uman nu mai poate sesiza diferența.

TENDINȚE ÎN MATERIE DE ECRANE PENTRU TELEFOANELE MOBILE

Ținând cont de consumul de energie dar și de capacitatea de percepție a ochiului uman, în ceea ce privește densitatea pixelilor, trendul pare să fie în materie de dimensiuni undeva la 5,5 inch iar că rezoluție se preferă full HD.

În materie de tipuri/tehnologii de ecrane pentru telefoane mobile este greu de spus care ar fi trendul pentru că nici unul dintre tipurile prezentate nu este perfect, toate având la fel de multe calități și defecte.

În schimb, ne putem permite să așteptăm cu interes, ca în viitorul nu foarte îndepărtat, să se lanseze mult așteptatele dispozitive cu ecrane flexibile.

Niciun comentariu:
Write comentarii