CyanogenMod, Android la un alt nivel. Ce este CyanogenMod și cum funcționează

Ce este CyanogenMod și cum funcționează

CyanogenMod, prescurtat de obicei CM, este un sistem de operare open-source pentru telefoane inteligente și tablete, un ROM (cum am explicat AICI), bazat pe platforma mobila Android.

Acesta este dezvoltat ca software gratuit și open-source, este bazat pe versiuni oficiale Android de la Google și are adăugiri de cod original.

Este o alternativă la sistemul de operare Android, preinstalat pe telefonul tău, care îți poate oferi performanțe îmbunătățite, mai multe posibilități de personalizare sau versiuni mai noi de Android, în cazul în care telefonul nu a mai fost actualizat de producător.
Ce este CyanogenMod și cum funcționează
Aceasta este descrierea oficială de pe CyanogenMod.org:

CyanogenMod (pronounced sigh-AN-oh-jen-mod), is a customized, aftermarket firmware distribution for several Android devices. Based on the Android Open Source Project, CyanogenMod is designed to increase performance and reliability over Android-based ROMs released by vendors and carriers such as Google, T-Mobile, HTC, etc. CyanogenMod also offers a variety of features & enhancements that are not currently found in these versions of Android.

CyanogenMod are o mulțime de caracteristici despre care merită să discutăm. Acesta include mai multe opțiuni suplimentare de personalizare și de modificare a interfaței de utilizator. De exemplu, este dotat cu theming nativ,  sertar de notificări și meniu de repornire înbunătățit. De asemenea, ofera un plus de performanță prin extinderea limitelor de viteza ale procesorului prin CPU overclocking.

Ce este CyanogenMod și cum funcționează

Un alt avantaj pe care CyanogenMod îl are (mai puțin în fața gamei Nexus) este că te scapă de spyware sau bloatware. Acesta oferă experiența Android autentică, fără zeci de aplicații inutile, ascunse sau vizibile, care îngreunează sistemul de operare. Aceste aplicații pot fi simplu descărcate de utilizator, la nevoie. Cu aceste caracteristici CyanogenMod mizează de fapt pe performanță și capacitatea de viață a bateriei, oferind în același timp o interfață grafică simplă, intuitivă și frumoasă.

Ce este CyanogenMod și cum funcționează
Animația de boot CyanogenMod

Povestea CyanogenMod incepe cu descoperirea posibilității de a roota sistemul de operare Android, care a permis dezvoltatorilor să modifice și să reinstaleze sistemul de operare pe telefon.

Prima versiune a CyanogeMod a fost dezvoltată pentru HTC Dream.


În august 2009 Jesus Freke, un cunoscut dezvoltator pentru HTC Dream, a sugerat utilizatorilor să treacă pe CyanogenMod, o versiune a ROM-ul său ce fusese îmbunătățită de Steve Kondik, aka Cyanogen. Acest lucru duce la o explozie de popularitate pentru CyanogenMod. În doar câteva luni, numărul de dispozitive suportate a crescut brusc si a devenit cel mai popular rom.

În 2013, fondatorul Steve Kondik a anunțat înființarea Cyanogen Inc ca o societate comercială pentru a dezvolta și comercializa firmware-ul oficial. 

În prezent avem o versiune noua de CyanogenMod la fiecare actualizare a sistemului de operare Android. Versiunile sale sunt de asemenea impartite in Stable, Release Candidate și Nightly. Stable version este versiunea testată îndelung și considerată ca având suficient de puține erori pentru a putea fi utilizată fără riscuri.

Poți instala și tu CyanogenMod?

Poți înstala CyanogenMod pe telefonul tău Android dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiții:
 1. Să îți dorești asta
 2. Să ai un telefon compatibil din lunga listă pe care o găsești aici
 3. Să ai telefonul rootat
Versiunile CyanogenMod publicate până în prezent sunt:

 1. CyanogenMod 3 (bazat pe Android "Cupcake" 1.5.x, initial release)
 2. CyanogenMod 4 (bazat pe Android "Cupcake" și "Donut" 1.5.x și 1.6.x)
 3. CyanogenMod 5 (bazat pe Android "Eclair" 2.0/2.1)
 4. CyanogenMod 6 (bazat pe Android "Froyo" 2.2.x)
 5. CyanogenMod 7 (bazat pe Android "Gingerbread" 2.3.x)
 6. CyanogenMod 9 (bazat pe Android "Ice Cream Sandwich" 4.0.x)
 7. CyanogenMod 10 (bazat pe Android "Jelly Bean" 4.1.x - 4.3.x)
 8. CyanogenMod 11 (bazat pe Android "KitKat" 4.4.x)
 9. CyanogenMod 12 (bazat pe Android "Lollipop" 5.0.x - 5.1.x)
 10. CyanogenMod 13 (bazat pe Android "Marshmallow" 6.0.x)
 11. CyanogenMod 14 (bazat pe Android "Nougat" 7.0)
ACTUALIZARE 26.12.2016

Prăbușirea Cyanogen Inc. pune capăt proiectului CyanogenMod care ar putea fi înlocuit de LineageOS

Ce este CyanogenMod și cum funcționează

Problemele Cyanogen Inc. nu aveau cum să nu afecteze proiectul CyanogenMod. Cyanogen Inc. a anunţat pe pagina sa oficială că îşi va încheia activitatea începând cu data de 31 decembrie 2016 dar sfârșitul a fost devansat în mod neașteptat. Situaţia companiei era dramatică încă din luna noiembrie când a fost închis sediul din Seattle şi au fost concediaţi majoritatea angajaţilor.

După anunțul făcut pe blog-ul oficial, mulți au fost confuzi și au speculat în legătură cu ce s-ar  putea întâmpla cu CyanogenMod. Dacă e să fim realiști, oricât de benevolă ar fi implicarea dezvoltatorilor în proiectul CyanogeMod, există totuși și cheltuieli la mijloc, generate cel puțin de serverele care procesează zilnic zeci de rom-uri în variantă nightly builds, dar și probleme de branding.

Însuși Steve Kondik, creatorul inițial al CyanogenMod, se va implica personal pentru supraviețuirea și revitalizarea proiectului considerat cel mai de succes în lumea custom rom-urilor Android, însă acesta va fi rebrenduit sub denumirea LineageOS. Sunt multe probleme de rezolvat, probleme legate de servere, de recuperarea bazelor de date și de reconstruirea unei comunități active de dezvoltatori în jurul noului brand dar ca întotdeauna, ca orice proiect open-source Android, și acesta se va bucura de o susținere puternică din partea comunității. Probabil se va face apel și la donații, rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.

Până una alta, s-au anunțat ca oficiale website-ul LineageOS.org, pagina Facebook Lineage Android, contul Google+ LineageOS și contul Twitter @LineageAndroid, unde putem urmări evoluția și renașterea celui mai popular custom rom.

Niciun comentariu:
Write comentarii