Cum să mărești și cum să eliberezi memoria RAM pe un telefon Android

Cum să mărești și cum să eliberezi memoria RAM pe un telefon Android

Memoria cu acces aleator, prescurtată RAM de la Random Access Memory, este o memorie volatilă, ceea ce înseamnă că nu stochează date în mod permanent ci doar temporar, iar acestea dispar de îndată ce alimentarea cu energie electrică este oprită.

Memoria RAM are un rol deosebit de important, indiferent că vorbim despre dispozitive mobile Android sau despre calculatoare ori laptopuri. Ea înlesnește procesul de furnizare de informație de pe spațiul de stocare către procesor, fiind o memorie internă care primește și trimite date mai repede, date pe care le stochează temporar.

Citește și:
Așadar, memoria RAM poate influența decisiv performanțele unui telefon Android, fie că vorbim despre fluiditatea sistemului de operare sau despre viteza de procesare.

Cum să mărești și cum să eliberezi memoria RAM pe un telefon Android

Dacă ai un dispozitiv Android cu o memorie RAM mică, să zicem sub 1GB, trebuie să știi că nu poți rezolva problemele legate de acest aspect print-o simplă completare ca în cazul unui laptop/calculator, pentru că acest lucru nu este posibil. Cu cât telefonul funcționează mai mult, cu atât este folosit mai mult RAM, deci dacă poți reduce procesele în executare, poți elibera mai multă memorie pentru sarcinile care contează mai mult.


1. Dezinstalează sau dezactivează aplicațiile inutile

Există aplicații Android care folosesc memorie RAM chiar și când nu sunt efectiv folosite și asta se întâmplă pentru că ele generează procese de fundal pe care, în mod normal, nu le poți controla. Nu va fi tocmai simplu să faci curățenie printre aplicațiile de care ai sau nu nevoie dar dezinstalarea sau dezactivarea lor va avea efecte vizibile, iar performanțele telefonului se vor îmbunătăți.

Pentru a dezinstala o aplicație sau pentru a dezactiva o aplicație Android va trebui să mergi în Setări>Aplicații sau Manager Aplicații. Aici, majoritatea aplicațiilor va avea o opțiune de ștergere/dezinstalare sau dezactivare.

Citește mai multe despre dezactivarea și dezinstalarea aplicațiilor Android aici:

2. Folosește mai puține sau elimină complet widget-urile

Widget-urile sunt mari consumatoare de memorie RAM dar și de energie. Acestea se actualizează foarte des ori sunt permanent active iar aplicația mamă rulează în fundal la rândul ei, consumând astfel multă memorie RAM. Limitează numărul de widget-uri pe care le folosești la cele cu adevărat esențiale pentru tine sau elimină-le complet.

3. Nu mai folosi wallpapere (tapete) de fundal animate

La rândul lor, chiar mai mult decât widget-urile, tapetele de fundal animate sunt și mai mari consumatoare de resurse, indiferent că vorbim despre memorie RAM sau energie. Nu le folosi dacă telefonul tău Android nu este suficient de puternic, sunt doar un moft și nu o necesitate.

4. Dezactivează animațiile de sistem

Sistemul de operare Android, de la versiuni mai vechi până la cele mai noi, face tranziția între ferestre și meniuri prin intermediul unor animații care sunt consumatoare de resurse, la rândul lor. Aceste animații sunt preactivate dar din fericire pot fi controlate și chiar dezactivate în meniul ascuns Opțiuni pentru Dezvoltatori / Developer Options.

Citește și:

Aici poți dezactiva sau poți modifica setările următoarelor opțiuni:
  • Scară animație fereastră
  • Scară tranziție animații
  • Scară durată animator

5. Repornește telefonul

Spre deosebire de memoria ROM, memoria RAM va fi eliberată integral la fiecare oprire a telefonului. La repornire, memoria RAM are un rol foarte important în încărcarea sistemului de operare Android iar ulterior la pornirea oricărei aplicații. Odată repornit telefonul, experiența de utilizare va fi mai fluidă pentru că va fi disponbilă o cantitate mai mare de memorie RAM.

6. Resetează telefonul la setările din fabrică

Resetarea la setările din fabrică îți va aduce dispozitivul Android la starea sa inițială, scăpându-te de orice erori, aplicații instalate în timp, date și fișiere salvate. Dispozitivul va reveni la un sistem de operare proaspăt și curat, așa cum a fost livrat de producătorul său.

Citește și:

7. Dacă ai root, folosește aplicații dedicate gestionării memoriei RAM

Dacă ai un dispozitiv Android cu ROOT poți folosi aplicații ca ROEHSOFT RAM-Expander (SWAP) pentru a mări memoria RAM. Trucul implică crearea unei partiții pe cardul microSD, care va acționa ca o sursă secundară de RAM. Aplicația poate fi descărcată aici:

Niciun comentariu:
Write comentarii