Memoria RAM și telefoanele Android. Ce este memoria RAM și de câtă are nevoie un telefon Android

Memoria RAM și telefoanele Android. Ce este memoria RAM și de câtă are nevoie un telefon Android

De cele mai multe ori, decizia de a cumpăra un anumit telefon Android se învârte în jurul specificațiilor componentelor hardware ale acestuia, specificații ale căror valori cresc și care devin tot mai puternice de la an la an, fie că vorbim de procesor, placa video sau baterie, fie că vorbim de camera foto, rezoluția ecranului și să nu uităm de memoria RAM.

Poate că nu doar o dată te-ai întrebat de câtă memorie RAM are nevoie un telefon Android (4GB, 6GB sau 8GB??) și cât de importantă ar putea fi ea pentru performanțe cât mai bune.

1. Ce este memoria RAM

RAM, este prescurtarea de la Random Access Memory și se traduce în limba română prin Memorie cu Acces Aleator. Cineva într-un articol asemăna memoria RAM cu masa de lucru a procesorului. Toată informația din ROM (mediul de stocare) este redată de procesor după ce este trecută prin masa de lucru (memoria RAM) care poate fi scrisă și accesată cu ușurinta și rapiditate.

Citește și:
Spre deosebire de memoria ROM, memoria RAM va fi eliberată integral la fiecare oprire a telefonului. La repornire, memoria RAM are un rol foarte important în încărcarea sistemului de operare Android iar ulterior la pornirea oricărei aplicații. Poți observa foarte ușor că sistemul de operare rulează mai greu imediat după ce pornești telefonul și asta tocmai pentru că nu a finalizat încărcarea tuturor fișierelor în memoria RAM.


La fel se întâmplă și în cazul aplicațiilor Android. Când o aplicație este rulată pentru prima dată după deschiderea telefonului, va porni mai greu decât o va face ulterior, când va fi mult mai repede încărcată direct din memoria RAM. Toate documentele, pozele, melodiile, aplicațiile rulează din memoria RAM și nu din memoria ROM, cum greșit este posibil să crezi, asta până când le închizi sau până când oprești telefonul și atunci se șterg inevitabil din memorie, pentru că aceasta este volatilă, adică nu se păstrează fără curent. 

Memoria RAM reprezintă spațiul de unde este încărcat tot ceea ce rulează pe un telefon, de la sistemul de operare, până la aplicații, muzică, fișiere, etc. În memoria ROM acestea sunt doar depozitate.

Sistemul de operare Android are un sistem inteligent propriu de gestionare și eliberare a memoriei RAM. Când ieși dintr-o aplicație Android ea nu este complet închisă ci va rămâne cumva la îndemână în memoria RAM, de unde va fi accesată mai rapid și mai ușor data viitoare. Când memoria RAM este aproape plină, Android va omorî automat o parte dintre aceste aplicații, de obicei cele mai puțin utilizate, pentru a face rost de memorie pentru alte sarcini. Acesta este motivul pentru care nu este nevoie și nu este indicat să golești manual sertarul de aplicații recente și să lași sistemul de operare să se îngrijească singur de asta.

Citește și:

2. De câtă memorie RAM avem nevoie pentru un telefon Android performant

Într-un timp relativ scurt am trecut de la 1GB de memorie RAM la 2GB, apoi de la 4GB la 6GB iar acum pragul superior la care s-a ajuns este de 8GB.

Memoria RAM împreună cu procesorul alcătuiesc un singur modul iar acesta este lipit direct pe placa de bază. La un telefon Android lucrurile funcționează un pic diferit față de cum funcționează la un calculator. Aici nu putem adăuga sau scoate memorie RAM, procesorul funcționează într-un tandem cu memoria RAM și, în funcție de generație și performanțe, suportă o anumită cantitate de RAM.

Modul și timpul pentru care folosesc zilnic telefonul mobil mă încadrează fără dubii în segmentul utilizatorilor de top care folosesc zilnic foarte multe aplicații, de foarte multe ori. Când scriu acest articol am un telefon OnePlus 3T cu o memorie RAM de 6GB. De fiecare dată când verific statisticile privind utilizarea medie a memoriei RAM, atât pentru cicluri de 12 ore, cât și pentru cicluri de 24 de ore, cantitatea medie de memorie RAM utilizată este de aproximativ 55%. Așadar, aș concluziona că o memorie RAM  de 4GB ar fi undeva la limită, în timp ce 8GB pare să fie mult prea mult.

6GB de memorie RAM pare să fie la acest moment pragul ideal și asta doar pentru că nu există posibilitatea de a opta pentru 5GB 😁.


Niciun comentariu:
Write comentarii