Cele mai importante 15 noi funcții introduse de Android Nougat 7.0

Cele mai importante 15 noi funcții introduse de Android Nougat 7.0

În mod surprinzător, Google anunța în luna martie 2016 lansarea următoarei versiuni Android și un program nou, un fel de beta testing, denumit Android N Developer Preview.

Ulterior am avut parte de 5 versiuni Developer Preview, urmate pe 22 August 2016 de anunțarea versiunii finale Android Nougat 7.0.

Toate elementele de noutate ale acestei versiuni Android au fost introduse treptat, odată cu apariția fiecărui Preview și dintre acestea îți prezint cele mai importante 15 noi funcții, astfel:

1. Setări rapide redesenate și editabile

La tragerea în jos a sertarului de notificări, pe Android Nougat, avem doar un rând orizontal de iconițe pentru setări rapide care poate fi extins trăgând în jos încă odată. Panoul de setări rapide poate fi în sfârșit editat (această opțiune nu exista pe versiunile Android anterioare, chiar dacă unii producători o implementau ei înșiși) iar numărul de setări rapide ce pot fi adăugate a fost mărit.

2. Răspuns rapid la mesaje direct din bara de notificări

Android Nougat ne permite să răspundem la mesaje (sms sau din aplicații sociale) și email-uri direct din bara de notificări.


3. Notificări redesenate și grupate

Zona de notificări din Android Nougat a primit un ușor facelift. S-a economisit spațiu care este acum folosit pentru informații suplimentare. Ca design, notificările au devenit complet plate, ocupă tot ecranul, de la stânga la dreapta, și nu mai există spațiu între ele.

De asemenea, mai multe notificări de la aceeași aplicație vor fi grupate pentru a economisi spațiu.

4. Data saver / Economizor de date

Opțiunea ajută la reducerea consumului de date mobile. Fie în roaming, fie aproape de sfârșitul ciclului de facturare, sau pe prepaid cu un pachet mic de date, opțiunea este utilă și blochează aplicațiile să se conecteze la internet. Dacă doriți ca unele aplicații, cum ar fi Whatsapp, să fie permanent conectate, puteți seta o excepție în meniul Economizor de date.

5. Controlul notificărilor

Android Nougat permite blocarea notificărilor sau suprimarea sunetului acestora. Opțiunile sunt disponibile în sertarul de notificări, prin apăsare lungă, timp de 1 - 2 secunde, pe notificarea respectivă.

6. Posibilitatea de a regla dimensiunea afișajului

Android Nougat oferă utilizatorului posibilitatea de a alege mărimea afișajului de pe ecran, nu doar mărimea textului. Dimensiunea textului afișat putea fi reglată și pe Android Marshmallow.

7. Actualizări seamless

Vorbind despre actualizări, Android Nougat introduce și conceptul de actualizări seamless, care înseamnă în esență că noile actualizări Android vor fi descărcate în fundal și stocate pe o partiție de sistem diferită.

Telefoanele Google Pixel vor fi primele dispozitive care vor primi actualizări în acest fel, restul nefiind compatibile.

Odată ce o actualizare a fost descărcată în fundal ea va fi instalată pe o altă partiție. Data viitoare când repornim telefonul, sistemul va comuta partițiile și vom avea instantaneu noile actualizări.

8. Modul Doze îmbunătățit și mai eficient

Modul Doze, prezent deja pe Marshmallow, este acum și mai eficient.

Acesta ne ajută să obținem mai mult de la bateria dispozitivului. Este activat în mod implicit și, în esență, permite telefonului să intre în modul de hibernare atunci când nu este folosit o perioadă prelungită de timp, reducând viteza procesorului. Efectul este un consum mediu pe noapte de 3-5 procente față de 15-20 procente fără Doze. 

Cu Android Nougat, Google continuă să investească în proiectul Svelte, un efort de a reduce nevoile de memorie ale Android, astfel încât să poată rula pe o gamă mult mai largă de dispozitive, chiar și cele mai puțin "dotate", prin procese de fundal mai eficiente. 

9. Noi emoji și suport multi-language

O mică surpriză pentru utilizatorii îndrăgostiți de emoticonuri. Android Nougat oferă suport pentru Unicode 9, și, prin urmare, încă aproximativ 70 de emoticonuri noi. Acestea sunt în mare parte umanoide, disponibile în diferite tonuri de piele, și vin ca parte a setului de 1500 emoticonuri suportate de Android.

10. Butonul "Ștergeți tot" în sertarul cu aplicații recente

Nici această opțiune nu exista pe versiunile anterioare de Android pur, fiind implementată separat pe telefoanele non Nexus. Acum în partea superioară a sertarului cu aplicații recente, după ce derulăm până la prima, își face apariția butonul "Ștergeți tot".

11. Platforma Daydream pentru realitate virtuală

Daydream este platforma de realitate virtuală implementată de Google direct in sistemul de operare Android Nougat.


12. Multi-Window pentru multitasking și comutarea rapidă între ultimele două aplicații utilizate


Acum pe Android Nougat este posibilă rularea concomitentă pe ecran a două aplicații. Utilizatorul poate alege cât spațiu va ocupa fiecare dintre acestea pe ecranul telefonului. Pentru a folosi această opțiune, în timp ce folosim o aplicație, se apasă lung butonul de aplicații recente de unde se alege încă una.

Comutarea rapidă între ultimele două aplicații folosite se face prin apăsarea dublă a butonului de aplicații recente.

13. Vulkan API


Vulkan ™ API este o platformă pentru grafică 3D de înaltă performanță. Pe dispozitivele compatibile, jocurile au elemente grafice mai clare și efecte de o calitate superioară.

14. Meniu nou pentru setări

Meniul Setări a fost reconfigurat în Android 7.0, cu două modificări principale: adăugarea unui meniu hamburger care poate fi glisat din partea stângă și prezența unor informații sub fiecare titlu din secțiunea Setări.

Meniul hamburger permite accesarea cu rapiditate a oricărei categorii de setări indiferent de subcategoria de setări în care ne aflăm, fără a mai folosi butonul înapoi.

Informațiile esențiale conținute în fiecare secțiune Setări sunt acum afișate pe pagina principală.

Cea mai bună parte a acestor informații esențiale este că, accesând Setările, vom ști imediat la ce rețea Wi-Fi suntem conectați sau ce dispozitiv Bluetooth este conectat la dispozitiv, etc.

Există deasemenea o nouă zonă de Sugestii în partea superioară a meniului Setări.

15. Viteză îmbunătățită și un file browser  avansat

Viteza cu care rulează Android Nougat este simțitor îmbunătățită prin optimizările implementate de Google.

Browserul de fișiere este ascuns și integrat în Setări>Stocare>Explorați iar acum permite mai multe opțiuni decât un simplu copy/paste, putând deschide chiar și arhive zip.

Niciun comentariu:
Write comentarii