Despre Android N Developer Preview, ce este și cum funcționează


Ultima versiune oficială de Android este V 6.0-6.0.1 Marshmallow și a fost lansată în octombrie 2015.

Așa cum am fost obișnuiți, Google va lansa o nouă versiune de Android anul acesta (2016), care potrivit algoritmului numeric se va numi cu siguranță 7.0 iar potrivit celui alfabetic se va numi Android N. Cu ce nume de desert/prăjitură/bomboană va fi asociată litera N, încă nu am fost anunțați, însă circulă câteva zvonuri, dintre care cele mai vehiculate sunt: Android Nutella și Android Nougat.

Google chiar acceptă sugestii pentru asta AICI.

Dacă ținem cont de anii anteriori, probabil că numele va fi anunțat în săptămânile premergătoare lansării noului/noilor telefoane Nexus și versiunii finale Android N. Versiunea finală Android N va fi lansată în al treilea trimestru al anului 2016.

Android N Developer Preview

Programul Android N Developer Preview a fost anunțat de Google în mod neașteptat  pe 9.03.2016 și este cel mai mare element de noutate introdus față de versiunile de Android anterioare. Cu acest program Google își propune testarea viitoarei versiuni, acordă posibilitatea dezvoltatorilor de aplicații să și le adapteze din timp la viitoarea platformă, dar mizează, în mod evident, și pe marketing. Practic, Google dă posibilitatea utilizatorilor și dezvoltatorilor să testeze viitoarea versiune de Android.

Până în prezent am avut parte de trei versiuni lansate, astfel:
  • Android N Developer Preview 1, martie 2016,  initial release, alpha
  • Android N Developer Preview 2, aprilie 2016,  incremental update, alpha
  • Android N Developer Preview 3, mai 2016, incremental update, beta
Toate aceste versiuni Developer Preview, dar și următoarele, poat fi instalate doar pe dispozitivele Nexus (Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6, Pixel C, Nexus 9 și Nexus Player) iar începând cu Android Developer Preview 3 vor fi disponibile ca actualizări OTA (over-the-air), pentru cei înscriși în programul Android N Beta. Primele două, Preview 1 și 2,  au fost disponibile doar ca actualizări manuale AICI.

Change log-ul complet al versiunilor deja lansate poate fi consultat AICI.


Elemente esențiale de noutate introduse de Android N:

  • Performață superioară. Proiectul Vulkan (Vulkan Graphics API) pentru îmbunătățirea performanței jocurilor
  • Securitate îmbunătățită.
  • Productivitate superioară. Google spune că cel mai adesea sunt folosite doar ultimele 7 aplicații din sertarul de aplicații recente, astfel încât acesta va fi limitat la 7, fiind implementat și butonul Șterge tot. Prin dubla apăsare a butonului Acasă/Home se va acsesa ultima aplicație folosită. Multi-window nativ ce permite vizualizarea și folosirea concomitentă a două aplicații. Se poate răspunde diverselor mesaje direct din bara de notoficări.
  • Îmbunătățiri la nivelul interfeței grafice. Panoul și bara de notificări, folder-ele, notoficările. Rămâne de văzut dacă vor elimina până la urmă sertarul de aplicații, pentru că au circulat câteva zvonuri în acest sens.
  • Suport nativ pentru realitate virtuală Android DayDream.
  • Consum îmbunătățit al bateriei prin optimizarea proiectului Doze, deja prezent pe Marshmallow.
  • Proiectul Svelte Design va introduce unele modificări care vor permite sisitemului de operare să ruleze mai bine pe dispozitivele vechi și mai puțin puternice.
  • Și multe altele.

Așa arată calendarul Google pentru Android N

ACTUALIZARE


Campania Google pentru sugestii în legătură cu denumirea următoarei versiuni de Android s-a încheiat la data de 08.06.2016, când pe canalul oficial deTwitter pentru Android am fost anunțați că numele următoarei versiuni va fi dezvăluit în câteva săptămâni.

Așteptăm și noua statuie din curtea campusului Google, pentru că înainte de fiecare lansare am avut câte una.

Îmi permit să îmi exprim și eu părerea și mizez pe Nutella.

ACTUALIZARE 16.06.2016

Google a lansat Android N Developer Preview 4 la aproximativ o lună de la lansarea Android N Developer Preview 3, respectând programul anunțat.

Android N Developer Preview 4 este disponibil pentru instalare pe aceleași dispozitive iar change log-ul complet poate fi consultat AICI.

ACTUALIZARE 30.06.2016

Gata cu speculațiile! Google dă cărțile pe față și ne anunță că următoarea versiune de Android, pe care ne-am obișnuit până acum să o numim Android N, va fi denumită Android Nougat.


Numele ales nu este o surpriză atât de mare pentru că Nougat alături de Nutella au fost cele mai vehiculate.

Iată cum arată statuia amplasată, potrivit tradiției, în curtea campusului Google:

Statuia Android Nougat din curtea campusului Google

ACTUALIZARE 18.07.2016
Google a publicat Android 7.0 Nougat Developer Preview 5, din nou, fără a se abate de la calendarul stabilit încă din luna martie 2016.

Următoarea actualizare publicată de Google va fi chiar versiunea finală Android Nougat, de care ne vom bucura probabil luna viitoare.

Încă există erori de rezolvat pentru dezvoltatorii sistemului de operare pentru telefoane mobile și despre acestea și changelog-ul complet puteți citiAICI, pe site-ul oficial.

Și această versiune este compatibilă pentru instalare pe aceleași dispozitive, respectiv: Nexus 5X, Nexus 6, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus Player, Pixel C și General Mobile 4G (Android One).

Dacă ai un telefon compatibil și vrei să încerci Android N în stadiul actual AICI te poți înscrie pentru a primi actualizarea over-the-air (OTA).

Sursa actualizării: Android Developers Blog

ACTUALIZARE 22.08.2016

Așteptarea a luat sfârșit! Google a lansat Android Nougat 7.0 pentru dispozitivele Nexus.

Am scris AICI despre o posibilă lansare Android Nougat 7.0 pe data de 22.08.2016 și iată că s-a și întâmplat.

Așteptarea a luat sfârșit. Ceea ce fanii Android așteaptă încă din luna martie, de la publicarea Android N Developer Preview s-a întâmplat, Google a publicat varianta finală Android Nougat 7.0.

Acesta este disponibil pentru următoarele dispozitive (urmând ca ceilalți producători să livreze actualizarea în lunile următoare): Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus Player, Pixel C, și General Mobile 4G. Din păcate Nexus 5 și Nexus 7 nu fac parte din listă și nici alte dispozitive Nexus mai vechi.

Nu sunt mari difernțe față de Developer Preview 5, în principiu discutăm despre o stabilitate îmbunătățită.

Elementele de noutate despre care discutam AICI nu sunt prezente pe Nexus 6P, așadar este cert că vor fi disponibile pe dispozitivele Nexus ce se vor lansa anul acesta.

Așa cum era de așteptat, actualizarea OTA (over the air) va fi disponibilă la început pe dispozitivele din listă ce aveau instalat Android N Developer Preview (în acest caz are aproximativ 50 MB) și ulterior pe celelalte cu Android Marshmallow.


Google mai anunță că LG V20 va fi primul telefon care va rula Android Nougat 7.0 out of the box.

Un comentariu:
Write comentarii