Cum să testezi performanțele și viteza unui telefon Android

Android, Antutu

Astăzi, piața telefoanelor mobile s-a uniformizat destul de mult în ceea ce privește designul dispozitivelor. Sunt populare tendințe cum ar fi ecrane care să ocupe cât mai mult din suprafața panoului frontal, carcase dintr-o singură bucată, corp metalic, etc.

În același timp, a devenit complicat să faci diferențe chiar și în ceea ce privește hardware-ul intern pentru că, în funcție de clasa de preț din care telefonul face parte, producătorii pun pe dispozitivele lor cam aceleași componente.

În astfel de condiții, decizivă în alegerea unui telefon Android este performanța și viteza lui. Acestea sunt direct influențate de optimizarea sistemului de operare și de componentele hardware interne.


Pentru a evalua performanța unui telefon sau a unei tablete Android se folosesc teste benchmark. Despre acest gen de teste trebuie să știi că nu vor putea niciodată să determine că un dispozitiv este mai rapid sau mai lent decât altul doar după ce se execută un singur test care analizează o anumită componentă. În schimb, se efectuează o serie de teste diferite pentru a evalua cât de bine funcționează diferite componente individuale, apoi se evaluează rezultatele și, în final, se poate da un verdict despre performanța generală.

AnTuTu Benchmark

AnTuTu Benchmark este cea mai populară aplicație de acest gen pentru dispozitive Android. Testează mai multe părți și componente ale telefonului sau tabletei iar apoi atribuie un scor general în raport de performanțele obținute.

Ca și alte aplicații din aceeași categorie, AnTuTu oferă dispozitivului un scor global, precum și scoruri individuale pentru fiecare test efectuat. Scorul global este creat prin adunarea rezultatelor fiecărui scor individual.

Citește și:
AnTuTu Benchmark este un benchmark all-in-one proiectat pentru a testa capacitatea de redare 3D, memoria RAM, procesorul și partea de UX. Pentru a rula cu succes un test AnTuTu procedează după cum urmează:
  • descarcă și instalează aplicația de AICI
  • acordă permisiunile solicitate la deschiderea aplicației
  • după ce apeși pentru prima dată butonul START ți se va cere să instalezi și modulul AnTuTu 3DBench - instalează-l când ești redirecționat în Magazinul Play, este esențial pentru testele 3D
  • așteaptă finalizarea testului și compară rezultatele

Trebuie să mai știi un lucru. Scorul general obținut nu te ajută cu nimic dacă nu îl compari cu scorurile obținute de alte dispozitive. De exemplu, dacă scorul dispozitivului tău este de 50.000 de puncte, iar al unui alt telefon este de 100.000 de puncte, înseamnă că cel din urmă este cam de două ori mai rapid și mai performant ca al tău. Poți compara și scorurile separate ale testului pentru a vedea performanța diferitelor părți ale unui dispozitiv - de exemplu, pentru a compara cât de rapid este procesorul telefonului tău față de al altui telefon.


Testele benchmark nu sunt un instrument fără cusur și nu testează perfect performanțele dispozitivelor. Există producători care își optimizează produsele astfel încât să evolueze mut mai bine în teste decât în realitate, cu scopul precis de a obține un scor mai bun și de a influența oarecum vânzările.

Mai există și alte aplicații din categoria AnTuTu Benchmark iar dacă vrei să încerci și altceva folosește link-ul de mai jos:


Niciun comentariu:
Write comentarii