Ce este NFC și cum poate fi întrebuințat pe un telefon Android

Ce este NFC și cum poate fi întrebuințat pe un telefon Android

NFC este prescurtarea de la Near Field Communication, reprezentând o formă de comunicare la distanță între două dispozitive mobile (telefon, tabletă, smartwatch) prin intermediul undelor radio.

Prin apropierea la o distanță de aproximativ 4 centimetri a două dispozitive compatibile NFC, acestea au posibilitatea de a comunica și a transmite informații, fără a fi nevoie de vreo altfel de conexiune ori de setări prealabile. NFC este un standard de comunicare fără fir, la distanță foarte mică, cu consum redus de energie.

NFC transmite sau recepționează date prin intermediul undelor radio. Tehnologia este diferită de Bluetooth, prin aceea că funcționează prin inducție electromagnetică. Acest lucru înseamnă că un dispozitiv poate fi pasiv, cum ar fi un poster sau autocolant, care nu necesită nicio sursă de alimentare proprie, dar poate transmite date atunci când un dispozitiv activ, cum ar fi telefonul mobil, vine în contact cu el.

Poți verifica dacă un telefon Android dispune de tehnologia NFC accesând Setările, la rubrica Conectivitate, unde ar trebui să găsești un buton pentru activarea/dezactivarea opțiunii.


Aproape orice model din ultimile generații de telefoane Android vine echipat cu NFC, această tehnologie fiind din ce în ce mai populară și utilizată.

Întrebuințări ale tehnologiei NFC

1. Conectarea la etichete NFC

NFC

Etichetele NFC pot activa automat o serie de setări, aplicaţii şi facilităţi pe telefonul mobil, atunci când este apropiat de ele. De exemplu, când ajungi la birou, atingi telefonul de o etichetă pe care o ai acolo și ea va activa profilul vibrații, dezactivează conexiunea de date și o pornește pe cea Wi-Fi.

O astfel de etichetă, însă cu alte funcţii, poate fi amplasată în maşină, acasă sau pe meniul dintr-un restaurant. Printre funcţiile ce pot fi activate de o etichetă NFC se numără crearea unui SMS şi trimiterea lui către unul sau mai multe contacte, lansarea unei anumite aplicaţii, schimbarea unei setări a telefonului, accesarea unei pagini web (cu mai multe informații despre meniu, în cazul restaurantului), activarea alarmei telefonului când este lăsat pe noptieră, etc.

2. Transferul de contacte și pagini web

NFC poate transfera instantaneu contactele de pe un telefon pe altul ori adresa unei pagini web. Este cel mai simplu mod de a transfera astfel de informații, prin simpla apropiere a două telefoane.

3. Transferul de fișiere


Prin activarea pe două telefoane a opțiunilor NFC și Android Beam este suficient să mergi la fișierul pe care vrei să îl transferi, de exemplu o fotografie, și fără vreo altă acțiune, prin simpla apropiere a celor două dispozitive, fișierul se va transmite la celălalt.

3. Efectuarea de plăți


Un telefon dotat cu tehnologia NFC poate fi folosit pentru a efectua plăți, ca și cum ai folosi un card bancar contactless. Google oferă soluții de plată bazate pe NFC folosind aplicația numită Android Pay. Aplicația poate stoca datele cărților de credit și poate realiza plăți rapide prin apropierea telefonului de un terminal special. Android Pay nu este încă disponibil în România, iar băncile din țara noastră a dezvoltat aplicații proprii pentru a folosi telefoanele pentru plata la comercianți (ING, Raiffeisen, Transilvania).

4.Conectarea/împerecherea cu alte dispozitive


O altă întrebuințare frecventă este conectarea telefonului cu căștile sau boxele portabile bluetooth. Împerecherea se face foarte rapid, doar atingând telefonul de cască sau boxă. Este o aplicabilitate pe care producători precum Sony au început să o implementeze pe multe din produsele lor. Această tehnologie este adoptată din ce în ce mai mult și de producătorii de automobile deoarece poate fi folosită pentru a împerechea rapid telefonul cu sistemele multimedia ale mașinii. BMW și Mercedes folosesc această tehnologie pe noile lor modele.

Alte aspecte

Nu există o limitări în folosirea tehnologiei NFC

Ne putem imagina un scenariu în care NFC poate fi utilizat pentru a face verificări de acces și securitate într-o companie. NFC poate fi folosit și pentru verificarea identității unei persoane dar și pentru a permite sau nu accesul într-o clădire.

Probleme de securitate

Tehnologia NFC nu are implementate standarde de securitate dat fiind că astfel de conexiuni se realizează doar pe o rază de câțiva centimetri. Datele referitoare la carduri bancare pot fi stocate pe telefoane într-un format criptat.

Sursa

Niciun comentariu:
Write comentarii