Ce este tehnologia 5G, cum funcționează, avantaje și dezavantaje

ce este 5G

5G este următorul standard în telecomunicații și promite că va revoluționa internetul și interconectivitatea cu o viteză de transfer de 10 ori mai mare decât 4G.

Ce este 5G

5G este a cincea generație a tehnologiei mobile wireless. După tehnologia 1G cu semnal analogic s-a trecut la 2G care a fost prima generație de tehnologie celulară digitală, apoi la 3G cu HSPA care ne-a adus viteze de la 200kbps la câțiva megabiți pe secundă iar 4G a făcut saltul prin intermediul LTE la viteze de sute de megabiți, apropiindu-se în anumite cazuri de gigabit.

Pe înțelesul tuturor, 1G a permis transmiterea sunetului prin aer, 2G a adăugat și posibilitatea de a trimite text, 3G a introdus internetul pe mobil iar 4G a venit cu LTE, făcând totul de 10 ori mai rapid. 5G introduce o nouă revoluție și, raportat la 4G, ne oferă o viteză extrem de mare, latență mai mică și capacitatea de a conecta mult mai multe dispozitive simultan.

5G vs 4G. Avantajele tehnologiei 5G

Tehnologia 5G aduce o viteză de transfer mult mai mare. Dacă 4G oferă o viteză maximă, ideală, de 1 Gbps, 5G va putea oferi o viteză de transfer de până la 10 Gbps (sau chiar 50 Gbps în condiții optime de mediu).

Latența va fi mult mai mică. Latența sau lag-ul, reprezentând timpul necesar datelor să ajungă de la emițător la receptor se va apropia de zero, preconizându-se că va fi de o milisecundă, față de 20-50 milisecunde pentru 4G. Chiar dacă pentru oameni această diferență va fi aproape imperceptibilă, ea va aduce un salt uriaș în lumea IOT (internet of things), unde, spre exemplu, un autoturism va putea fi controlat de la distanță în timp real.

Mai multe dispozitive conectate în același timp. În timp ce 4G nu oferă suficientă lățime de bandă, 5G va folosi unde de frecvență înaltă cu lățime de bandă mai mare, care vor elimina blocajele de rețea la următorul concert la care vei merge.


Dezavantajele tehnologiei 5G

Nu poate fi folosită cu actualele telefoane mobile, ci doar cu dispozitive compatibile 5G, așadar va trebui să-ți schimbi telefonul.

Costurile abonamentelor cu servicii de date nelimitate 5G vor fi mai mari, cel puțin în primii ani de disponibilitate.

Acoperire deficitară, mai ales în zonele rurale unde va fi greu de creat infrastructura cu acel păienjeniș de relee foarte apropiate între ele. În principiu, 5G se va adresa zonelor urbane cu o densitate mare a populației.

Cum funcționează tehnologia 5G

Ca și în cazul 4G, rețelele 5G folosesc un sistem de site-uri celulare care își împart teritoriul în sectoare și trimit date codificate prin intermediul undelor radio.

Benzile de frecvenţă înaltă pe care le va utiliza 5G au o mai mare capacitate însă undele lor sunt mai slabe și determină o rază de acţiune mai scurtă, penetrând mai greu sau deloc obstacolele/structurile solide și având o performață mult afectată de condiții meteo defavorabile. Deci, 5G va presupune o interfață radio complet modernizată, cu o arhitectură de rețea regândită, cu mai multe relee amplasate la distanțe foarte mici unul față de celălalt, cu orașe împânzite de mini-emițătoare, care să ofere acoperire completă.

Este tehnologia 5G dăunătoare sănătății?

Operatorii de telefonie mobilă au obligația de a măsura anual emisiile radiomagnetice ale site-urilor, iar acestea trebuie să se încadreze în anumite limite stabilite de unele norme generale care dau siguranța că sănătatea oamenilor nu va fi afectată. Aceleași norme vor fi obligatorii de respectat și în cazul tehnologiei 5G.

În același timp, existența a mai puține site-uri care acționează pe distanțe mai lungi, cum este cazul 4G, duc la emisii mai mari ale telefoanelor care vor folosi o putere mai mare pentru a ajunge la stația de bază. În cazul 5G ele vor emite cu o putere mai mică, stațiile de bază fiind mai multe și mai apropiate.

ANCOM a realizat o hartă a câmpului electromagnetic din țară și aceste valori pot fi consultate pe o platformă online dedicată (www.monitor-emf.ro). Aici se poate verifica dacă intensitatea câmpului electromagnetic din localitățile monitorizate se încadrează în normativele Ministerului Sănătății.

Când va fi disponibilă tehnologia 5G

Probabil că anul 2020 va fi anul de start în care tehnologia 5G va deveni accesibilă clienților operatorilor de telefonie mobilă, însă, pentru început, doar în marile orașe. S-au făcut deja zeci de teste de rețea, atât în Europa cât și în România iar stabilitatea conexiunii și viabilitatea tehnologiei 5G au fost deja confirmate.

Următorul punct de cotitură va fi licitația pentru atribuirea licențelor 5G. Aceasta era planificată pentru a fi realizată până la sfârșitul anului 2019, însă condițiile politice actuale, generate de schimbarea guvernului, pot determina o amânare pentru începutul anului 2020.

Surse: Wikipedia

Niciun comentariu:
Write comentarii