Anul 2018 aduce roaming mai ieftin în UE pentru internet și apeluri. Vezi aici cu cât scad tarifele

Anul 2018 aduce roaming mai ieftin în UE pentru internet și apeluri

Demersurile făcute de Uniunea Europeană în vederea eliminării complete a granițelor în ceea ce privește tarifarea pentru telefonie mobilă în roaming între statele membre încep să se materializeze.

Ca urmare a reglementărilor adoptate în domeniu, din iunie 2017 a început reducerea tarifelor pentru roaming, iar de la 1 ianuarie 2018 urmează alte scăderi de tarife, dar și alte beneficii. Aceste prevederi nu se aplică doar pe teritoriul Uniunii Europene ci pe cel al Spațiului Economic European (SEE) format din UE, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.


Din 15 iunie 2017, datele mobile consumate în roaming în UE/SEE se tarifează aproape la fel ca în țară. Totuși, operatorilor de telefonie mobilă li se permite să poată stabili un plafon maxim de date ce pot fi consumate în roaming fără costuri suplimentare, din cel alocat ca trafic gratuit în țară. Orice furnizor poate stabili anumite condiții de utilizare a serviciului de roaming în UE/SEE (politică de utilizare rezonabilă) pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a acestui serviciu în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu în scopul de a preveni roaming-ul permanent în UE/SEE.

De la începutul anului 2018, "în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, scad și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, după cum urmează:
  • de la 1 ianuarie 2018, scade cu 22% suprataxa pentru date, de la 7,7 la 6 Euro/GB;
  • de la 3 ianuarie 2018, scade cu 16% suprataxa pentru apelurile primite, de la 1,08 la 0,91 Eurocenţi/minut."
Astfel, prețul pentru un GB de internet mobil consumat în roaming peste pragul politicii de utilizare rezonabilă scade de la 7.7 euro, la 6 euro.

Dacă vrei să vezi exact cât trafic de date îți este alocat pentru utilizare gratuită în roaming în funcție de abonamentul tău, folosește calculatorul de mai jos:



Niciun comentariu:
Write comentarii