Ce înseamnă PPI, pixel per inch, la ecranele telefoanelor mobile

PPI, pixel per inch, android

Densitatea pixelilor și rezoluția ecranului unui dispozitiv Android sunt un indiciu foarte bun despre cât de clar poate afișa imaginile și, în general, despre calitatea acestuia.

Ce înseamnă pixel per inch (PPI)

Pixelul este un element component, de obicei foarte mic, al imaginilor grafice (fotografii, desene etc.) digitale. Cuvântul provine din engleză de la PICture ELements (elemente de imagine). Se prescurtează prin "px", uneori și cu "p".

PPI inseamna pixel per inch, adică câți pixeli sunt pe suprafața unui inch, într-un pătrat cu latura de 1 inch. Un inch are 2.54 cm.

Indicele PPI indică densitatea pixelilor unui ecran și cu cât acest indice este mai mare, cu atât imaginea va fi percepută mai clar de ochiul uman, fără a putea remarca pixeli individuali ce o alcătuiesc.


Când vorbim de PPI (pixel per inch) vorbim despre densitatea pixelilor, deci dacă ai un dispozitiv cu un ecran mai mare, chiar dacă are o rezoluție înaltă, va avea un PPI mult mai mic decât un dispozitiv cu un ecran mai mic, deoarece pixelii sunt răspândiți pe o suprafață mult mai mare.

Citește și:
Poți să-ți imaginezi ecranul ca o rețea de pixeli dispuși și aliniați în rânduri și coloane, ca în imaginea de mai jos.

PPI, pixel per inch, android

Întotdeauna, când citești specificațiile tehnice ale unui telefon, vei vedea în dreptul ecranului și o valoare PPI care poate fi mai mică sau mai mare. Cu cât această valoare este mai mare, poți aprecia că ecranul este superior calitativ dar nu trebuie să te limitezi numai la asta pentru că mai sunt și alți factori contributori.

În același context, cu cât diagonala ecranului telefonului este mai mare, valoarea PPI ar trebui la rândul ei să fie mai mare.

Cu cât ecranul este mai mare, cu atât este mai scăzută valoarea PPI. Pixelii individuali trebuie să fie mai mari pentru a umple spațiul. În cazul unui ecran mai mic, deși are același număr de pixeli, aceștia sunt concentrați pe o suprafața mai mică.

Important
La distanță normală de vizualizare a ecranului telefonului, ochiul uman nu poate percepe o valoare PPI mai mare de 400. Cu alte cuvinte, dacă densitatea pixelilor depășește 400, ochiul nu o va percepe ca fiind mai bună/mai mare, iar diferența dintre 400PPI și 440PPI este imperceptibilă.

În concluzie, ceea ce numim ecrane "Full HD" contează doar dacă ai un dispozitiv de 5.7 inch sau mai mare, când pixelii devin mai mari și, prin urmare, mai vizibili.

Niciun comentariu:
Write comentarii