Cum să monitorizezi și să limitezi traficul de internet pe un telefon Android, pentru a nu face cost suplimentar


Trăim vremuri în care traficul de internet pe mobil a ajuns să concureze cu cel de pe PC. Dacă nu ai un abonament care să includă trafic nelimitat de date și nici nu te afli permanent în aria de acoperire a unei rețele Wi-Fi, este foarte ușor să depășești traficul lunar alocat și să faci un frumușel cost suplimentar, care se va reflecta într-o factură mai mare decât de obicei.

Aplicațiile Android de astăzi sunt mult mai complexe decât în trecut, sunt mari consumatoare de internet iar streamingul audio sau video sunt foarte populare și utilizate.

Trebuie să știi că telefonul tău Android nu consumă internet doar când urmărești clipuri pe YouTube sau când folosești aplicația Facebook. El consumă internet și fără ca tu să observi asta, pentru că unele aplicații folosesc internetul în fundal, pentru a te ține conectat cu notificări în timp real și pentru a se actualiza.


Ca o curiozitate, o oră de streaming pe YouTube la calitate joasă duce la un consum de aproximativ 1GB de date, în timp ce o oră de streaming la calitate HD triplează această valoare, ducând până la  un consum de 3GB de date.

Cum să verifici consumul de date mobile pe un telefon Android

Pentru a raționa consumul de date mobile sau pentru a nu depăși limita planului tău tarifar, sistemul de operare Android permite monitorizarea consumului per total dar și individual, per aplicație.

Mergi în Setările telefonului>Wireless și rețele>Utilizarea datelor și consultă statisticile pe care sistemul de operare Android ți le oferă despre consumul datelor mobile pe telefon.


Mai jos poți vedea statistici despre utilizarea datelor individual, pentru fiecare aplicație, începând cu cea care reprezintă cu cel mai mare consumator.

Trebuie să ții cont de faptul că aceste statistici iau în calcul doar consumul de date mobile nu și de internet Wi-Fi. Poți să faci oricât trafic în timp ce ești conectat la o rețea Wi-Fi, căci nu se va contoriza aici. Totuși, dacă vrei să analizezi situația pe traficul consumat prin Wi-Fi, ai un ecran care îți arată cifrele statistice și pentru asta.


Cum setezi un telefon Android să te avertizeze când te apropii de consumarea integrală a traficului de date mobile inclus in abonament

Suplimentar monitorizării consumului de date mobile, pe un telefon Android poți seta să fii avertizat când ajungi la un anumit prag de date consumate și poți seta întreruperea completă a datelor mobile când atingi limita maximă de trafic setată conform planului tarifar. Pentru asta e nevoie să setezi un ciclu de facturare, adică trebuie sa introduci data la care ești facturat și ți se alocă din nou resursele incluse în abonament.


Mergi în Setările telefonului>Wireless și rețele>Utilizarea datelor>Ciclu de facturare. Spre exemplu eu am setat data de 26 pentru ciclul de facturare și pentru că am un trafic de date inclus în abonament de 6GB, am setat sa fiu avertizat când ajung la 5GB consumați și am setat ca datele să fie deconectate când ating pragul de 6GB.


Cum să actualizezi aplicațiile doar prin Wi-Fi

Aplicaţiile pe care le-ai instalat din Magazinul Play sunt actualizate frecvent de dezvoltatori și vor trebui actualizate și pe telefonul tău pentru a te bucura pe deplin de ele. Procesul de actualizare a aplicațiilor de pe telefon poate consuma o cantitate importantă de date mobile, mai ales dacă ești genul care are foarte multe aplicații instalate.

Magazinul Play dispune de o opțiune care te lasă să alegi ca această actualizare să se facă doar când ești conectat la o rețea Wi-Fi, pentru a economisi în acest fel date mobile.

Pentru asta mergi în Magazinul Play>Setări>General>Actualizează automat aplicațiile și selectează Actualizați automat aplicațiile numai prin Wi-Fi.


Cum să oprești complet conexiunea de date mobile pe un telefon Android

Dacă ai ajuns în situația în care ești forțat să oprești complet conexiunea de date mobile mergi în Setările telefonului>Wireless și rețele>Rețele Mobile și folosește comutatorul On/Off pentru Date mobile. Asta va opri complet conexiunea de date mobile dar vei putea folosi în continuare internetul dacă te conectezi la o rețea Wi-Fi.


Cum să minimizezi consumul de date mobile pe un telefon Android

Dacă vrei pur și simplu doar să minimizezi traficul de date mobile consumat de telefonul tău Android, poți face asta dezactivând datele de fundal pentru fiecare aplicație în parte și mai ales pentru cele mari consumatoare de internet.

Mergi în Setările telefonului>Wireless și rețele>Utilizarea datelor>Utilizare date celular și derulează în jos ca să vezi lista aplicațiilor consumatoare de internet. Click pe oricare dintre aplicații și oprește datele de fundal. În continuare respectivele aplicații se vor sincroniza în fundal doar când ești conectat la o rețea Wi-Fi.


O altă variantă ar fi ca în ecranul Utilizare date să accesezi meniul Control utilizare date de unde poți face cam același lucru.


Limiteaza consumul de date mobile în fundal aplicație cu aplicație

Dacă nu ai Android Nougat pentru a folosi sfaturile de mai sus, poți apela la alte trucuri.

Să luăm ca exemplu aplicația Facebook pentru Android. Poți merge în setările aplicației și poți dezactiva notificările. Asta va face ca aplicația să nu mai folosească date în fundal pentru a verifica dacă trebuie să te anunțe cu privire la anumite noutăți.

Citește și:

Folosește economizorul de date pe Android Nougat

Android Nougat a introdus o funcție nouă denumită Data Saver - Economizor de Date.

Citește și:
Practic, aceasta îți va permite să limitezi datele de fundal utilizate de aplicații, dar să și permiți în același timp acces nerestricționat la internet anumitor aplicații selectate de tine.

Mergi în Setările telefonului>Wireless și rețele>Utilizarea datelor și folosește meniul Economizor de date. Folosește comutatorul pentru activarea opțiunii iar apoi poți adăuga aplicații în lista cu Acces nerestricționat la date.


Reține că, odată activată această opțiune, accesul la datele de fundal va fi restricționat pentru toate aplicațiile.

Și în acest caz, opțiunea se aplică numai datelor mobile - toate aplicațiile vor rămâne nerestricționate în timp ce ești conectat la o rețea Wi-Fi.

Folosește economizorul de date în browser-ul Google Chrome

Dacă navighezi foarte mult pe internet. browser-ul Google Chrome dispune și el de o opțiune denumită Economizor de date.

Cu această opțiune activată, Chrome va folosi serverele Google pentru a comprima paginile pe care le accesezi înainte de a le descărca. Paginile accesate folosind conexiuni private (HTTPS) sau în file incognito nu vor fi optimizate sau detectate de Google. Practic, acest lucru nu numai că duce la o utilizare mai redusă a datelor, ci și la încărcarea mai rapidă a paginilor.

Opțiunea se activează mergând în Chrome>Setări> Economizor de date.

Niciun comentariu:
Write comentarii