Ce aduce nou Android O în materie de funcții, îmbunătățiri și performanță


Android O va fi următoarea versiune a sistemului de operare dezvoltat de Google pentru dispozitive mobile, va fi versiunea anului 2017. La fel ca anul trecut în cazul Android Nougat, avem deja disponibil un program de beta testing care permite oricărei persoane care are un dispozitiv acceptat să testeze următoarea versiune a sistemului de operare, înainte de finalizarea dezvoltării sale. Totodată, dacă Google respectă calendarul anunțat și tradiția cu care ne-a obișnuit, versiunea finală Android O va fi publicată prin luna iulie-august (Android Nougat în versiune finală a fost publicat pe 22 august 2016).

Până atunci rămâne să ne dăm cu părerea și să pariem pe numele pe care îl va purta această nouă versiune Android, despre care în prezent se zvonește că va fi Oreo.


Iată în continuare cele mai importante elemente de noutate, funcții și îmbunătățiri pe care le va aduce Android O.

Android O este mai rapid

Google își propune cu Android O să ne ofere mai multă siguranță și mai multă performanță. Cu o mulțime de optimizări, noua versiune a sistemului de operare va permite aplicațiilor să ruleze de două ori mai repede decât pe Nougat.

Mai mult, timpii de pornire vor fi mult mai buni și un restart nu ne va mai pune în așteptare ca până acum.

Puncte de notificare

Notificările pe Android sunt pe cale să devină și mai bune, datorită unei funcții pe care Google o numește Puncte de notificare. Ele funcționează, în esență, la fel ca și pictogramele de insignă pe iOS (doar că nu sunt numerotate) și plasează un punct mic pe o pictogramă de aplicație pentru a anunța când există o notificare.


Apăsarea lungă a pictogramei aplicației va afișa cea mai recentă notificare și va dispărea odată ce va fi eliminată din bara de notificări.

Completarea automată cu Google

Completarea automată se extinde acum și în aplicații, iar Google poate să populeze câmpuri de text, fie parole, adrese sau orice altceva, la fel ca în browserul web Chrome. De exemplu, dacă Google cunoaște informațiile cu care te conectezi la Facebook te va ajuta completând automat câmpurile de logare în aplicație.

Picture-in-Picture

Pentru că opțiunea multi-window/mai multe ferestre nu e tocmai perfectă pentru dispozitive mobile din cauza ecranelor care nu sunt suficient de mari (e greu de folosit și greu de activat rapid), Google introduce funcția picture-in-picture.


La fel ca pe calculator, videoclipurile de pe YouTube sau chiar aplicații specifice cum ar fi navigarea pe hărți Google sau Google Duo se vor reduce automat într-o fereastră mică atunci când apeși butonul Home. Acest lucru va permite să vedem în continuare ce se întâmplă, folosind alte aplicații.

Selectare inteligentă a textului

Funcția de selectare a textului în Android O va fi mai inteligentă și va putea recunoaște numerele de telefon, adresele sau chiar numele companiilor, evidențiindu-le automat la o apăsare lungă, astfel încât să ne ușureze sarcinile și să nu ne mai plimbăm, după ce copiem o adresă sau un număr de telefon, dintr-o aplicație în alta.


Smart Text Selection va sugera aplicațiile pe care să le folosești pentru a deschide acele informații, fie Google Maps pentru adrese, fie Telefon pentru un număr de telefon, fie Gmail pentru o adresă de e-mail.

Protecție cu Google Play

O altă caracteristică găsită în Android O este Google Play Protect. Este o funcție care scanează aplicațiile instalate pe dispozitiv pentru a detecta comportament anormal sau malițios și se pare că nu vom mai avea nevoie de antivirus.


Managerul de dispozitiv Android a fost, de asemenea, redenumit "Găsește-mi dispozitivul" și face parte din programul Google Play Protect pentru Android. Cu securitatea fiind o problemă atât de mare pe Android, este încă un mod de a ne asigura că toate datele sunt securizate.

Altele

Proiectul Treble este menit să reducă fragmentarea sistemului de operare Android și să accelereze procesul de actualizare a dispozitivelor, mai ales cele non-Nexus, non-Pixel.

Se vor putea descărca și instala noi fonturi, lista de emoji va fi redesenată, setările vor deveni mai ușor de accesat fiind restructurate și redesenate de asemenea.

Niciun comentariu:
Write comentarii