Secrete și funcții ale tastaturii Gboard pentru Android


Gboard, denumită anterior Google Keyboard, a păstrat tot ce a fost mai bun de la aceasta din urmă și a devenit atât de complexă și de bogată în funcții și opțiuni, încât este complicat să le cunoști pe toate, dacă nu ești un utilizator avansat.

Adăugând la asta și faptul că este dezvolată de Google, compania care dezvoltă și sistemul de operare Android, putem concluziona că este probabil cea mai bună dintre tastaturile virtuale disponibile.

Citește și:
Iată în continuare 10 secrete și funcții ale tastaturii Gboard pentru Android:


1. Modul o singură mână

Telefoanele cu ecrane mari au devenit din ce în ce mai populare în ultima vreme iar ecranele de 5.5 inch devin un standard în ceea ce privește dimensiunea lor. Fără să luăm în calcul avantajele pe care le oferă un ecran mai mare, este evident că e mai greu să lucrezi pe el cu o singură mână, iar pentru a tasta, dacă nu ai o mână uriașă, trebuie neapărat să le folosești pe amândouă.

Acesta este motivul pentru care Google a implemantat pe Gboard modul o singură mână care transformă tastatura într-una mai mică și o mută spre marginea stângă sau dreaptă a ecranului în funcție de nevoile utilizatorului.

Există două modalități de a activa modul cu o singură mână pe Gboard. Poți apăsa lung pe virgulă iar apoi apeși iconița specifică ce va apărea sau apeși butonul G de deasupra tastaturii și din nou iconița specifică. Pentru a reveni la tastatura normală va trebui să apeși iconița din spațiul rămas liber în stânga sau dreapta tastaturii.

2. Folosește tasta spațiu ca un touchpad

Glisarea pe tasta spațiu spre stânga sau spre dreapta permite mutarea cursorului într-o direcție sau alta. Opțiunea devine foarte utilă când vrei să ștergi o literă greșită dintr-un cuvânt, atunci când e foarte greu să poziționezi cursorul doar cu degetul.

3. Personalizează Gboard cu teme

Gboard vine cu o gamă variată de teme pe care le poți personaliza singur. Mergi în setările tastaturii, la teme unde ai mai multe opțiuni la îndemână. Poți schimba imaginea de fundal cu una existentă sau cu una proprie și poți opta pentru margini la taste.

4. Gif-uri și emoji

Gboard oferă suport pentru emoji, o gamă foarte variată, și mai nou pentru gif-uri (imagini animate). Din nefericire acestea din urmă nu pot fi folosite decât în Facebook Messenger și Google+, pentru că alte aplicații ca Facebook, Twitter sau WhatsApp încă nu oferă suport pentru acest gen de fișiere.

Pentru a accesa lista cu emoji sau gif-uri apasă tasta smiley de pe tastatură, din partea stângă-jos. În primă instanță se va deschide lista cu emoji dar există un buton prin care se poate comuta la gif-uri. Pentru ambele liste, în partea de sus a tastaturii se va deschide o căsuță în care poți să cauți un gif sau un emoji.

5. Tastează prin glisare

Aceasta este una dintre funcțiile la care Gboard excelează, fiind foarte precisă și rapidă. Pentru a tasta mai repede, glisezi cu degetul neîntrerupt deasupra literelor ce compun cuvântul pe care vrei să îl scrii și acesta va fi ghicit de tastatură. Procedezi la fel pentru următorul cuvânt și spațiul va fi introdus automat.

6. Apasă butonul G pentru a căuta pe Google direct din tastatură

Acesta este un instrument unic pe care doar Gboard îl oferă. De altfel nu se putea ca Google să nu își pună astfel amprenta asupra unei tastaturi pe care o dezvoltă.

Apăsând butonul G de deasupra tastaturii, în partea stângă, se va deschide o căsuță de căutare iar rezultatul va fi afișat în locul tastaturii. Astfel, nu mai ai nevoie să deschizi browser-ul web sau o altă aplicație pentru a face căutări.

7. Șterge mai multe cuvinte odată

Cu Gboard poți șterge mai multe cuvinte foarte repede. În loc să stai să ții apăsată tasta backspace la nesfârșit, poți glisa rapid de pe aceasta spre stânga și astfel selectezi mai multe cuvinte ce vor fi șterse. E adevărat că manevra e un pic greu de executat, nici mie nu mi-a ieșit din prima, dar cu un pic de exercițiu devine o funcție foarte utilă.

8. Adaugă un rând cu cifre deasupra tastaturii

Gboard a preluat exemplul altor tastaturi virtuale și a introdus o opțiune care permite utilizatorului să seteze un rând de cifre de la 0 la 9 deasupra tastelor alfabetice. Asta simplifică mult procesul de tastare rapidă, cifrele fiind tot timpul la îndemână. Pentru a activa această opțiune mergi în setările tastaturii, la preferințe.

9. Scrie automat cu majusculă după punct

Opțiunea poate fi activată în setările tastaturii, la corectarea textului. Folosind-o nu trebuie să îți mai faci griji pentru a scrie cu literă mare după punct, la începutul unei noi propoziții.

10. Pune virgulă apăsând de două ori spațiu

Opțiunea poate fi activată la fel ca cea anterioară și permite completarea automată a unei virgule prin apăsarea dublă a tastei spațiu.

Niciun comentariu:
Write comentarii