Ce este Bluetooth 5.0, cum funcționează și care sunt avantajele sale față de versiunile anterioare

Ce este Bluetooth 5

Bluetooth este un standard de conexiune fără fir destinat să conecteze dispozitive și să transfere date pe distanțe scurte între ele.

Denumirea tehnologiei vine de la regele Harald Bluetooth al 10-lea, care a unit triburile Danemarcei într-un singur regat. El era renumit ca fiind foarte comunicativ și ca pricepându-se să-i facă pe oameni să comunice între ei.

Din limba engleză, bluetooth se traduce dinte albastru.

Citește și:
Printr-o rețea Bluetooth se poate face schimb de informații între diverse aparate precum telefoane mobile, laptop-uri, calculatoare, imprimante, camere foto și video digitale sau console video, desigur numai dacă aparatele respective dispun de această tehnologie.


Dispozitivele care dispun de Bluetooth comunică între ele atunci când se află în aceeași rază de acțiune. Ele folosesc un sistem de comunicații radio, așa că nu este nevoie să fie poziționate față în față pentru a transmite (cum se întâmpla prin infraroșu). Dacă transmisia este suficient de puternică, ele pot fi chiar și în încăperi diferite.

Tehnologia Bluetooth a fost inventată de compania Ericsson în 1994, dar a fost standardizată odată cu înființarea organizației Bluetooth Special Interest Group (SIG) în 1998, formată din Ericsson, IBM, Intel, Toshiba și Nokia.

SIG Bluetooth a crescut de atunci la aproximativ 30.000 de companii membre, a vândut și a supravegheat dezvoltarea și implementarea acestei tehnologii.

Penultima versiune majoră a acestui standard este Bluetooth 4.0 și a fost lansată oficial în 2011, în timp ce ultima actualizare a fost Bluetooth 4.2 pe 2 decembrie 2014.

LANSAREA BLUETOOTH 5.0


Bluetooth 5.0 este disponibil din decembrie 2016 și primul dispozitiv pe care a fost implementat a fost Samsung Galaxy S8.


Noul standard promite o rază de acțiune de patru ori mai mare în comparație cu Bluetooth 4.2. Bluetooth 5.0 promite, de asemenea, o viteză de transfer a datelor de două ori mai mare și o lățime de bandă suficientă pentru a susține simultan două seturi de dispozitive fără fir.

Galaxy S8 permite conectarea prin bluetooth a două boxe bluetooth concomitent.

BLUETOOTH 5.0 ESTE MAI RAPID

Bluetooth 5.0 oferă de două ori viteza de transfer a datelor pe care o oferea versiunea anterioară, în timp ce crește capacitatea de transmitere a datelor cu 800%. Cu Bluetooth 5.0 poți trimite și primi mult mai multe date, dar și mult mai repede, astfel că pairing-ul Bluetooth şi transferurile sunt mult mai rapide.

BLUETOOTH 5.0 ARE O RAZĂ DE ACȚIUNE MAI MARE

Noul standard funcționează la distanțe de 4 ori mai mari decât Bluetooth 4.2, care acoperă cam 10-50 metri, în funcție de condiții. Această caracteristică va permite conectarea de dispozitive la distanțe mult mai mari. Imaginează-ți acest avantaj gândindu-te la o pereche de căști bluetooth cu care pleci de lângă telefon în bucătărie, pe balcon sau în toaletă. Imaginează-ți două boxe bluetooth conectate la același telefon dar aflate în camere diferite.

Creșterea razei de acțiune va permite de asemenea conectarea de dispozitive IOT (Internet Of Things).

BLUETOOTH 5.0 ESTE PREGĂTIT PENTRU IOT (Internet Of Things)

Caracteristicile noului standard bluetooth ajuns la versiunea a 5-a vor ajuta mai multe dispozitive inteligente de uz casnic să comunice între ele, va crește capacitatea de comunicare între dispozitivele IOT.

Ce este Bluetooth 5

Mărirea razei de acțiune, creșterea vitezei și capacității vor redefini modul în care dispozitivele Bluetooth transmit informații.

Niciun comentariu:
Write comentarii