Prăbușirea Cyanogen Inc. pune capăt proiectului CyanogenMod care ar putea fi înlocuit de LineageOS


Problemele Cyanogen Inc. nu aveau cum să nu afecteze proiectul CyanogenMod. Cyanogen Inc. a anunţat pe pagina sa oficială că îşi va încheia activitatea începând cu data de 31 decembrie 2016 dar sfârșitul a fost devansat în mod neașteptat. Situaţia companiei era dramatică încă din luna noiembrie când a fost închis sediul din Seattle şi au fost concediaţi majoritatea angajaţilor.


După anunțul făcut pe blog-ul oficial, mulți au fost confuzi și au speculat în legătură cu ce s-ar  putea întâmpla cu CyanogenMod. Dacă e să fim realiști, oricât de benevolă ar fi implicarea dezvoltatorilor în proiectul CyanogeMod, există totuși și cheltuieli la mijloc, generate cel puțin de serverele care procesează zilnic zeci de rom-uri în variantă nightly builds, dar și probleme de branding.


Însuși Steve Kondik, creatorul inițial al CyanogenMod, se va implica personal pentru supraviețuirea și revitalizarea proiectului considerat cel mai de succes în lumea custom rom-urilor Android, însă acesta va fi rebrenduit sub denumirea LineageOS. Sunt multe probleme de rezolvat, probleme legate de servere, de recuperarea bazelor de date și de reconstruirea unei comunități active de dezvoltatori în jurul noului brand dar ca întotdeauna, ca orice proiect open-source Android, și acesta se va bucura de o susținere puternică din partea comunității. Probabil se va face apel și la donații, rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.

Până una alta, s-au anunțat ca oficiale website-ul LineageOS.org, pagina Facebook Lineage Android, contul Google+ LineageOS și contul Twitter @LineageAndroid, unde putem urmări evoluția și renașterea celui mai popular custom rom.

Niciun comentariu:
Write comentarii