Ce este GPS-ul și cum îi poți îmbunătăți semnalul pe un telefon Android

Ce este GPS-ul

GPS este abrevierea de la Global Positioning System (Sistem de Poziționare Globală). Tehnologia a fost dezvoltată de armata americană în anul 1973 iar din anul 1995 este folosită la nivel mondial în scopuri civile. La început sistemul era compus din 24 de sateliți iar apoi rețeaua a fost extinsă la un număr de 31 de sateliți care orbitează în jurul planetei, pe traiectorii controlate.

În afară de poziționarea exactă, sistemul GPS oferă date și despre viteza de deplasare, altitudine, dar și despre ora exactă din orice punct geografic (fiecare satelit are la bord un ceas atomic). Sistemul funcționează permanent, indiferent de condițiile meteo, și acoperă orice zonă de pe globul pământesc.

Ca orice alt dispozitiv capabil de localizare prin GPS, telefonul mobil comunică cu sateliții prin intermediul unei antene GPS, parte componentă cu care sunt echipate majoritatea telefoanelor inteligente de astăzi (de fapt nici nu îmi vine în minte un telefon mobil actual fără antenă GPS 😰).


Acuratețea semnalului GPS și viteza de conectare la rețeaua de sateliți sunt direct influențate de poziționarea telefonului față de cerul liber, adică față de rețeaua de sateliți. Orice se interpune între dispozitivul mobil și cerul liber (pereți, clădiri, copaci, plafonul autoturismului, etc.) afectează atât viteza de conectare cât și acuratețea semnalului.

Totodată, valorile celor doi parametri (viteza de conectare și acuratețea) sunt afectate și de numărul de sateliți la care ne putem conecta din locația curentă, dar și de calitatea antenei GPS cu care este echipat telefonul mobil.

Cum se activează și cum se setează GPS-ul pe un telefon Android

Pentru a activa recepția GPS mergi în Setări și apoi Locație. Aici poți opta între:
  • Precizie ridicată - Utilizează GPS, Wi-Fi, Bluetooth sau rețele mobile pentru determinarea locației
  • Economisirea bateriei - Utilizează Wi-Fi, Bluetooth sau rețele mobile pentru determinarea locației
  • Numai cu dispozitivul - Folosește GPS-ul pentru a stabili locația

În scopul unor rezultate dintre cele mai bune, asumându-ți un consum mai mare al bateriei, se recomandă folosirea opțiunii Precizie ridicată.


Pentru a monitoriza felul în care funcționează GPS-ul pe un telefon Android și pentru a beneficia și de câteva extrafuncții utile, se poate folosi din Magazinul Play aplicația gratuită GPS Essentials, una dintre cele mai bune și complete de acest gen.

Niciun comentariu:
Write comentarii