CyanogenMod - cum a devenit cel mai popular custom rom al vremii sale, cum s-a prăbușit și apoi a renăscut ca LineageOS

CyanogenMod

CyanogenMod, prescurtat adesea CM, a fost un sistem de operare open-source foarte popular pentru telefoane inteligente și tablete, un Custom ROM bazat pe platforma mobilă Android.

CyanogenMod era dezvoltat ca software gratuit și open-source, fiind bazat pe versiuni oficiale Android cu adăugiri de cod original și modificări ale codului original.

În lumea utilizatorilor Android avansați, CyanogenMod a fost vreme bună o alternativă la sistemul de operare Android preinstalat standard pe telefoane, care oferea performanțe îmbunătățite, mai multe posibilități de personalizare sau versiuni mai noi de Android, în cazul în care producătorul telefonului nu mai livrase de mult o actualizare.
Ce este CyanogenMod și cum funcționează
Descrierea oficială de pe CyanogenMod.org, site-ul care găzduia platforma dar nu mai este funcțional acum, era următoarea:

"CyanogenMod (pronounced sigh-AN-oh-jen-mod), is a customized, aftermarket firmware distribution for several Android devices. Based on the Android Open Source Project, CyanogenMod is designed to increase performance and reliability over Android-based ROMs released by vendors and carriers such as Google, T-Mobile, HTC, etc. CyanogenMod also offers a variety of features & enhancements that are not currently found in these versions of Android."

CyanogenMod avea o mulțime de caracteristici care îl făceau cel mai popular custom rom. Dispunea de mai multe opțiuni suplimentare de personalizare și de modificare a interfaței de utilizator. De exemplu, era dotat cu theming nativ,  sertar de notificări și meniu de repornire înbunătățit. De asemenea, ofera un plus de performanță prin extinderea limitelor de viteza ale procesorului prin CPU overclocking.

Ce este CyanogenMod și cum funcționează

Un alt avantaj pe care CyanogenMod îl oferea (mai puțin în fața gamei Nexus) era că își scapa utilizatorii de bloatware. Oferea o experiență Android autentică, fără zeci de aplicații inutile, ascunse sau vizibile, care îngreunează sistemul de operare. Aceste aplicații poteau fi simplu descărcate de utilizator, la nevoie. Cu aceste caracteristici CyanogenMod miza de fapt pe performanță și capacitatea de viață a bateriei, oferind în același timp o interfață grafică simplă, intuitivă și frumoasă.

Ce este CyanogenMod și cum funcționează
CyanogenMod - animația de start

Povestea CyanogenMod a început odată cu descoperirea posibilității de a roota sistemul de operare Android, ceea ce a permis dezvoltatorilor să modifice și să reinstaleze sistemul de operare pe telefon.

Prima versiune a popularului custom rom CyanogenMod a fost dezvoltată pentru HTC Dream.


În august 2009 Jesus Freke, un cunoscut dezvoltator pentru HTC Dream, a sugerat utilizatorilor să treacă pe CyanogenMod, o versiune a ROM-ul său ce fusese îmbunătățită de Steve Kondik, aka Cyanogen. Asta a dus la o explozie de popularitate pentru CyanogenMod iar în câteva luni numărul de dispozitive pe care putea fi instalat a crescut brusc și a devenit cel mai popular custom rom.

În anul 2013, fondatorul Steve Kondik a anunțat înființarea Cyanogen Inc ca o societate comercială pentru a dezvolta și comercializa firmware-ul oficial. Ulterior aceasta s-a dovedit o fi decizia care a și omorât acest proiect.

O versiune nouă stabilă CyanogenMod se publica după fiecare actualizare a sistemului de operare Android. Versiunile sale erau impartite in Stable, Release Candidate și Nightly. Stable version este versiunea testată îndelung și considerată ca având suficient de puține erori pentru a putea fi utilizată fără riscuri.

Pentru a instala CyanogenMod pe unul dintre telefoanele Android compatibile era nevoie de root.
PRĂBUȘIREA Cyanogen Inc.

Prăbușirea Cyanogen Inc. a pus capăt proiectului CyanogenMod

Problemele Cyanogen Inc. nu aveau cum să nu afecteze proiectul CyanogenMod. Cyanogen Inc. a anunţat pe pagina sa oficială că îşi va încheia activitatea începând cu luna decembrie 2016. Situaţia companiei era dramatică încă din luna noiembrie când a fost închis sediul din Seattle şi au fost concediaţi majoritatea angajaţilor.

După anunțul făcut pe blog-ul oficial, mulți au fost confuzi și au speculat în legătură cu ce s-ar  putea întâmpla cu CyanogenMod. Oricât de dedicată ar fi fost implicarea dezvoltatorilor în proiectul CyanogeMod, existau totuși și cheltuieli la mijloc, generate cel puțin de serverele care procesau zilnic zeci de rom-uri în variantă nightly builds, dar și alte probleme de branding și legalitate.

Ulterior Steve Kondik, creatorul inițial al CyanogenMod, se pare că s-a implicat personal pentru supraviețuirea și revitalizarea proiectului considerat cel mai de succes în lumea custom rom-urilor Android, însă acesta a fost rebrenduit sub denumirea LineageOS. Au fost multe probleme de rezolvat, probleme legate de servere, de recuperarea bazelor de date și de reconstruirea unei comunități active de dezvoltatori în jurul noului brand dar ca întotdeauna, ca orice proiect open-source Android, și acesta s-a bucurat de o susținere puternică din partea comunității.

Niciun comentariu:
Write comentarii