Ce este opțiunea HDR și cum poate fi folosită cu camera foto a unui telefon Android

Ce este opțiunea HDR și cum poate fi folosită cu camera foto a unui telefon Android

HDR este prescurtarea pentru High Dynamic Range și este o funcție cu care sunt dotate majoritatea camerelor foto ale telefoanelor Android de ultimă generație.

Pentru a înțelege ce înseamnă dynamic range trebuie să știi că o cameră foto are unele limite peste și sub care poate procesa o anumită cantitate de lumină, mai multă sau mai puțină, în funcție de cât este de performantă.

În ceea ce privește cantitatea de lumină/luminozitatea, pot fi făcute anumite reglaje plus/minus, dar nu se poate merge într-o direcție fără a pierde în cealaltă. Dacă vrei ca în fotografie să se vadă mai clar și mai bine elementele din zonele luminoase, cele din zonele întunecate se vor pierde în întuneric și invers, dacă vrei să se vadă mai clar cele din zonele întunecate, cele din zonele luminoase se vor spălăci într-o ceață albă.

HDR este tehnologia care vine în ajutor, încercând să corecteze aceste neajunsuri ale camerelor foto cu care sunt echipate telefoanele mobile.

Pe scurt, tehnologia HDR cu care este dotată camera foto a telefonului presupune realizarea mai multor fotografii consecutive, într-un interval de timp foarte scurt, care sunt combinate apoi într-una singură, în cadrul unui proces care are loc în fundal.

Concret, mai multe fotografii sunt realizate rapid, cu expuneri diferite (mai luminoase și mai întunecate), una după cealaltă, fiind apoi combinate de software-ul camerei foto a telefonului într-o singură fotografie, pentru a obține în mod artificial un rezultat mai bun. Fotografia finală surprinde o gamă largă de tonuri, de la zonele umbrite, până la zonele luminoase, păstrând din setul inițial de fotografii doar zonele expuse cât mai corect.

Citește și:
Numărul de imagini realizate pentru executarea unei fotografii HDR variază în funcție de dispozitiv, dar în cele mai multe cazuri este de cel puțin trei fotografii.

Ce este opțiunea HDR
Butonul HDR

Se recomandă folosirea opțiunii HDR pe telefonul mobil atunci când fotografiezi peisaje și soarele poate crea un contrast prea mare sau când faci fotografii la lumină slabă, ori unele porțiuni ce urmează a fi surprinse sunt mai întunecate.

Ce este opțiunea HDR

Nu se recomandă folosirea HDR atunci când vrei să surprinzi cadre în mișcare. Dacă subiectul fotografiat este în mișcare, fotografia va ieși încețoșată pentru că în setul de fotografii făcute pentru a fi combinate în cea finală, el va avea poziții diferite. Totuși, folosind HDR pentru cadre în mișcare se pot obține unele efecte interesante. Găsești un exemplu mai jos cu apa care curge într-o cascadă.

Ce este opțiunea HDR

Pentru a verifica dacă camera foto a telefonului tău este dotată cu opțiunea HDR, este suficient să faci o verificare în setările ei. Acolo ar trebui să se regăsească un buton pentru activarea/dezactivarea acestei funcții.

Dacă telefonul nu dispune de opțiunea HDR, ai mereu la îndemână Magazinul Play cu nenumărate aplicații pentru postprocesare cu filtru HDR.

Niciun comentariu:
Write comentarii