Google câștigă procesul cu Oracle



Google câștigă deocamdată procesul cu Oracle. În joc era o sumă uriașă de bani, nouă miliarde de dolari, pe care Oracle o cerea de la Google pentru utilizarea unor linii de cod din Java pentru dezvoltarea sistemului de operare pentru dispozitive mobile Android.

În ciuda pretențiilor Oracle, un tribunal federal din SUA a concluzionat că folosirea acestora s-a realizat în condiții corecte.

Oracle susţine în continuare că sistemul de operare Android a fost realizat ilegal şi că acesta este un motiv de recurs. Compania spune că Google a folosit ilegal Java pentru a lansa rapid pe piață Android.

De cealaltă parte, cei de la Google spun că o sentinţă împotriva lor ar fi blocat inovaţia pentru că i-ar fi descurajat pe programatori să folosească în realizarea de softuri elemente deja existente.

Google a anunțat deja, în decembrie, că începând cu Android N, va înlocui Java cu OpenJDK, care este o versiune de Java open source. Asta ar permite companiei Google să folosească Java pentru Android, fără a cere permisiunea de la Oracle.

Legea americană în domeniul copyright-ului permite utilizarea limitată a unor materiale fără cumpărarea drepturilor de folosinţă a acestora, în domenii precum cercetarea.

Oracle a transmis că va ataca decizia instanței.

Niciun comentariu:
Write comentarii