Ce înseamă VoLTE, cum se activează, cât costă și cum funcționează pe un telefon Android

Ce înseamă VoLTE, cum se activează și cum funcționează pe un telefon Android

VoLTE este abrevierea formată din inițialele de la Voice over Long-Term Evolution, unde Long-Term Evolution vine de la LTE, termen substituit adesea în limbajul obișnuit cu 4G. Așadar, pe înțelesul tuturor, VoLTE înseamnă voce prin 4G.

4G LTE (Long-Term Evolution) este un standard pentru comunicațiile fără fir de mare viteză pentru telefoanele mobile și alte terminalele de date, care crește capacitatea de transfer și viteza folosind o interfață radio diferită, împreună cu îmbunătățirile rețelei de bază.

De obicei, când ne gândim la 4G LTE ne gândim la viteză mare a conexiunii de date, respectiv download și upload, dar standardul 4G LTE poate fi folosit și pentru efectuarea apelurilor. În mod normal, majoritatea operatorilor de telefonie folosesc pentru comunicațiile de voce standard, rețelele 3G și 2G. Din acest motiv, folosirea unei conexiuni de date 4G LTE va fi întreruptă în timpul unui apel telefonic, pentru că rețeaua va fi comutată la 3G/2G.


VoLTE depășește această deficiență dar aduce în același timp și alte beneficii legate de lățimea mai mare de bandă a rețelelor 4G LTE.

Avantajele tehnologiei VoLTE

  • Conexiune aproape instantanee a apelului, după una sau două secunde de așteptare din momentul în care inițiezi apelul, până în momentul în care telefonul sună.
  • Convorbiri la calitate HD cu sunet mai clar și zgomote de fundal estompate, prin rețeaua 4G LTE. Prin conexiuni 3G sau 2G volumul de date care poate fi transferat este evident mai mic.
  • Voce și date în același timp, prin download și streaming la viteze 4G LTE, chiar și în timpul convorbirilor.
  • O durată de viață mai bună a bateriei. Pentru un utilizator care dispune de conexiune de date 4G consumul de energie al telefonului va fi sensibil mai mic pentru că în timpul apelurilor de tip VoLTE vor fi eliminate comutările de la 4G la 3G sau 2G și invers la finalizarea convorbirii. Necesitatea de a căuta un semnal diferit de fiecare dată, pot afecta într-o oarecare măsură autonomia bateria.
Pentru ca toate aceste avantaje să fie disponibile cumulat și în același timp este nevoie ca ambii interlocutori să beneficieze de VoLTE. Când doar unul dintre interlocutori dispune de VoLTE, avantajul sunetului la calitate HD nu va exista, dar, în schimb, se vor păstra celelalte.

Cum se activează VoLTE

VoLTE nu este o opțiune care trebuie activată printr-un proces laborios de utilizatorul telefonului. Este nevoie doar de abonament de voce sau o opțiune PrePay activă cu acces la serviciul 4G și de un telefon compatibil. Serviciul va fi activat automat dacă te afli în aria de acoperire cu un telefon compatibil VoLTE. În setările unor telefoane Android există posibilitatea activării/dezactivării VoLTE. Lista de telefoane compatibile este diferită în funcție de operatorii din țara noastră și o poți consulta mai jos.


Cât costă folosirea VoLTE

Accesul la serviciul VoLTE este gratuit și nu presupune costuri suplimentare, peste cele ale unui apel normal.

Telefoane compatibile cu VoLTE la Orange:

Apple iPhone X
Orange Neva 80
Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6 edge
Samsung Galaxy S6 edge +
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 edge
Orange Dive 71
Sony Xperia Z
Iphone 7
Iphone 7 Plus
Samsung Galaxy Xcover 4
Samsung A3 2017
Samsung A5 2017
Sony Xperia X
Sony Xperia XZ
iPhone 6
iPhone 6 Plus
Samsung Galaxy S6 Edge Plus
iPhone 6S
iPhone 6S Plus
iPhone SE
Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8+
Samsung Galaxy J7 2017 (dual SIM)
Samsung Galaxy J5 2017 (dual SIM)
Samsung Galaxy J3 2017 (dual SIM)
Iphone 8
iPhone 8 Plus
Samsung Galaxy j3
Samsung Galaxy Note8
Orange Rise 52
LG Q6
Huawei P10 (dual SIM)


Telefoane compatibile cu VoLTE la Digi Mobil:

Allview P4 Pro
Allview P7 Lite
Allview P7 Pro Grey
Allview P9 Life
Allview X3 Soul Style Gold
Allview X4 Soul Infinity S Black
Allview X4 Soul Infinity S Gold
Allview X4 Soul Infinity Z Black
Allview X4 Soul Infinity Z Gold
Samsung Galaxy J3 2017 Gold
Samsung Galaxy J3 2017 Black
Samsung Galaxy J5 2017(J530F)
Samsung Galaxy A5 2017 Gold
Huawei P9 Lite Mini Gold
Huawei P9 Lite Mini Black
Samsung Galaxy A5 2017 Black
Motorola Moto Black Z2 Play
Samsung Galaxy S8 Black
Samsung Galaxy S8 Violet
Huawei Mate 10 Pro Blue
Huawei Mate 10 Pro Gold
Samsung Galaxy S8+ Black
Samsung Galaxy S8+ Violet
ZTE Blade A320

Telefoane compatibile cu VoLTE la Vodafone:

În ciuda faptului că prin anul 2014 Vodafone anunța implementarea tehnologiei VoLTE în rețeaua proprie, se pare că până în prezent nu oferă decât un serviciu denumit HD Voice, care folosește în continuare rețeaua 3G și este disponibil doar în unele localități, după cum urmează: Bucuresti, Constanta, Cluj, Ploiesti, Slobozia, Calarasi, Buzau, Giurgiu, Craiova, Iasi, Arad și Oradea.

Telefoane compatibile cu VoLTE la Telekom:

Operatorul Telekom nu a implementat încă tehnologia VoLTE.

Niciun comentariu:
Write comentarii