Originea numelor celor mai mari producători de telefoane mobile și semnificația lor: HTC, Sony, LG, Samsung, Huawei, Xiaomi, Nokia

Originea numelor celor mai mari producători de telefoane mobile și semnificația lor: HTC, Sony, LG, Samsung, Huawei, Xiaomi, Nokia

Piața telefoanelor mobile inteligente cu sistem de operare Android cunoaște o evoluție fulminantă în ultimii ani iar situația nu se va schimba curând, căci concurența va fi și mai acerbă.

Pe această scenă își au locul nume mari care au scris istorie în domeniu ca Samsung, HTC, LG, Nokia, etc. Majoritatea lor provin din Asia sau dacă nu, își desfășoară activitatea acolo.

În timp ce gigantul Samsung se menține pe primul loc și este cel mai cunoscut dintre ei, nume mari ca LG, HTC sau Sony încearcă din răsputeri să reziste și să pună capăt declinului de care au parte. Alți producători ca Huawei cunosc un avânt puternic și au vânzări foarte bune, iar un brand arhicunoscut ca Nokia trage cu dinții să revină printre pionii principali din branșă.

Aceste brand-uri sunt atât de prezente în viața noastră încât etimologia numelor lor nu ne stârnește un interes prea mare, dar dacă te macină totuși un strop de curiozitate, vezi mai jos de unde provin numele lor și ce semnificații au.

Originea numelor celor mai mari producători de telefoane mobile și semnificația lor

1. SAMSUNG

Samsung este o companie sud-coreeană înființată în anul 1938 de Lee Byung-chul iar printre produsele vândute în acel moment erau peştele uscat, legumele, tăiţeii, etc. Activitatea a avut parte de o diversificare consistentă de-a lungul timpului iar Samsung este cunoscut acum la nivel internațional ca producător de telefoanele mobile, televizoarele şi electrocasnice.


Cuvântul Samsung înseamnă în limba coreeană "tri-stele" sau "trei stele” şi a fost ales pentru a reprezenta măreția, puterea și numerozitatea/diversitatea, asemenea stelelor de pe cer. Între anii 1938 şi 1993, toate logo-urile Samsung au inclus sub o formă sau alta cele 3 stele, simbolizând diversitatea cu care se laudă compania coreeană.

2. HUAWEI

Huawei este o companie din China fondată în 1987 de Ren Zhengfei, când avea vârsta de 42 de ani, creată inițial pentru a produce switch-uri pentru rețele de telefonie fixă.

Este o companie uriașă, în special pe segmentul de echipamente de telecomunicații unde este lider mondial după Ericsson, Nokia și ZTE și a colaborat cu aproximativ 80% dintre companiile de telecomunicații de top din lume.

Numele Huawei înseamnă într-o traducere aproximativă din limba chineză "realizare chineză".

În ceea ce privește partea de telefonie mobilă, în prezent, Huawei este al doilea mare producător de telefoane mobile Android la nivel internațional după Samsung.

3. NOKIA

Povestea companiei Nokia este una complicată, cu un destin nefericit, cel puțin pe partea de telefonie mobilă. Numele brandului finlandez este în continuare sinonim cu telefonia mobilă a anilor 2000, o piață pe care a dominat-o vreme bună, până la momentul achiziționării de Microsoft.

Nokia a luat naştere în 1865 şi avea ca unic domeniu de activitate morăritul. În 1868, Frederick Idestam, fondatorul companiei, a deschis o a doua moară la câţiva kilometri de oraşul Nokia pe răul Nokianvirta. De aici vine numele brandului care a dat naştere celor mai populare și mai bine vândute telefoane mobile ale tuturor timpurilor.

În prezent drepturile asupra brandului Nokia pe piața de telefoane mobile Android este deținut de compania finlandeză HMD Global care le-a cumpărat pentru 10 ani.

4. LG

LG Electronics, responsabilă de divizia de telefoane mobile, face parte împreună cu LG Display, LG Telecom și LG Chem din LG Group, al doilea cel mai mare conglomerat din Coreea de Sud. Povestea companiei începe în 1958, după războiul din Coreea, când a fost înființată compania GoldStar care producea electronice pentru a fi vândute pe piaţă vestică.

Lucky este o companie soră a GoldStar care a fost înființată anterior, în 1947, tot de Koo In-Hwoi, companie ce activa în industria de mase plastice.

În 1995, pentru a concura mai bine pe piața vestică, ca urmare a uniunii dintre cele două se înființează "LG", abrevierea de la "Lucky Goldstar". Mai recent, compania a asociat literele LG cu sloganul companiei "Life's Good".

5. HTC

Compania taiwaneză HTC a fost înființată la data de 15 mai 1997 și a scris parte importantă din istoria Android, fabricând primul telefon Android sub numele de HTC Dream sau T-Mobile G1, lansat pe data de 22 octombrie 2008.

Compania a cunoscut succesul la nivel mondial cu seria HTC One. În anul 2011 HTC a reușit să vândă aproximativ 50 de milioane de dispozitive mobile după lansarea HTC One M7. Colaborarea cu Google a continuat de-a lungul timpului pentru telefoane Nexus și Pixel, până când în anul 2017, ca urmare a declinului, HTC și-a transferat 2000 de angajați din divizia Pixel către Google și le-a acordat licență non-exclusivă a proprietății lor intelectuale pentru suma de 1.1 miliarde de dolari.

Se spune că numele companiei HTC vine de la High Tech Computer, dar există și un alt motiv în spatele denumirii brandului, respectiv numele fondatorilor săi: Peter Chou, Cher Wang și H.T.Cho.

6. SONY

Fondatorii corporației, Akio Morita și Masaru Ibuka, au derivat numele Sony din SONUS, cuvântul latin pentru „sunet”, și din cuvântul englezesc „sonny” care este un termen de argou ce descrie un tânăr bine intenţionat.

Sloganul curent al companiei este make believe, iar sloganul inițial a fost like no other.

Sony Mobile, divizia de telefoane mobile, este o companie multinațională de telecomunicații înființată la 1 octombrie 2001 ca urmare a uniunii dintre Sony și Ericsson, cu sediul în Tokyo, Japonia și deținută integral de Sony. Inițial compania se numea Sony Ericsson, până când Sony a achiziționat participația Ericsson în afacere pe 16 februarie 2012.

Unul dintre cele mai cunoscute flagship-uri Android ale companiei este Sony Xperia XZ Premium, un smartphone Android care este rezistent la apă și praf, certificat IP68, cu procesor Snapdragon 835 și cameră foto de 19 MP 4K MotionEye.

7. MOTOROLA

Motorola a fost o companie americană de telecomunicații fondată în 1928 de frații Paul și Joseph Galvin. Numele companiei a fost dat de alăturarea cuvântului motor și sufixului ola, foarte la modă în acea perioadă pentru denumirea brandurilor în America.

După ce, înainte de cel de-al doilea Război Mondial, a adus radioul în casele tuturor americanilor, în 1947, Motorola a lansat televizorul iar apoi banala telecomandă, urmând ca în anii 80 Motorola să lanseze primul telefon mobil din istorie.

După ce a înregistrat pierderi masive între 2007 și 2009, compania a fost divizată pe 4 ianuarie 2011 în două companii independente, Motorola Mobility și Motorola Solutions. Motorola Solutions este considerată succesorul direct al Motorola, în timp ce Motorola Mobility este compania care s-a desprins și în august 2011 a fost achiziționată de Google, iar pe 29 ianuarie 2014 a fost vândută companiei chineze Lenovo.

8. XIAOMI

Xiaomi este o companie producătoare de electronice, în special telefoane mobile, fondată în China de Lei Jun și alți parteneri, la 6 aprilie 2010. Xiaomi este cuvântul chinezesc pentru "mei" dar are și alte semnificații. În 2012, Lei Jun a spus că numele este despre revoluție și că este capabil să aducă inovația într-un domeniu.

Pe scena Android, Xiaomi este bine cunoscută și datorită celebrei interfețe MIUI, lansată cu un an înainte de debutul primului smartphone ce purta logo-ul MI.

În 2015 Xiaomi era al treilea mare producător global de telefoane mobile după Samsung și Apple.

9. ASUS

ASUS este o companie taiwaneză de IT care produce plăci de bază, plăci grafice, plăci de sunet, discuri optice, PDA-uri, monitoare, laptopuri, servere, dispozitive mobile, carcase, componente de calculatoare și sisteme de răcire pentru calculatoare.

Numele întreg al companiei este AsusTek, dar este cunoscută în general cu numele scurt, Asus. Ea a fost fondată în 1989 de patru foști angajaţi ai Acer care au derivat numele de la calul înaripat din mitologia greacă, Pegasus.

Numele ar simboliza putere, puritate şi spirit de aventură, care sunt exact calităţile urmărite de fondatori în încercarea de a ajunge pe noi culmi de excelenţă cu produsele pe care le creează.

În lumea Android, Asus este cunoscut pentru seria de telefoane ZenFone și pentru interfața de utilizator ZenUI.

10. ONEPLUS

OnePlus este o companie de succes fondată de Pete Lau, vicepreședintele Oppo, și Carl Pei în decembrie 2013. La început OnePlus a încheiat un acord de licențiere exclusiv cu Cyanogen Inc. pentru a-și baza distribuția produselor Android pe o variantă a popularului ROM costumizat CyanogenMod, ceea ce a contribuit la succesul inițial.

Compania a dezvăluit primul său dispozitiv, OnePlus One, la 23 aprilie 2014 iar cel mai de succes dispozitiv Android este până în prezent OnePlus 3T.

Sloganul OnePlus este Never Settle și reprezintă un îndemn pentru utilizatori să nu se mulțumească cu un grad scăzut de calitate pentru un preț mediu sau chiar mic.

Referitor la denumirea companiei, potrivit declarațiilor oficiale, One reprezintă status quo-ul iar Plus reprezintă dorința de a face mai bine

11. LENOVO


Lenovo este o companie chineză de IT, numărul unu mondial, după HP, în producția de PC-uri în anul 2013. Compania a fost înființată în anul 1984 la Beijing de Liu Chuanzhi cu un grup de zece ingineri, membri ai Institutului de Tehnologie de Calcul, atașat Academiei Chineze de Științe.

Inițial, aceștia au vrut să denumească noua companie Chinese Academy of Sciences Computer Technology Research Institute New Technology Development Company. Ulterior, s-au hotărât să boteze nouă companie cu un nume mai simplu Legend, care a fost de altfel şi numele oficial al businessului pentru următoarele două decenii.

În 2003 și-a schimbat denumirea în Lenovo, cuvântul în sine fiind o combinaţie dintre articolul Le de la Legend şi cuvântul Novo care înseamnă nou în latină.

Lenovo, a achiziționat divizia de PC-uri a companiei IBM în 2005, iar pe piața smartphone-urilor în 2012 și 2014 a fost cel mai mare furnizor de smartphone-uri din China. În ianuarie 2014, Lenovo a achiziționat de la Google compania Motorola Mobility.

12. GOOGLE

Google este însăși compania care dezvoltă sistemul de operare Android. Ea a fost fondată în 1998 de americanii Larry Page și Sergey Brin și administrează cel mai mare motor de căutare pe internet cu același nume.

Ce este Android | O scurtă poveste despre cel mai popular sistem de operare pentru dispozitive mobile

Numele Google este un joc de cuvinte, scrierea greşită, de la Googol, neologism englez pus în circulație în anul 1938,  care desemnează numărul uriaș format dintr-un 1 urmat de 100 de zerouri (10 la puterea 100).

Sursa

Niciun comentariu:
Write comentarii